Jsou Češi mistři v korupci?

17.04.2018 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Je ČR nejzkorumpovanější stát EU? Jak Češi vnímají korupci? Jak jsou na tom Slováci? Které kauzy hýbaly Českem?

Transparency International vydala žebříček zemí seřazených dle Indexu vnímání korupce za rok 2017 (Corruption Perceptions Index, CPI). Na jakém místě se umístila ČR? Jak jsou na tom Slováci? Jak sami Češi vnímají korupci? Které korupční kauzy hýbaly Českem?

Co je index vnímání korupce?

Index vnímání korupce (CPI) byl poprvé zveřejněn mezinárodní nevládní organizací Transparency International v roce 1995. CPI řadí země podle stupně vnímání korupce ve veřejném sektoru. Používá se stupnice 0 až 100, kde 100 označuje zemi téměř bez korupce a 0 znamená vysokou míru korupce.

Žebříček TI sestavuje na základě výsledků průzkumů mezi experty, v nichž respondenti (jednotlivci i organizace) hodnotí mj. schopnost vládních institucí potlačovat a postihovat korupci, účinnost protikorupčních opatření, rozsah korupce v různých oblastech veřejné správy, míru transparentnosti jejího fungování a míru zneužívání veřejných funkcí a veřejných prostředků. Česká republika byla hodnocena na základě 13 dílčích průzkumů renomovaných mezinárodních institucí.

Jsme mistři světa v korupci?

Ale kdeže, dokonce jsme dle výsledků Transparency International nad celosvětovým průměrem CPI. Oproti minulému roku si ČR dokonce o dva body polepšila a obdržela 57 bodů. Neradujme se ovšem dlouho, evropský průměr (65 bodů) nám stále uniká. Celosvětový průměr je 42 bodů a sráží ho výsledky zemí zmítaných válkou a diktátorskými režimy, kde šedá ekonomika nahradila tu tržní a s korupcí se setkáte na každém kroku. Ale zpět k postavení ČR v žebříčku CPI, kde jsme se i přes poměrně četné korupční kauzy umístili na 41. místě z celkových 180 zemí.

USA, Čína, Rusko - velmoci i v korupci?

Nejméně zkorumpovanou zemí dle CPI je Nový Zéland, který je následován trojicí skandinávských zemí (Dánsko, Finsko, Norsko). První pětici uzavírá Švýcarsko. Na chvostu žebříčku CPI nalezneme země sužované válkami - Somálsko, Jižní Súdán, Sýrii a Afganistán. Z EU dopadlo nejhůře Bulharsko, kterému patří 71. místo.

Pokud vybereme zástupce velmocí, tak ty se seřadily následovně - Německo (12. místo), USA (16. místo), Čína (77. místo) a Rusko (135. místo). Můžete namítat, že Transparency International je zlá neziskovka placená západem, ale Čína i Rusko sami přiznávají velké problémy s korupcí, a přestože se bojem proti korupci ohání vládcové obou těchto zemí, tak se jejich situace za posledních 20 let příliš nezlepšila - Rusko v roce 1997 obsadilo 49. pozici, ale tehdy žebříček obsahoval pouze 52 zemí. Čína byla tehdy na 41. pozici.

Jen doplníme, že Německo si drží svůj standard, před 20 lety bylo na 13. pozici. USA v žebříčku z roku 1997 nebyly zařazeny. ČR byla v prvním žebříčku na 27. pozici mezi Belgií a Maďarskem (které si mimochodem pod Orbánovým vedením pohoršilo, kdy i vrchní hlava Maďarska čelí korupčním skandálům).

Neber úplatky, nebo se z toho zblázníš!

Nebojte, to není citace ze spisu člověka, který umí proměnit 6 sedmiček vína na 7 milionů korun, ale hláška z filmu Jáchyme, hoď ho do stroje. Češi jsou čím dál častěji léčeni kvůli duševním nemocem. Škoda, že neproběhl výzkum, který by dokazoval korelaci mezi korupcí a duševním zdravím. Byl by jistě zajímavý. Ale nyní opět k vnímání korupce samotnými Čechy - dle průzkumu agentury STEM vnímá většina Čechů (87 %) korupci jako jeden z nejvážnějších problémů. Také v průzkumu pro Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM) 91 % Čechů uvedlo, že korupce je naléhavý, či docela naléhavý problém.

Bratia Slováci o krok před námi?

Slovensko si prochází krizí, kdy se odhaluje prorůstání zločinců až do nejvyšších vládních pater. Slovensko již v minulosti čelilo kauze Gorila, ale nakonec tato korupční kauza téměř úplně vyšuměla. Proto se nemůžeme divit, že se Slovensko zařadilo s 50 body na 54. pozici žebříčku CPI, tedy o 13 míst za ČR. Nejlépe z bývalého východního bloku dopadlo s 71 body Estonsko, které se zařadilo na 21. pozici. Estonsku se sázka na transparentnost a digitalizaci státní správy vyplácí poklesem korupce a růstem mezd i životní úrovně. Z Visegrádské skupiny si nejlépe vede Polsko, které se s 60 body umístilo na 36. pozici.


Čtěte také:

Růst HDP ve světě, jak dopadl český lev?

Jihoafrická republika a vyvlastňování bílých farmářů


Krabice vína, Opencard a Čapí hnízdo

Ano, jedny z nejznámějších korupčních skandálů v ČR zahrnují krabici vína, jednu velmi inteligentní kartičku a ptačí hnízdo. Přidejme k tomu submisivního premiéra, jehož asistence/milence posílal dárky známý pražský lobbista, dále OKD, křišťálově čistého premiéra a velmi divokou privatizaci a máme "krásnou" sbírku korupčních kauz, které jsou při odstupu až tragikomické. Většina těchto kauz byla zametena pod koberec a už je ohlodal zub času a zapomnění. Jejich někteří aktéři nadále působí ve vrcholové politice a často vystupují jako bojovníci s korupcí. Třeba se ještě dočkáme doby, kdy do druhého kola prezidentské volby půjde David Rath proti Pavlu Bémovi...

Korupce byla, je a bude...

Korupce půjde vždy ruku v ruce s mocí, a pokud někdo prohlašuje, že ji rychle vymítí a díky tomu ČR ušetří desítky až stovky miliard, je populista nejhrubšího zrna. Korupce je v českých zemích zakořeněná již od dob císaře pána a byla rovněž hnacím motorem šedé ekonomiky v šedivém socialismu a snižování její míry je běh na dlouhou trať.

V pokračování se podíváme na korupci ve sportu a v neziskových organizacích.

Zdroje: Transparency International, ČTK, STEM, CVVM

Autor článku

Michal Bureš

Michal Bureš

Šéfredaktor Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 12 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU