Jak prodat nemovitost s hypotékou

25.01.2018 | , Finance.cz
ÚVĚRY A PŮJČKY


Splácíte hypotéku, ale o dům už nemáte zájem? Rádi byste prodali nemovitost zatíženou úvěrem, ale nevíte, jaké jsou vaše možnosti? Existují hned tři způsoby, jak v takovém případě postupovat...

V předchozím článku jsme psali o tom, co dělat s nechtěnou hypotékou a jak se zachovat, pokud nehodláme úvěr čerpat. Tentokrát se ale zaměříme na situaci, kdy je dům či byt dávno či krátce zaplacený bankou a my jí následně splácíme hypoteční úvěr. Důvodem k tomuto činu pak může být projevení skrytých vad domu anebo např. nalezení levnějšího či jinak atraktivnějšího bydlení.

Nejdříve všechno doplaťte

Hned první z možností je samozřejmě předčasné splacení hypotéky. Následně již nebudete zatíženi úvěrem a dům či byt budete moci ihned nabídnout k prodeji. Samozřejmě tak zanikne i vaše zástavní právo k nemovitosti. Toto řešení se nabízí pravděpodobně jako nejšťastnější a nejrychlejší volba. Faktem ale je, že ne každý má na to, aby ,,z fleku“ doplatil někdy i miliony korun. Pokud si navíc na předčasné splacení nevyberete vhodnou chvíli, můžete se dočkat pořádně vysokých sankcí.

Pro hypotéky, které byly uzavřeny po 1. 12. 2016 a mají fixaci na déle než 2 roky, pak platí trošku výhodnější pravidla. Zde jsou sankce přeměněny v administrativní poplatek nebo na vynaložené náklady, které mohou činit maximálně 1 % z předčasně splacené sumy úvěru, nejvýše však 50 000 Kč. Zcela zdarma lze vše doplatit pouze v těžkých životních situacích (dlouhodobá nemoc, úraz, smrt apod.), které posoudí banka.

Pokud ale s doplacením a prodejem nemovitosti tolik nespěcháte, můžete využít bezplatnou mimořádnou splátku, která je povolena jednou ročně a může činit až 25 % z celkové výše vypůjčené sumy. Tato možnost byla dříve používána v některých bankách jako výhoda, dnes ji však všude musejí automaticky akceptovat a povolit. To samé pak platí i u americké hypotéky. Ať už ale chcete splatit vše nebo jen část, vždy o tom ale společnost předem a nejlépe písemně informujte.

Zdroj: usetreno.cz

Kdy je nejlepší doba na předčasné splacení?

Pokud se chcete jakýmkoliv poplatkům za předčasné splacení vyhnout, raději vše doplaťte po skončení období fixace. Její délku jste si pak sami nastavili před podpisem smlouvy o úvěru.

Prodejte dům i s hypotékou

V dnešní době se jedná o poměrně časté řešení. Důležité ale je, aby došlo k vzájemné domluvě nejen u prodejce a kupujícího, ale i ze strany banky. To může být v některých případech problém a zvláště pak tehdy, pokud kupující nebude bance připadat jako klient s dostatečnou bonitou. Pokud váš plán projde, máte vyhráno. Z kupní ceny nemovitosti bude odečtena aktuálního výše úvěru a rozdíl vám bude doplacen. Podmínky, úrok, výše splátek i délka fixace pak pro kupujícího zůstane stejná, jako byla pro vás.

Nepozměněné parametry mohou být výhoda i nevýhoda. Jestliže máte na hypotéce nastaven nižší úrok oproti těm, které se aktuálně nabízejí na trhu, budete i s trochou štěstí úspěšní. Pokud je ale vyšší, váš úvěr bude chtít pravděpodobně málokdo.

Nový hypoteční úvěr pro kupce

I toto může výrazně ovlivnit úspěšnost prodeje nemovitosti s hypotékou. Banka s vaším návrhem nemusí souhlas jen kvůli nedostatečné bonitě kupujícího, ale i např. kvůli tomu, že aktuální výše úvěru neodpovídá kompletní kupní ceně nemovitosti. V takových situacích je možné, že kupujícímu bude nabídnuta úplně nová hypotéka s novou výší úvěru a zároveň i s novým úrokem. V podstatě se dá říct, že se bude jednat o refinancování.

I tento postup může být pro kupujícího výhodný, a to především tehdy, pokud mu původně nastavené parametry moc nevyhovovaly. Touto cestou pak lze získat mnohem výhodnější podmínky a nižší úrok. Pokud ale na trhu vládne horší situace než při zakládání původní smlouvy, nový či změněný úvěr se nevyplatí. Refinancovat ale samozřejmě můžete i u jiné banky, která vám může nabídnout výhodnější podmínky.

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 2.5
Hlasováno: 11 krát

Články ze sekce: ÚVĚRY A PŮJČKY