Na co si dát pozor při pojištění auta před cestou do zahraničí

11.06.2019 | , Finance.cz
Spotřebitel


Brzy nastane sezóna dovolených a výjezdů autem do zahraniční. Pojištění vozu před cestou do ciziny se může hodit každému motoristovi, protože za relativně nízkou částku vyjedete na dovolenou s klidem a dojedete zpět domů v bezpečí. Přečtěte si sedm základních věcí, na které byste si měli dát pozor před pojištěním auta do zahraniční.

Pokud pojedete autem do ciziny, tak je dobré si předem zjistit, na co všechno byste neměli před cestou zapomenout. Zvláště v případě hodláte-li si sjednat dodatečné pojištění vozu. V každém případě si předem prostudujte vaše současné povinné ručení, možné připojištění na havárii a celkové asistenční služby vaší pojišťovny. Nebudete-li dostatečně spokojeni, poohlédněte se raději jinde.

Snažte se předejít nehodě a nepříjemnostem

Každá země má lehce odlišné dopravní předpisy i samotné zvyklosti na silnici. Doporučujeme vám si předem zjistit, jak to v konkrétní zemi či zemích chodí a co můžete od dopravy očekávat. Základem úspěšného vycestování vozem do zahraniční je zejména prevence. Nastudujte si trasu cesty a podívejte se, co mají jinak oproti Česku.

Na co se pojistit před dovolenou v zahraničí

(foto: Shutterstock)

 

Stáří vozu je stěžejní

Máte doma auto starší čtrnácti let? V tom případě vás musíme zklamat, protože většina pojišťoven na trhu vás před cestou do ciziny navíc na havárii nepojistí. Jste pro ně moc velkým rizikem a vám nezbyde nic jiného, než váš vůz dát alespoň na důkladnou prohlídku do servisu.

Platí povinné ručení všude v zahraničí?

Nezapomeňte, že české povinné ručení neplatí všude v zahraničí. Před cestou si zkontrolujte, zda se nechystáte náhodou do zemí, kde je třeba přikoupit jejich místní obdobu povinného ručení. Pokud máte tzv. „zelenou kartu“, tak na její zadní straně najdete seznam zemí, kde povinné ručení platí. Například Bělorusko, Kosovo jsou jedny ze zemí, kde s naší zelenou kartou moc neuspějete.


Nepřehlédněte výši krytí

Až budete sjednávat pojištění vašeho vozu do zahraničí, tak si nezapomeňte zkontrolovat výši krytí při havárii. Může na vás čekat nepříjemná událost v řádu několika desítek tisíc korun, a pokud by krytí bylo ve smlouvě nižší, tak vám pojištění příliš nepomůže.

Doručení hotovosti na úhradu škody

Velmi důležitá součást pojištění. Představte si, že byste se vybourali uprostřed cizí země a neměli se jak se dopravit do nejbližšího města pro hotovost na opravu auta. Pokud budete mít ve vašem pojištění tuto službu, tak se nemusíte příliš obávat. Hotovost vám přivezou přímo na potřebné místo.

Kvalitní asistenční služba je základ

Kvalitní asistenční služba je jednou z nejdůležitějších složek vašeho pojištění. Než si pojištění objednáte, tak zkontrolujte, zda poskytuje následující náležitosti:

  • odpora na telefonu 24/7,
  • příjezd na místo nehody,
  • odtah vašeho vozu a případně také zajištění jeho parkování v případě čekání,
  • náhradní vozidlo, bude-li oprava časově náročnější,
  • ubytování.

Další připojištění

Kromě kvalitní asistenční služby máte většinou na výběr z dalších připojištění. Ty nejzajímavější jsou například připojištění skel, úrazové pojištění, pojištění zavazadel, pojištění proti středu se zvířetem nebo živelným pohromám.

Celkově je tedy nutné předem ve smlouvě zkontrolovat, jak se vaše pojišťovna bude chovat v případě různě nákladných nehod či problémů, které vás a vaše auto mohou při cestě do zahraničí potkat. Nechte si na přípravu před cestou alespoň pár dní a vše pečlivě zkontrolujte. Vyřízení samotné pojistky už je většinou rychlé a otázka pouze několika minut.


Autor článku

Tomáš Procházka


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 2
Hlasováno: 12 krát

Články ze sekce: Spotřebitel