Otec dětí odmítá platit výživné. Co můžete dělat?

19.06.2018 | , Finance.cz
Spotřebitel


Už dlouho vám bývalý partner neposlal ani korunu na vaše společné děti? Odmítá platit výživné stanovené soudem? Podívejte se s námi, jaké jsou vaše možnosti.

Na problematiku v oblasti neplatičů alimentů a na to, jak danou situaci bezplatně řešit, odpovídá Mgr. Iveta Novotná, ředitelka spolku VašeVýživné.cz

Obracejí se na vás lidé často?

Ano, týdně se na naši linku obrátí přes 200 potřebných. Jsou to jak stávající rodiče, tak rodiče, kteří teprve hledají možnosti řešení své nelehké situace. Obracejí se na nás jak s žádostmi o sdělení průběhu vymáhaného výživného, tak s radou, jak můžou situaci řešit dále, zda podávat trestní oznámení, co dělat, když..., kam se obrátit pro jinou možnou podporu pro rodiny s dětmi, popřípadě se chtějí podělit o svá trápení a sdílet je s námi.

Co hrozí osobě, která odmítá platit výživné anebo na něm dluží?

Rodiče v České republice mají v podstatě dvě možnosti, jak se v případě dluhu na výživném zachovat. Jednou z možností je podání trestního oznámení na policii, kterou je možné zvolit, jakmile dlužné výživné dosáhlo prodlení v období čtyř měsíců. Nehrazení výživného je trestným činem a neplatič se vystavuje riziku odnětí svobody až na tři roky. Tato možnost ale bohužel v mnohých případech nezajistí neúplné rodině finance jako takové. Někteří dlužníci se sice zaleknou a opravdu zaplatí, ale v mnohých případech se setkáváme se situacemi, kdy zaplatí jen malou část, tím se mnohdy vyhnou trestu a následně výživné opět nehradí a nebo trestní oznámení vůbec neřeší a čekají na trest. Tímto se snaha rodiče řešit dostává do úzkých a potřebné peníze pro dítě stále nemá.

Druhou možností, jak problém řešit, je vymáhání výživného soudní cestou nebo přímo s pomocí soudního exekutora. V tomto případě je nejjednodušší obrátit se na některý z asistenčních programů, který rodiči pomůže celý průběh vyřešit. Výhodou pro rodiče je, že se nemusí obávat neznalosti zákonů a procesních postupů, protože ve všem mu pomůžou odborní konzultanti. Každý program má jinak vyjednané výhody. V případě našeho programu Vaše Výživné má například rodič všechny služby zcela zdarma. Zákonem stanovené náklady za právní zastoupení a odměna a náklady exekutora jsou posléze vymáhány s dluhem po neplatiči. Rodič má výhodu také v tom, že v případě neúspěšné exekuce nehradí také nic a již od samého začátku je část vymožených peněz zasílána dítěti. Pokud by to řešil po vlastní ose, nepodařilo by se mu vyjednat s exekutorem lepší podmínky. Například pokud by exekuce nebyla úspěšná, byly by mu vypočítány dílčí náklady, které by i bez získaného výživného musel zaplatit.

Jak vymáhat výživné, alimenty soudně, přes exekutora

zdroj: Shuttestock

Následným trestem pro neplatiče v případě probíhající exekuce jsou srážky ze mzdy, zabavení řidičského oprávnění, prodej movitých a nemovitých věcí, zabavení vozidla a jeho následný prodej, obstavení bankovních účtu a jinak uložených finančních prostředků a jejich následná exekuce, tedy exekuce na vše, co dlužník má a co je zákonem povoleno exekučně zabavit. Dále dalším trestem, který plyne z exekuce, je zbytečné navýšení dluhu, ke kterému by v případě řádného posílání alimentů nedošlo.

Máte nějaký přehled o tom, jaká je v ČR nejčastější měsíční výše alimentů?

Dle statistik je celorepublikový medián výživného 2000 korun, průměr pak asi 2200 korun. V případě našeho programu je pak průměrná výše výživného o trochu vyšší a pohybuje se v rozmezí 2000 až 3000 Kč měsíčně. Když se na tuto částku podíváme detailně, je to 100 Kč na den dítěte. Já jako matka si plně uvědomuji, jak je tato částka malá, a o to více je pro mě děsivé, že ani tuto částku děti nedostávají.

Jak probíhá vymáhání výživného?

Prvním krokem je prosba o pomoc přes náš web nebo forma telefonické konzultace. Rodič nikam nemusí chodit, naší asistenti s ním proberou aktuální stav a zjistí vše potřebné k možnosti zahájení pomoci formou asistovaného vymáhání výživného. Po doručení potřebných dokumentů a následné naší kontrole, dojde k předání podkladů advokátní kanceláři. Advokát vyhotoví návrh na nařízení exekuce, soud pověří exekutora k výkonu a následně je započat výkon exekuce. Veškerá komunikace je vždy mezi rodičem a asistentem, rodič se tedy nemusí nikterak obávat špatné komunikace s exekutorem nebo toho, že bude pokaždé mluvit s jinou osobou. Vždy se může s průběhem obrátit na naši službu.

Jak by měla postupovat osoba, která chce využít vašich služeb?

Prvním krokem je vyplnění jednoduchého registračního formuláře, který rodič nalezne na vasevyzivne.cz. V případě, kdy nemá možnost internetu, je možné nás kontaktovat na naší bezplatné infolince na čísle 800 400 441, kde vše zařídíme za něj. Po registraci je zpravidla do 24 hodin kontaktován asistentem, který s ním probere celou situaci, na všechny jeho obavy a dotazy odpoví a se vším ho seznámí.

Jaké doklady k tomu budou zájemci potřebovat?

Pro zahájení vymáhání výživného je nutné mít originál nebo ověřený rozsudek, kde je soudem stanoveno výživné. Důležité je, aby rozsudek měl již doložkou nabytí právní moci. Pokud dokumenty rodič nemá nebo neví, jak zajistit, se vším mu poradí naši asistenti na naší bezplatné lince, tedy kdykoliv se na nás můžou obrátit.


Čtěte také:

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 2
Hlasováno: 30 krát

Články ze sekce: Spotřebitel