Sledujte ONLINE: Británie opouští EU

24.06.2016 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Podle konečných výsledků britského referenda zvítězili zastánci vystoupení z EU poměrem 51,9 ku 48,1 procenta. Po sečtení hlasů ve všech 382 volebních obvodech se pro brexit vyslovilo 17,4 milionu voličů, proti bylo 16,1 milionu. Premiér David Cameron vzápětí oznámil, že na podzim opustí svou funkci. O jeho nástupci rozhodne říjnová konference Konzervativní strany. Sledujte ONLINE: Británie odchází, Cameron rezignuje.

Britská libra reagovala poklesem vůči dolaru na třicetileté minimum.

Odchod z EU podpořily zejména venkovské oblasti Anglie a také menší města. Naopak obyvatelé velkých měst byli proti, avšak ne v tak silné míře, jak se předpokládalo. Prakticky celé Skotsko hlasovalo pro setrvání v EU, baštou brexitu se naproti tomu stal Wales.

Farage a jeho stoupenci již slaví vítězství, zatímco z tábora zastánců členství v EU znějí pouze slova o chmurných vyhlídkách.

Očekává se, že Londýn požádá Brusel o aktivaci článku 50 unijních smluv. Tím se spustí dvouletá lhůta pro vyjednání podmínek odchodu Britů z unie.

Referenda se zúčastnilo 72,2 procenta voličů. Jde o první celonárodní hlasování od roku 1997, v němž účast překročila 71 procent; před devatenácti lety zvítězili labouristé Tonyho Blaira.

Štítky:

Autor článku

Euro.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU