Konečně: letní dovolená v EU bude letos poprvé bez roamingu

13.06.2017 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Díky regulacím Evropské unie bychom mohli letos za dovolenou ušetřit. V článku se dozvíte, na co je třeba si dát pozor, a co byste měli vědět, než s českou sim kartou vyjedete na dovolenou do zahraničí. Čeká nás opravdu evropská revoluce v cenách za volání z ciziny?

15. června 2017 je poslední termín, od kterého evropští operátoři musí nastolit novou politiku pro volání, sms a data ze zahraničí. Někteří operátoři už u nových tarifů toto nařízení začali dodržovat. Jiní čekají až na nejzazší termín. Češi tak mohou konečně ušetřit za telefonní účet během zahraničního pobytu v Evropské unii.

Kde budete volat za „domácí ceny“?

Stejné cenové podmínky za volání a sms ze zahraniční očekávejte ve všech zemích Evropské unie. Do této skupiny se také zařadili některé vybrané země Evropského hospodářského prostoru (Island, Lichtenštejnsko, Norsko). Nezapomeňte ale, že nová pravidla neplatí po celé Evropě. Bez roamingu se neobejdete například ve Švýcarsku, Černé Hoře, Bosně a Hercegovině, Srbsku, Albánii nebo Makedonii. V těchto zemích vám budou nadále účtovaný roamingové poplatky podle platných ceníků.



Pozor na mezinárodní hovory z Česka a volné jednotky vašeho tarifu

Mezinárodní hovory z „domácího“ státu, kde byla sim karta vydána, jsou nadále spravovány jako hovory do zahraniční a zaplatíte za ně dle sazebníků operátorů. Chcete-li na mezinárodním hovoru ušetřit, tak musíte volat z jiné země než z Česka, a využít tak nových regulací v evropském roamingu. Kromě toho je třeba být ve střehu i v použití volných minut či sms.

Má-li váš tarif ve svém základu tzv. „volné jednotky“, tak si dejte pozor, zda jsou do „vlastní“ sítě či „ostatních“ sítí. V případě že jsou do vaší vlastní sítě, tak je ze zemí EU nemůžete čerpat jako v Česku a zaplatíte za ně normální sazbu pro volání či smsky do ostatních sítí.

Mobilní operátoři zuří a snaží se regulace různé obejít

Jedním ze způsobů, jak Čechům zamezit v nekontrolovaně levném využití dat v zahraničí, je zrušení roamingu pro některé z předplacených tarifů (především datových). Jako první k této skutečnosti přistoupil Vodafone, ale lze očekávat, že i další operátoři budou podnikat podobné kroky. Je tomu tak proto, že český mobilní operátor musí za využité služby cizímu operátorovi zaplatit, ale poplatky za využití této služby už od 15. června vybírat od zákazníků nemůže.

Kromě tohoto způsobu se ale šíří i další informace o jiných zavedeních, která by Čechy mohla brzy potkat. Například slovenský operátor Orange vytvořil pro některé tarify FUP pouze 100 MB (Slovensko a EU) a zbytek dat pojmenoval jako „bonusová“. Ta bonusová ale platí už pouze Slovensku.

Štítky:

Autor článku

Tomáš Procházka


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 1 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU