Soběstačnost ČR v mase a vejcích pokulhává

06.03.2018 | , Finance.cz
Spotřebitel


Soběstačnost ČR v živočišných produktech poměrně pokulhává. V kterém mase jsme nejvíce soběstační? Kolik vypijeme mléka a sníme vajec? A stačí náš apetit pokrýt čeští dodavatelé?

Z nejnovějších dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) plyne, že výroba masa v roce 2017 v České republice nadále klesala. Naopak výkup mléka meziročně vzrostl. Jsme v těchto produktech soběstační?

Živočišná produkce v ČR

Živočišná výroba byla za ministra Jurečky jedním z jeho hlavních bitevních polí. Nicméně ani on nezabránil snižování výroby masa a uvidíme, zda se jeho plán o soběstačnosti do roku 2030 vyplní. Minulý rok činila celková hodnota zemědělské produkce zhruba 133 miliard korun. Živočišná výroba z ní činila přibližně 51,4 miliardy korun (rostlinná potom přibližně 73,7 miliardy korun). Hodnota živočišné produkce vzrostla o 13 %, mimo jiné kvůli zdražení mléka a vajec.

Spotřeba masa v ČR

Spotřeba masa v ČR se dlouhodobě pohybuje kolem 80 kg na osobu a oproti roku 1950 se zvýšila na dvojnásobek. Nejvíce spotřebuje průměrný Čech vepřového masa. Dlouhodobě stoupá také spotřeba druhého nejoblíbenějšího masa Čechů - drůbežího. 

Spotřeba jednotlivých druhů masa v ČR od roku 1989

Spotřeba masa v ČR

Zdroj: ČSÚ

Výroba masa v roce 2017 poklesla

Výroba masa v Česku poměrně vytrvale klesá, pokud srovnáme rok 2000 s rokem 2017, tak zjistíme, že se výroba masa v Česku propadla o více než třetinu. I přesto, že se zvyšují dotace a minulý ministr zemědělství Jurečka mohutně podporoval živočišnou výrobu, tak se její výroba nadále snižuje. Největší propad zažila výroba vepřového masa, ktera se za posledních 17 let propadla téměř cca na polovinu z roku 2000.

Výroba masa v ČR od roku 2000

Výroba masa v ČR

Zdroj: ČSÚ

Jedině výroba skopového a kozího masa se zvýšila, ale tento typ živočišné výroby tvoří asi 0,04 % celkové produkce masa v ČR. Jinak se oproti roku 2000 zmenšila výroba u všech druhů mas.

Soběstačnost ČR v produkci masa

Dle údajů ČSÚ je Česká republika ve výrobě masa soběstačná přibližně z 52 %. Nejvyšší soběstačnost byla v roce 1986 - 190,2 %. U drůbežího masa byla kalkulována nejvyšší soběstačnost v roce 1991 - 115,9 %, nejnižší byla v roce 2011 (62,8 %). V roce 2016 dosahovala 67,5 %. U vepřového masa se soběstačnost z nejvyšší úrovně 105 % v roce 1995 snížila během 20 let na loňských 45,9 %.

Pro výpočet soběstačnosti jsme použili nejnovější data výroby masa v ČR (za rok 2017), bohužel pro spotřebu masa jsou aktuální data pouze z roku 2015. Proto mohou být naše data o soběstačnosti mírně zkreslená, ale pro přehled o naší živočišné výrobě jsou dostačující.

Soběstačnost v produkci vepřového masa

Průměrná spotřeba vepřového masa na jednoho Čecha byla v roce 2015 cca 42,9 kg, což je výtěžnost přibližně z jednoho 110 až 120tikilové prasete. Můžeme tedy odhadnout, že se v ČR v roce 2015 spotřebovalo přibližně 453 tisíc tun vepřového masa. V roce 2017 bylo ovšem na našem území vyprodukováno cca 211 tisíc tun vepřového masa. Soběstačnost ČR je tedy přibližně 47 %.

Soběstačnost vepřového v ČR

Zdroj: Shutterstock, vlastní úprava

Soběstačnost v produkci drůbežího masa

Druhé nejoblíbenější maso v České republice je drůbeží, kterého Češi spotřebovávají téměř dvojnásobné množství ve srovnání s revolučním rokem 1989, a to 26 kilogramů na osobu za rok. Celkově spotřeba dělá cca 275 tisíc tun, přičemž v ČR se ho vyrobilo v roce 2017 přibližně 159 tisíc tun. Z toho plyne, že minimálně 42 % naší spotřeby musíme dovážet ze zahraničí.

Soběstačnost ČR kuřecí maso

Zdroj: Shutterstock, vlastní úprava

Soběstačnost v produkci hovězího masa

Hovězí zažilo největší propad v oblibě Čechů, kdy se roční spotřeba za posledních 30 let zmenšila na cca třetinové množství a to lehce přes 8 kilogramů (celorepublikově cca 86 tisíc tun). Česko je soběstačné cca ze 79 %, protože v roce 2017 vyrobilo necelých 68 tisíc tun hovězího masa.

Soběstačnost ČR - hovězí maso

Zdroj: Shutterstock, vlastní úprava

Soběstačnost v produkci skopového, kozího a koňského masa

Skopového a kozího masa se v ČR příliš nevyrobí - cca 193 tun. Koňského masa ještě méně - cca 22 tun. To téměř vůbec nepokryje spotřebu Čechů, kteří skopového, kozího a koňského masa spotřebují cca 4 tisíce tun. Naše výroba tedy pokryje jen přibližně 5 %.

Soběstačnost ČR - koňské maso

Zdroj: Shutterstock, vlastní úprava

Soběstačnost ČR - kozí a skopové maso

Zdroj: Shutterstock, vlastní úprava

Soběstačnost ČR v produkci mléka

Česká republika dlouhodobě produkuje více mléka, než spotřebuje. Podle Ministerstva zemědělství mléčná soběstačnost ČR dosahovala v roce 2015 přibližně 130 %. Dle našeho výpočtu dosahovala soběstačnost v roce 2017 přibližně 117 %. V roce 2017 se v ČR vyprodukovala přes 2,9 miliardy litrů mléka. Průměrný Čech spotřebuje přibližně 235 litrů mléka a mléčných výrobků v hodnotě mléka (bez másla).

 Mléko - soběstačnost v ČR

 

Zdroj: Shutterstock, vlastní úprava

Soběstačnost ČR v produkci vajec

V České republice se ročně zkonzumuje téměř 2,7 miliardy vajec ročně. Nicméně se vyprodukuje pouze 2,1 miliardy. Soběstačnost je tedy cca 78 %. Do Česka se tedy musí vejce dovážet, kde hraje prim Polsko, které doveze cca 80 % všech importovaných vajec. Nicméně na scénu přichází ukrajinské vejce, které mohou s českým dovozem a hlavně cenami zamávat.

Soběstačnost ČR - vejce

Zdroj: Shutterstock, vlastní úprava


Čtěte také:

Která země vyrobí nejvíce mléka?

Která země má největší zásoby ropy?


Soběstačnost ČR v produkci masa je závažný problém, který trápí nejednoho politika. Na druhou stranu řada ekonomů tvrdí, že pokud v Polsku, Německu, či dalších zemích dokáží vyprodukovat stejně kvalitní maso za méně financí, tak proč jej nekupovat? Ovšem nejnovější trendy nahrávají lokálním produktům a díky rostoucím mzdám Čechů se zvyšuje rovněž poptávka po biokvalitě. Navíc mezi mladší generací nastupuje trend menší a pestřejší spotřeby masa. Na závěr nezbývá dodat, že i nadále bude velké množství našich spoluobčanů, kteří hledí spíše na "akční" produkty než na zemi původu či označení bio.

Autor článku

Michal Bureš

Michal Bureš

Šéfredaktor Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 11 krát

Články ze sekce: Spotřebitel