Kolik stojí odstřel trofejního nosorožce, slona či lva?

03.04.2018 | , Finance.cz
Spotřebitel


Trofejový lov je dostupnější čím dál větší částí obyvatel ČR a my jsme se podívali, kolik stojí odstřel zvířat v Africe. Jaké jsou ceny za lva, slona či nosorožce? Jak velký je trh s trofejemi? Podívejme se, jakou úlohu hrají Češi v tomto byznysu.

Celým světem nedávno proletěla zpráva o smrti "českého" nosorožce Sudána a opět se otevřela otázka loveckých trofejí z méně šťastných nosorožců a dalších druhů. V dnešním článku se zaměříme na ceny loveckých trofejí v Africe. Víte, kolik zaplatíte za ulovení slona, lva či hrocha?

Sudán by asi neměl radost, že mu odstřelují náhradní matky jeho potomků (mimochodem stálo by vás to cca milion korun).

Sudán - poslední samec nosorožce tuponosého severního

Zdroj: Shutterstock

Průmysl trofejového lovu

Odhady ročního obratu výdajů na lov divokých zvířat se v Americe (největší trh lovců) odhadují kolem 700 miliard Kč (tedy více než polovina státního rozpočtu ČR), a pokud do tohoto zahrneme i rybaření, tak obrat dosáhne téměř 1 300 miliard (tedy o cca 20 mld. více, než činí rozpočet ČR). Odhady ročního obratu výdajů na lov za celý svět se liší a špatně se odhadují, protože v mnoha státech není lov pod takovou kontrolou jako v USA a často zůstává součástí šedé ekonomiky.

Jak se loví?

V Africe je legální lov umožněn ve více než 20 zemích. Nejčastěji se tak děje na farmách, kde jsou například antilopy, nosorožci a lvi chováni. Často se před příjezdem pouze vypustí a následuje stopování (jeho délka se rovněž může uzpůsobit dle přání zákazníka). Většinou je zde příplatek i za dostřelení zvířete, ale mnoho bývalých loveckých průvodců naprosto otevřeně přiznávalo, že s nezkušenými lovci stříleli "synchronně", aby se zvíře příliš dlouho netrápilo (nebo si ušetřili dlouhé stopování poraněného zvířete, které může být agresivní).

Nejčastěji probíhá lov střelnou zbraní z automobilu, krytu, či po pěším stopování zvířete. Oblíbená je střelba z helikoptéry, která se používá na velká statná zvířata typu slona a žirafy (v Africe), či jelenů (USA, Nový Zéland). Stoupá i obliba lovu s lukem, kuší, oštěpem a dalšími netradičními zbraněmi.

Trofejový lov na černém kontinentu

Afrika je mekkou trofejových lovců, protože se jedná se o jediný kontinent, kde dodnes přežívají (a loví se) zástupci tzv. megafauny (velkých zvířat), kteří na jiných kontinentech byli prakticky vyhubeni (jejich extinkce se nepříjemně shoduje s objevením člověka na daném kontinentu). Snem všech lovců v Africe je tzv. Velká pětka (Big five). Jedná se o pět totemických afrických zvířat - slon, nosorožec dvourohý, buvol, lev a levhart, či hroch.

Ceny zvířat Velké pětky

Trofejové zvíře Cena v dolarech Cena v korunách
Nosorožec s velkým rohem až 350 000 $ až 7 200 000 Kč
Nosorožec cca 40 000 $ cca 1 000 000 Kč
Buvol 5 000 až 14 500 $ až 300 000 Kč
Lev 25 000 $ až 515 000 Kč
Lev - světlá forma 30 000 $ až 615 000 Kč
Lev - černá hříva 35 000 $ až 720 000 Kč
Slon 38 000 $ cca 800 000 Kč
Slon s velkými kly 60 000 $ cca 1 250 000 Kč
Levhart 16 000 $ cca 330 000 Kč
Hroch 12 000 $ cca 250 000 Kč

Zdroj: Webové stránky loveckých společností

Ceny byly získány z veřejně dostupných zdrojů ze stránek loveckých safari.

Co má vliv na cenu trofejí?

Hlavní vliv na cenu mají základní tři faktory - druh zvířete, stát odstřelu a farma (čtvrtým je legálnost, protože jako všude ve světě i v této branži platí, že ilegální je levnější). Dále záleží na vlastnostech zvířete - na velikosti těla, hřívy, klů, rohů, rovněž na pohlaví zvířete a na dalších znacích. Mezi lovci jsou také žádané anomálie, takže si rádi připlatí za výrůstky na paroží, bílého lva, lva s černou hřívou, či melanickou formu levharta (Baghíra z Knihy džunglí). Rovněž způsob lovu může ovlivnit cenu odstřelu. Záleží také na balíčku, který si lovec zakoupí. Ten může obsahovat více druhů zvířat, nebo některé speciální nabídka (lov otce a syna, skupinový lov atd.).

V afrických zemí jsou stanoveny různě vysoké poplatky, které nejsou vždy zahrnuty v ceně zájezdu. Balíčky rovněž nemusí zahrnovat ubytování a další doprovodné služby.


Čtěte také:

Lov makrookem Miroslava Zamečníka

10 faktů o africkém moru prasat

Na jaké suvenýry je lepší dát si pozor?


Velká pětka se zmenšuje

Počet slonů v Africe se mezi lety 2006 až 2015 ztenčil asi o pětinu kvůli pytláctví v honbě za slonovinou, žádanou hlavně v Číně i jinde Asii. Na plíživé vymírání žiraf upozornila rovněž legenda přírodního dokumentu David Attenborough, jejich počet se snížil za posledních 15 let o více než třetinu. Počet lvů se pravděpodobně brzy sníží na polovinu počtu z roku 1993. Při lovu lvých samců je problém především v tom, že pokud lovec usmrtí vůdčího samce smečky, tak jeho nástupce při přebírání vlády zabije všechna mláďata předešlého "krále". I z toho důvodu jsou lvi chováni na farmách v mládeneckých skupinách. Ovšem řada lovců takový odstřel neuznává. Nicméně takoví lvi dorůstají díky šlechtění a dobré výživě velkých rozměrů a rozličných odstínů (bílí lvi), které si u další sorty lovců nacházejí oblibu.

Češi - bílí koně na černém kontinentu

Češi jsou jednou z hnacích sil ochranářských projektů v Africe (Toulavý autobus Zoo Praha, Zoo Dvůr Králové a nosorožci). Na druhou stranu se přes Českou republiku pašuje (také díky bohaté vietnamské komunitě) velké množství upytlačeného materiálu. Na hlavu patří právě ČR k velmocem, co se týče trofejového lovu, ale jak jsem zmínil, tak se většinou Češi působí jako "bílí koně" a používají se jako převaděči do Evropy, odkud části těl lvů, nosorožců a slonů putují do Asie. Některé spoluobčanky se rovněž snaží proniknout do světa lovců - celebrit focením s ulovenou zvěří ve vyzývavých pozicích.

Příště se podíváme na to, kolik vás vyjde lovecká trofej ledního medvěda, grizzlyho, či vlka v Asii, Evropě a dalších částech světa. Jak se loví u nás a na Slovensku. A také na to, jak souvisí trofejový lov s ochranou přírody.

Štítky:

Autor článku

Michal Bureš

Michal Bureš

Šéfredaktor Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 9 krát

Články ze sekce: Spotřebitel