Jak a proč vznikl bitcoin cash

11.09.2017 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Bitcoin zažil v poslední době velké změny. Začátkem srpna došlo k jeho prvnímu rozdělení a s velkou pravděpodobností dojde k dalšímu začátkem listopadu letošního roku. I přes tyto události jeho cena během srpna vzrostla a nic nenasvědčuje opaku do budoucna.

V úterý 1. srpna došlo k rozdělení Bitcoinu na dvě samostatné virtuální měny. Jeho nový klon nazvaný bitcoin cash vede relativně malá skupina především čínských těžařů kolem směnárny ViaBTC. První hardfork neboli rozvětvení blockchainu, bylo provedeno v úterý 1. srpna 2017.

Světoví přední odborníci na kryptoměny nedávají novému platidlu příliš velké šance, protože v historii kryptoměn již podobná situace jednou nastala. V minulém roce bylo nutné rozdělit konkurenční ethereum. A zdá se, že historie se opakuje. Kurz nové měny příliš neroste ani nepadá a zatím se drží na více jak 600 USD za kus. Většina uživatelů sítě ale nově měně příliš nevěří, takže lze očekávat, že ji budou chtít spíše prodat.

Rozdělení bitcoinu

Rozvětvení příliš úspěchů nové měně nepřineslo

Mnoho uživatelů sítě se po rozvětvení bálo o hodnotu původního bitcoinu, ale ten za poslední měsíc naopak raketově vzrostl a v současné době pomalu ale jistě míří ke stabilní hranici 5000 USD za kus. Srpnové rozdělení tak mnoho škody neudělalo, spíše naopak. Upevnilo pozici bitcoinu a noví investoři se jenom hrnou. Přiliv kapitálu proudí hlavně z Japonska. Někteří ale tvrdí, že je to především díky tomu, že nový bitcoin cash je doménou pouze malé skupiny těžařů. Zásadnější milník v historii „digitálního zlata“ můžeme očekávat 1. listopadu 2017. Tedy tři měsíce po prvním vylepšení sítě, kdy byl nasazen Segwit.

V listopadu pravděpodobně proběhne další rozdělení

Listopadová změna tzv. Segwit2X proběhne podobně jako ta srpnová, ale je podporovaná mnohem silnější skupinou uživatelů. Její stěžejní změnou, kterou přinese, je zvětšení jednotlivých bloků decentralizované databáze z 1 na 2 MB. Pokud tento návrh neakceptuje 100 % všech těžařů a stejně budou nadále těžit pouze původní bloky o velikosti 1 MB, tak k rozdělení opravdu dojde. Je tedy dost pravděpodobné, že ho můžeme očekávat.

Hlavním problémem listopadového nasazení Segwitu2X je, že obě dvě strany se odmítají dohodnout. Příznivci rozvětvení odmítají nasadit tzv. replay protection, protože věří, že zkrátka vyhrají. V případě, že se tak nestane a toto opatření nenasadí, by mohl nastat zmatek v zápisu jednotlivých transakcí. Teoreticky by mohla například nastat situace, že vaše transakce skončí v jiném bloku databáze než by měla a jejich rozdělení bude nejednoznačné. Zatím máme necelé dva měsíce do doby, než tyto změny přijdou v platnost a do té doby se může leccos změnit. Pro běžné, koncové uživatele zatím není třeba podnikat významné opatření. Jen je určitě vhodné počítat s tím, že s blížícím se datem rozdělení bude i volatilita bitcoinu vyšší.

(foto: Pixabay) 


Co všechno víte o bitcoinu?

Autor článku

Tomáš Procházka  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 1 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU