Sv. Václav vychází letos na čtvrtek. Obchody zůstanou zavřené

20.09.2023 | , Finance.cz
Spotřebitel


Během Dne české státnosti 28. září budou zavřené obchody a supermarkety. Tak to nařizuje pár let starý zákon. Obchody a provozovny s prostorem větším než 200 metrů čtverečních musí být během vybraných svátků zavřené. Někde ale přece jen na svatého Václava otevřou. Kde všude můžete na zářijový státní svátek nakoupit?

Svatého Václava a Den české státnosti oslavíme ve čtvrtek 28. září. Čeká nás pracovní volno a budou zavřené obchody s plochou větší než 200 metrů čtverečních. Podle platného zákona jsou tyto obchody povinně zavřené během 8 stanovených svátků a 28. září patří mezi ně.

Nezapomeňte si proto nakoupit už během týdne. Případně můžete během svátku nakoupit:

  • v malých obchodech, v místních večerkách a kioscích, pokud budou otevřené,
  • na benzinových pumpách,
  • v lékárnách, které nezavřou,
  • v obchodech na letištích, vlakových a autobusových nádražích,
  • na internetu.

28. září státní svátek a zavřené obchody

Zdroj: Shutterstock

 

Budou otevřená obchodní centra?

Na to není úplně jednoznačná odpověď, protože obchodní centra jako taková povinnost zavřít nemají. Ale obchody nad stanovenou prodejní plochu, které se nacházejí v obchodních centrech, zavřít musejí. Teoreticky tak tedy může být OC otevřené, ale bez otevřených obchodů. Většinou proto zavírají i obchodní centra, ale to víceméně závisí na rozhodnutí jejich managementů.

Letos nás pak ještě čekají další svátky, přičemž 28. říjen připadá na sobotu a obchody musí být zavřeny. 17. listopadu budou obchody otevřené, tento svátek letos připadá na pátek. Obchody dále budou zavřeny také přes vánoční svátky. 



 

Autor článku

Redakce


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 76 krát

Články ze sekce: Spotřebitel