Srovnaní cen potravin, nápojů a taxi v nejoblíbenějších dovolenkových destinacích

24.07.2017 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Plno lidí už vyrazilo k moři a ještě hodně se jich tam letošní sezónu chystá. Věříme, že jste si o dané destinaci zjistili vše potřebné. Vyhledali jste si ale i ceny tamějších potravin a taxislužeb?

Ne každý volil zájezd typu all inclusive, během kterého se nemusí zajímat o obstarání si jídla a pití. Někteří si raději vybrali dovolenou jen s polopenzí anebo úplně bez stravy. Žijí totiž v domnění, že když si budou sami vařit, zaručeně ušetří. Je tomu ale skutečně tak?

Jaké jsou ceny potravin na dovolené v zahraničí?

Ceny jsou vždy závislé a plně ovlivněné tamějším ekonomickým systémem. A někdy to jsou právě ceny v dané zemi, které dokážou hrát významnou roli v samotném rozhodování, kam v létě vyrazit. Přepočet z EUR potom vypadá takto:

Ceny potravin v zemích EU

(zdroj: http://www.dovolenaceny.cz/)

Jak na dovolené ušetřit na jídle?

Pokud nejste šťastlivcem, který si vybral all inclusive, a otázkou stravování se zkrátka zabývat musíte, pak vás určitě bude zajímat, jak na jídle ušetřit co nejvíc, ale zároveň se dobře najíst. Pokud si vaříte sami, raději zapomeňte na českou kuchyni. Výhodněji vás vyjde, jestliže si něco málo nastudujete o tamních tradičních pokrmech a specialitách a pokusíte se je napodobit. Potraviny jsou navíc výrazně levnější mimo velká města a rekreační letoviska.

Pokud toužíte po návštěvě restaurace, můžete. Ale zkuste se orientovat pouze na meníčka anebo na Happy Hours, které si můžete předem zjistit na internetu. Oběd či večeře vás pak vyjde podstatně výhodněji.

Posledním tipem je zřízení turistické karty, se kterou můžete mít v některých restauracích nejrůznější slevy. Faktem ovšem je, že to nemusí platit vždy a všude. Turistická karta je spíše zaměřena na slevy na hromadnou dopravu a památky.

 Kolik stojí taxi v zahraničí?

Ne každý má odvahu nastoupit v cizí zemi do autobusu a cestovat na vlastní pěst. Řada lidí, která si netroufá, pak raději volí taxislužbu. Je však velké riziko, že budete podvedeni samotným taxikářem, který může využít neznalostí turisty. Na druhou stranu – na Balkáně o ceně můžete dokonce často smlouvat. Na kolik vás pak vyjde nástupné a kilometry?

Kolik stojí taxi v zemích EU

(zdroj: http://www.dovolenaceny.cz/)

V Rumunsku nebo Bulharsku si v podstatě můžete udělat okružní jízdu po městě, zatímco ve Francii vás každý kilometr vyjde pekelně draho. Dobrou zprávou ale je, že od 1. 3. 2016 platí pro trasy z Paříže na letiště jednotné ceny:

  • Paříž – Charles de Gaulle do 1500 Kč
  • Paříž – Orly do 950 Kč

Ceny pití a nápojů v zahraničí

Každý Čech si rád na dovolené dopřeje ochutnávku tamějšího piva. V některých zemích ale takové ochutnání vůbec nemusí vyjít levně. Pokud by se navíc jednalo o pivo z dovozu, ceny budou ještě vyšší.

Ceny pití a nápojů v zemích EU

(zdroj: http://www.dovolenaceny.cz/)

Balenou vodu turisté mnohem více kupují spíše v exotičtějších krajinách, kde kvalita pitné vody z kohoutku není nijak hlídaná a už vůbec ne předem zaručená. Dobrou správou ale je, že všechny ze zmíněných zemí včetně ostatních z Evropy podléhají normám kvality a zdravotní nezávadnosti, které jsou plně dodržovány. Přesto v malých vesničkách není od věci se raději přeptat.

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 1
Hlasováno: 2 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU