50 tisíc minimální mzda? Na Islandu realita

09.12.2016 | , Finance.cz
DANĚ


Minimální mzda je zakotvena v legislativě nejen ve většině členských zemích Evropské unie, ale i v řadě ostatních evropských zemích. Na Islandu je téměř pětkrát vyšší než v Česku a na Ukrajině zase téměř 7krát nižší. Jak vysoká je minimální mzda v Evropě mimo země EU?

Institut minimální mzdy hraje v národní legislativě důležitou úlohu, při správném nastavení plní velmi dobře svoji ochranářskou a motivační funkci, kdy zaručuje zaměstnancům vykonávajícím jednodušší pracovní činnosti citelně vyšší životní úroveň než život na sociálních dávkách. Když je minimální mzda správně nastavena při porovnání s průměrnou mzdou a sociálními dávkami, potom se vyplácí občanům za prací za minimální mzdu i dojíždět.

Jak má být minimální mzda vysoká?

Jestliže je však minimální mzda příliš vysoká, potom značně stoupají zejména zaměstnavatelům s vysokým podílem jednodušších pracovních činností náklady, což ohrožuje jejich konkurenceschopnost. Při vysoké úrovni minimální mzdy dochází i k nárůstu nezaměstnanosti, protože zaměstnavatelé některé jednoduché pracovní činnosti rozdělí mezi několik stávajících zaměstnanců, přičemž zvýšení hrubé mzdy těchto zaměstnanců je v konečném důsledku pro firmu nižší nákladovou položkou než přijmutí nového zaměstnance za minimální mzdu. V členských zemích EU se minimální mzda pohybuje okolo 40 % průměrné mzdy. Po zvýšení minimální mzdy v Česku od příštího roku z 9 900 Kč na 11 000 Kč se okolo této hranice bude pohybovat minimální mzda i v Česku.


Čtěte také:
Zdanění českého zaměstnance je 8. nejvyšší v OECD
HDP roste, co to pro nás znamená?
Které země nejčastěji zvyšují minimální mzdu?
Chudý Lucemburčan by byl v Česku boháč

Minimální mzda ovlivňuje i daňovou legislativu

Výše minimální mzdy v Česku ovlivňuje i daňovou legislativu, neboť od výše minimální mzdy se odvozuje např. daňové osvobození pro vyplácené důchodu (36násobek minimální mzdy) nebo hranice ročního příjmu, kdy je možné čerpat daňový bonus (6násobek minimální mzdy) nebo minimální měsíční částka placená na zdravotním pojištění pro osoby bez zdanitelných příjmů (13,5 % z minimální mzdy).

Pouze v Lucembursku je minimální mzda vyšší než na Islandu

V přiložené tabulce máme uvedenu minimální mzdu v letošním roce v evropských zemích, které nejsou členskými zeměmi Evropské unie. Uvedená je minimální měsíční mzda v národní měně a současně v korunách, přepočet byl proveden aktuálním směnným kursem. Nejvyšší minimální měsíční mzda je přitom na Islandu. Z členských zemí EU je vyšší minimální mzda než na Islandu pouze v Lucembursku. Druhá nejvyšší minimální mzda je v Andoře. Přes deset tisíc měsíčně je minimální mzda vysoká ještě v Turecku. V ostatních uvedených zemích nedosahuje minimální mzda ani sedmi tisíc měsíčně. Absolutně nejnižší je potom na Ukrajině, v Moldavsku, v Rusku (v Moskvě je však minimálně mzda více než dvojnásobně vysoká) a v Bělorusku, kde nedosahuje ani tří tisíc korun měsíčně. Nastavení minimální mzdy musí odpovídat ekonomické úrovni dané země, proto nejvyšší minimální měsíční mzdy jsou v západoevropských zemích. V Lucembursku, v Irsku, v Nizozemí, ve Velké Británii, v Belgii, ve Francii a v Německu dosahuje měsíční minimální mzda v letošním roce více než 1 400 euro.

Země Minimální měsíční mzda (v národní měně) Minimální měsíční mzda (v Kč)

Island

214 000 ISK

49 165 Kč

Andora

975.87 EUR

26 409 Kč

Turecko

1 467 TRY

10 469 Kč

Srbsko

28 749 RSD

6 442 Kč

Černá Hora

193 EURO

5 223 Kč

Makedonie

10 080 MKD

4 452 Kč

Albánie

22 000 ALL

4 364 Kč

Bělorusko

2 100 100 BYR

2 659 Kč

Rusko

6 204 RUB

2 438 Kč

Moldavsko

1 900 MDL

2 375 Kč

Ukrajina

1 550 UAH

1 492 Kč


Prameny:
Wirtschfts- und Sozailwissenschftliches Institut Deutschland - Hans-Böckler-Stiftung - Mindestlohndatenbank 2016
FedEE (The Federation of International Employers) Review of minimum wage rates 2016

Autor článku

Petr Gola

Petr Gola


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3.5
Hlasováno: 3 krát

Články ze sekce: DANĚ