Velký dovolenkový přehled: jaké doklady budete potřebovat

25.04.2017 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Díky Evropské unii a Schengenskému prostoru je cestování po Evropě mnohem jednodušší. A cestovní pas už není nezbytností, do okolních zemí cestujeme většinou jen na občanský průkaz. Do některých oblíbených dovolenkových destinací ovšem budete potřebovat nejen cestovní pas, ale často i vízum. Jinde vás zase můžou překvapit hraniční kontroly. Víte, s jakými doklady pojedete letos na dovolenou?

Období letních dovolených a odpočinkových i dobrodružných pobytů u moře se blíží. Nebo pojedete raději do hor, nebo do neznámých měst na prohlídku památek? Ať už tak, nebo tak, je nejvyšší čas si zkontrolovat cestovní doklady. Jaké budete potřebovat?

  • pro blízké země, členské státy EU a některé další stačí platný občanský průkaz
  • do vzdálenějších destinací budete potřebovat pas se strojově čitelnými údaji a biometrickými daty
  • do některých zemí navíc i vízum nebo alespoň vyplněný registrační formulář

Že si nejste jistí, co kam budete potřebovat? Pojďme si shrnout, jaké doklady potřebujete, podle toho kam se o prázdninách chystáte.

Cestovní pas Česká republika

Když jedete na jih: Itálie, Francie, Španělsko

Vstupem České republiky do Evropské unie se značně jednodušilo cestování do dalších zemí EU. Pokud se tedy v létě chystáte autem ke Středozemnímu moři, do Francie nebo do Itálie, tak nebudete ani potřebovat cestovní pas. Pro přejezd přes Německo a Rakousko do jižních států Evropy vám bude stačit jen průkaz totožnosti, tedy občanský průkaz.

Pokud jedete za větší exotikou, tak občanský průkaz vám jako cestovní doklad bude stačit i při cestování do zámořských území Francie:
  • zámořské departementy: Guadeloupe, Guyana, Martinik, Réunion, Saint-Pierre-et-Miquelon, Mayotte
  • zámořská území: Nová Kaledonie, Francouzská Polynésie, Wallis-et-Futuna
  • vzhledem ke vzdálenosti a možné nutnosti přestupu se ovšem v tomto případě doporučuje cestovat s cestovním pasem


Budu potřebovat do Chorvatska cestovní pas?

  • Chorvatsko je od roku 2013 členem Evropské unie a Evropského hospodářského prostoru. Platí tedy pro něj stejná pravidla pro cestování jako pro ostatní členské země EU. A do Chorvatska tak můžete cestovat jen s občanským průkazem. 
  • Chorvatsko ovšem není členem Schengenského prostoru, tedy vás čeká nejspíš kontrola na hranicích. Navíc v souvislosti s uprchlickou krizí od dubna 2017 Maďarsko a Slovinsko zavádějí důkladné kontroly při vstupu i výstupu do Schengenu
  • Při cestování vám tak sice bude stačit občanský průkaz, ale je možné, že si na hranicích počkáte delší dobu na kontrolu při příjezdu i odjezdu z Chorvatska.

Budu potřebovat cestovní pas při přejezdu Švýcarska?

  • Švýcarsko není členem Evropské unie a není ani členem Evropského hospodářského prostoru. 
  • Ale speciálním protokolem přistoupilo k dohodám o Schengenském prostoru, takže pro návštěvu vám bude stačit jako cestovní doklad jen občanský průkaz.


Když jedete na sever: Německo, Polsko, Skandinávie, Benelux

Pro tyto státy Evropské unie platí stejná pravidla jako pro Francii nebo Itálii. Pro návštěvu Baltského nebo Severního moře vám bude stačit jen občanský průkaz. Na občanku vás navíc pustí i do Norska nebo na Island, které nejsou členy Evropské unie, ale jsou součástí Schengenského prostoru.


Když letíte za kanál: Velká Británie, Irsko

Pokud cestujete za kanál La Manche do Anglie, Skotska nebo dále do Irska, směrem na jih na Kanárské ostrovy nebo na Azory, tak opět není třeba jezdit s cestovním pasem. Bude vám stačit občanský průkaz.


Když letíte na oceán: USA, Kanada

Při delších cestách za oceán pak už cestovní pas samozřejmě potřebovat budete. Navíc budete potřebovat pas se strojově čitelnými a biometrickými údaji. Pokud letos plánuje dovolenou v zámoří v severní Americe, tak je nejvyšší čas si ověřit, že máte platné doklady. Cestovní pas by měl mít platnost nejméně ještě 6 měsíců od vstupu. Navíc je nutné se před cestou registovat v elektronickém systému.


Cestovní pas do USA

Když letíte ke Středozemnímu moři: Řecko, Turecko, Egypt, Maroko, Tunisko

Řecko je členem EU a pro jeho návštěvu vám stačí občanský průkaz., stejně tak do Rumunska nebo Bulharska. Na Balkáně navíc na základě mezinárodních úmluv můžete bez cestovního pasu navštívit i Srbsko, Bosnu a Hercegovinu, Černou Horu, Albánii, Makedonii a Moldavsko. Před cestou si ale zkontrolujte na stránkách MZV, zda to stále platí.

Pro návštěvu dalších středomořských států potřebujete platný cestovní pas. A často je nutné splnit i další náležitosti. Pro návštěvu Egypta budete potřebovat vízum, které můžete získat na letišti při příletu nebo na velvyslanectví. Vízum potřebujete například i do Alžírska nebo Libye. Vízum pak není třeba pro krátkodobé pobyty v Maroku nebo Tunisku


Když chcete cestovat ještě dál

Pokud cestujete ještě za větší exotikou, tak nejspíš budete potřebovat nejen cestovní pas, ale také vystavené vízum. Všechny země světa a seznam dokumentů, které potřebujete pro vycestovaní do vybrané země, najdete na stránkách Ministerstva zahraničí


Ať už jedete kamkoliv, pamatujte:

  • Pokud cestujete s dětmi, tak musí mít vlastní cestovní doklad, tedy občanku nebo vlastní cestovní pas.
  • Zapisování dětí do cestovního pasu nebo občanského průkazu už není možné.
  • Pokud děti cestují bez rodičů (například dovolená s babičkou a dědou), je vhodné jim na cestu přibalit i písemný souhlas rodičů s vycestováním ve vhodném jazyce. 
  • Pokud potřebujete nový cestovní pas, automaticky získáte pas se strojově čitelnými údaji. To je ta tvrdá stránka vzadu v pasu.
  • Cestovní pasy bez strojově čitelných údajů a bez nosiče dat s biometrickými údaji se už nevydávají.
  • Pokud na pas spěcháte, můžete zažádat o zrychlené vydání do 6 dnů za poplatek 4000, jinak se pasy zhotovují do 30 dnů.
  • Jak si vyřídit cestovní pas a jak dlouho to trvá?

foto: redakce

Štítky:

Autor článku

Hana Bartušková


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 5 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU