Jak se rychle a snadno zorientovat v německých volbách

23.09.2017 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Už tento víkend zavítají v sousedním Německu občané k volebním urnám. Jak dopadnou německé volby, je zvědavá pomalu celá Evropa. Záleží na tom nejen podoba Německa v dalších letech, ale také osud eura.

24. září se vydají němečtí voliči k volebním urnám. Budou se rozhodovat, zda zvolí do čela státu po čtvrté v řadě stávající kancléřku Angelu Merkelovou a umožní jí jít ve stopách svých předchůdců Helmuta Kohla a Konráda Adenauera, z nichž každý sloužil jako kancléř pět volebních období. Alternativu ztělesňuje opoziční kandidát Martin Schulz, vůdce Sociálnědemokratické strany a bývalý prezident Evropského parlamentu.

S kým bude vládnout Angela Merkelová? 

Ačkoliv má Angela Merkelová podle předvolebních průzkumů jisté vítězství, finální verze koalice je zatím s velkým otazníkem. O třetí a čtvrté místo se pravděpodobně poperou konzervativní FDP a pravicová Alternativa pro Německo (AFD). Obě dvě mohou získat přibližně 10 procent hlasů, což je více než naposledy.

Strana AFD je známá tvrdými postoji, zejména pokud jde o Řecko. AFD se domnívá, že Řecko by mělo raději opustit eurozónu, než by se mělo zachraňovat. Mohla by mít také tvrdší postoj vůči Turecku. Předvolební průzkumy naznačují, že AFD získá ve víkendových volbách mezi 8 až 9 procenty hlasů. Fiskálně konzervativní strana FDP nemusí mít v případě koalice s CDU zájem o harmonizaci daní a další integrační opatření.


Čtěte také:


Předvolební kampaň: Merkelová vs. Schulz 

Předvolební kampaň začala nabírat na obrátkách na začátku září, kdy proti sobě vystoupili v televizní debatě Angela Merkelová a Martin Schulz. Opoziční lídr obvinil kancléřku z příliš mírného postoje vůči výrobcům automobilů, kteří čelili skandálu s emisemi naftových motorů. Schulz podporuje sociální politiku. Ve svém programu favorizuje bezplatné vzdělávání a zdravotní péči. Chce bojovat proti rozdílu v odměňování mužů a žen. Věří také v jednotný celoevropský přístup ke krizi uprchlíků a vede kampaň za odstranění amerických jaderných zbraní z německé půdy.

Otázka imigrace je v Německu velmi citlivým tématem. Německo má druhou nejstarší populaci na světě po Japonsku. Vzhledem k tomu, že občané starší než 60 let představují 1/3 voličů, jsou právě u socialistů oblíbeným tématem penze, daně, sociální dávky. Přistěhovalci měli přispět ke zvýšení míry porodnosti. Stárnoucí populace znamená vyšší daňové zatížení pro mladší pracovníky.

Bude se hledat koaliční partner 

Jak jsme mohli vidět ve volbách ve Francii, volební vítězství je jen poloviční vítězství. Vytvoření vlády a provádění reformní agendy může být mnohem náročnější. A je pravděpodobné, že po volbách se bude jednat o vytvoření koalice vzhledem k tomu, že Merkelová nezíská nadpoloviční většinu křesel v parlamentu. Z pohledu finančních trhů se jako nejshovívavější varianta pro euro jeví kolace CDU s FDP. Naopak nejméně příznivou variantou pro euro je potenciální koalice SPD se stranou zelených. Toto spojení by velmi pravděpodobně vedlo k polevení fiskální disciplíny. Fiskální disciplína je za posledních 17 let základním kamenem německé politiky. Avšak tato levicová koalice je považována za nejméně pravděpodobnou variantu, protože Zelení v posledních dnech ztrácejí na popularitě.

Pokud se naplní předvolební preference a Merkelová vytvoří koalici s FDP, euro pravděpodobně posílí. Co to bude znamenat pro německý akciový index DAX? S posilujícím eurem se stávají německé vývozy pro kupující v cizích měnách dražší. To vede k nižším prodejům a snížení příjmů německých podniků. Ve výsledku německý akciový index DAX ztrácí na hodnotě.

Graf: Výsledky předvolebního průzkumu v Německu

Předvolební průzkum: volby v Německu

Zdroj: Reuters


BOSSA
Autorka článku je analytičkou společnosti Bossa.
BOSSA – Makléřský dům banky ochrany životního prostředí působí na polském kapitálovém trhu od roku 1995. Řadí se tak mezi nejdéle působících brokery v Polsku.

Autor článku

Michala Moravcová


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU