Prázdniny a dovolené skončily, kdy bude další volno?

12.09.2017 | , Finance.cz
DANĚ


V září, v říjnu i v listopadu nás čekají státní svátky. V září bude volno ve čtvrtek, v říjnu svátek bohužel připadá na sobotu, v listopadu budeme mít jeden volný pátek. Těšíte se na podzimní prodloužené víkendy? A kolik dní budeme mít volno na letošní Vánoce?

Je polovina září a vám už se stýská po letní dovolené. Vánoce daleko, velikonoční svátky ještě dál a dva měsíce prázdnin úplně nejdál. Naštěstí nás ale čekají tři podzimní svátky, aby se nám to čekání na Vánoce přeci jen trošku zkrátilo.

28. září na svatého Václava

Václava neboli Den české státnosti je poměrně nový svátek, byl zaveden teprve v roce 2000. V tento den si připomínáme svatého Václava jako patrona českých zemí, je to den, kdy byl roku 935 Václav zabit svým bratrem Boleslavem.

Svatého Václava připadá tento rok na čtvrtek. Bude vás to tedy stát jenom jeden den dovolené a získáte hned čtyři dny volna pro zářijový prodloužený víkend. Pokud máte děti školou povinné, tak případně počítejte i s tím, že si v pátek volno budete muset vzít, protože škola vyhlásí ředitelské volno a dopřeje žákům menší prázdniny.

Budou otevřené 28. září obchody? Svatý Václav je jeden z 8 svátků, kdy dle zákona musí mít obchody s plochou nad 200 metrů čtverečních zavřeno. Zavřené tak budou velké obchody s potravinami, obchodní řetězce a většinou i obchodní centra, na velký nákup vždy ale můžete vyjet do okolních států, které budou mít normální pracovní den.

28. října na výročí vzniku republiky a podzimní prázdniny

Den vzniku samostatného československého státu je svátek, který slavíme už mnoho desetiletí. Svátek se neslavil během německé okupace a od rozdělení republiky se už neslaví na Slovensku. V České republice jde o jeden z nejvýznamnějších státních svátků. Tento den je také dnem, kdy prezident republiky udílí Státní vyznamenání České republiky.

Tento rok připadá 28. října na sobotu, takže volno v práci mít nebudete. Pamatujte ovšem, že 28. října je jeden ze svátků, kdy budou podle zákona zavřené obchody s prodejní plochou než 200 metrů čtverečních. Nezapomeňte si tedy udělat velký rodinný nákup už v pátek, nebo budete muset vyjet nakoupit do okolních států.

Ve čtvrtek 26. a v pátek 27. října mají děti podzimní prázdniny, takže pokud máte malé děti, připravte se na to, že si budete muset vzít z práce volno.

Podzimní volné dny a prodloužené víkendy

17. listopadu na výročí revoluce

V listopadu slavíme Den boje za svobodu a demokracii. 17. listopadu si připomínáme hned dva dny moderních dějin, které jsou spojené se studenty vysokých škol. V roce 1939 došlo k nepokojům studentů vysokých škol, které byly potlačeny nacistickými bezpečnostními složkami. V listopadu 1989 se pak výročí tohoto památného dne stalo začátkem sametové revoluce a pádu komunistického režimu.

Letos budeme 17. listopadu slavit v pátek, takže opět se můžete těšit na prodloužený víkend. Na rozdíl od říjnového a zářijového volna budou navíc v tento den otevřené i obchody, takže můžete začít nakupovat vánoční dárky.

Kdy budou letos Vánoce

Štědrý den letos připadá na neděli, volno pak bude ještě následující dva dny, tedy v pondělí na první svátek vánoční a v úterý na druhý svátek vánoční. V tyto dny budou také zavřené obchody větší než 200 metrů čtverečních, které zavřou v poledne na Štědrý den a otevřou až ve středu.

1. ledna a Nový rok připadá v roce 2018 na pondělí, takže na silvestrovské oslavy budete mít celý prodloužený víkend.

Kde nakoupit, když mají obchody zavřeno

Od minulého roku platí zákon, který omezuje prodej ve vybrané státní svátky ve vybraných obchodech. Provozovny, které mají prostor větší než 200 metrů čtverečních, tak mají zakázaný provoz. Pokud budete chtít přece jenom během podzimních svátečních dnů nakupovat, tak máte tyto možnosti:

  • malé obchody s plochou méně než 200 metrů čtverečních,
  • benzinové pumpy,
  • lékárny,
  • obchody na letištích, nádražích a v nemocnicích,
  • na internetu.

 

Štítky:

Autor článku

Hana Bartušková  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 2 krát

Články ze sekce: DANĚ