Bude vám na dovolenou stačit česká kartička pojišťovny?

06.06.2019 | , Finance.cz
Spotřebitel


Jaké jsou podmínky evropského zdravotního pojištění, kde všude nám platí modrá kartička zdravotního pojištění a jak drahá může být zdravotní péče na dovolené?

Cestovní pojištění by mělo být nezbytností při každém cestování do zahraničí. Náklady na zdravotní péči můžou dosahovat opravdu velkých částek, které vás můžou i zadlužit. Sjednání cestovního pojištění by tak mělo být samozřejmostí před každou cestou do zahraničí. Díky tomu, že jsme členy Evropské unie, nám ovšem po celém území EU platí i naše české zdravotní pojištění. Takže si možná říkáte: vyplatí se vůbec cestovní pojištění? Nebude stačit jen ta modrá kartička?

Jaké cestovní pojištění si pořídit na dovolenou?

Evropský průkaz zdravotního pojištění

Vstupem do Evropské unie jsme získali jako občané Evropské unie mnohé výhody, například můžeme pracovat ve všech členských zemích nebo volně cestovat po území EU. A kromě jiného se naše obyčejná kartička zdravotní pojišťovny stala evropským průkazem zdravotního pojištění. Co to znamená? Znamená to, že jen na základě českého ze zákona povinného zdravotního pojištění máme nárok na odpovídající zdravotní péči v ostatních členských zemích EU. Při cestování v rámci EU tak nepotřebujeme vyřizovat zvláštní cestovní pojištění, stačí si jen zabalit modrou kartičku.

  • Evropská kartička zdravotního pojištění má několik omezení a často se přeci jenom vyplatí uzavřít zdravotní pojištění ještě u komerční pojišťovny. Jaké jsou limity evropského zdravotního pojištění v různých zemích, můžete najít na stránkách Evropské komise
  • V zahraničí dostanete péči, která odpovídá vnitrostátním předpisům daného státu, tedy vaše zdravotní krytí se neřídí českými pravidly. V mnoha členských zemích vám sice bude poskytnuta nutná zdravotní péče, ale budete se muset podílet na nákladech. A ošetření, které by vás v Česku nic nestálo, se může na dovolené docela prodražit
  • Zdravotní pojištění není ve všech zemích EU tak jednoduché jak u nás. Například v Polsku je časté navštěvovat spíše soukromé doktory a nemocnice, protože státní péče je výrazně méně kvalitní než soukromá, přičemž evropské zdravotní pojištění kryje jen státní péči.
  • U extrémních sportů se třeba ani nedoplatíte. Ne náhodou nabízí pojišťovny krytí pobytu s extrémními sporty za extra poplatek. Pokud se vám totiž něco stane například při horolezeckých aktivitách, tak výjezd záchranné služby ve většině evropských zemích zaplatíte ze své peněženky.
  • 10 tipů, jak na cestovní pojištění během dovolené
  • Vše o evropské kartičce zdravotního pojištění

Kolik to tak může stát v nemocnici?

Poplatky za základní ošetření se liší mezi jednotlivými zeměmi, přičemž platí, že v západních zemích je ošetření většinou několikanásobně dražší. Pokud máte evropskou kartičku zdravotního pojištění, tak v některých zemích EU zaplatíte odpovídající spoluúčast na zdravotní péči, může se pohybovat od několika EUR až po například několik tisíc EUR při záchranné operaci vrtulníkem. V zemích, kde neplatí modrá kartička zdravotního pojištění, například v Egyptě, pak můžete zaplatit v přepočtu za jednoduché ošetření lékařem i několik set EUR. Proto se určitě vyplatí si sjednat komerční cestovní pojištění.

Cestovní pojištění na dovolenou: ano, nebo ne

(foto: Shutterstock)

Další výhody cestovního pojištění

Za několik korun denně získáte v rámci cestovního pojištění nejen krytí nákladů na zdravotní péči, ale také například asistenční službu, která vám může pomoci v případě potřebné lékařské péče. Asistenční služba vám pomůže s nalezením zdravotního střediska a vhodných lékařů, navíc je dostupná většinou nonstop a bude s vámi komunikovat v českém jazyce. Pokud jste nezkušený cestovatel a neumíte cizí jazyky, tak se vám sjednání cestovního pojištění s asistenční službou určitě vyplatí.

V závislosti na sjednaném pojištění vám pojišťovna může pomoci i se ztrátou zavazadel nebo osobních dokladů, s překladem a tlumočením nebo s náhradní dopravou, pokud zmeškáte odjezd. Pro konkrétní podmínky se informujte u své pojišťovny.

Cestovní pojištění na celý rok?

  • Kromě krátkodobého cestovního pojištění si můžete sjednat i dlouhodobé a pojistit se třeba na celý rok.
  • Pojištění na celý rok často nabízí v balíčku bankovní instituce, většinou je například dlouhodobé cestovní pojištění spojené s pojištěním zneužití platební karty. Některé banky takové pojištění ale nabízí i jen ve spojení s běžným účtem.
  • Dlouhodobé cestovní pojištění můžete také získat jako zaměstnanecký benefit, soukromé firmy často sjednávají rámcové smlouvy s komerčními pojišťovnami a pojištění nabízí zaměstnancům se slevou nebo zcela zdarma.
  • Jaké můžete ještě získat zaměstnanecké výhody?
  • Komerční pojištění si můžete také sjednat se slevou, pokud máte některý z průkazů ISIC nebo ITIC nebo další.
  • Pojištění na celý rok si můžete sjednat v komerční pojišťovně i bez jakékoliv slevy, ani tak to není drahá záležitost. Například krytí na celý svět můžete získat už od 2 300 Kč za rok. Srovnejte si celoroční pojištění a sjednejte ho online.
  • Cestovní pojištění (krátkodobé i dlouhodobé) si můžete sjednat u své zdravotní pojišťovny. A může to vyjít levněji, pokud už jste stávající klient.
 

Autor článku

Redakce


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4.5
Hlasováno: 5 krát

Články ze sekce: Spotřebitel