České neprůstřelné vesty chrání od Keni po Austrálii

22.06.2018 | , Finance.cz
FIRMY


Vojáci a policie z celého světa spoléhají na vojenskou výzbroj z českých firem. V čem jsme světová špička? A které země používají naše helmy, neprůstřelné vesty, ale třeba i ponožky? A co české Ministerstvo obrany?

Česká republika patří mezi významné vývozce vojenské techniky a v žebříčku SIPRI se s vývozem zbraní umístila na 21. místě. I když se nemůžeme rovnat s největšími vývozci zbraní, tak si české zbraně, ochranné prvky i funkční prádlo našly oblibu téměř po celém světě, což dokazuje také ředitel české společnosti 4M Systems Jan Žižka: „V zahraničí dlouhodobě udržujeme vztahy se speciálními jednotkami v Kolumbii, Uzbekistánu a Keni. Naše výrobky testují příslušníci francouzské armády a četnictva nebo protiteroristické týmy v Austrálii a Novém Zélandu.“

Vývoz do zahraničí vs poptávka v ČR

Vývoz vojenského materiálu a zbraní do zahraničí v roce 2016 dle Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu České republiky (AOBP) stoupl o 20 až 30 %. V roce 2016 měl vývoz hodnotu rekordních 700 až 750 milionů eur (18,9 až 20,2 miliard korun). Ministerstvo průmyslu a obchodu uvádí, že export vojenského materiálu byl v hodnotě 18,6 miliardy korun (tedy 689 milionů euro).

V roce 2016 měla úspěchy i společnost 4M Systems, což dokládá i její ředitel Jan Žižka takto: „Předloni se firma začala aktivně zúčastňovat výběrových řízení v ČR a má za sebou první úspěchy. Neprůstřelné vesty CZ 4M nyní používají příslušníci Policie ČR, strážníci několika obecních a městských policií, Vězeňská služba nebo např. speciální síly keňské armády. Taktické vybavení se na světových trzích prodává pod značkou CZ 4M v 95 zemích. Takto široká síť partnerů má pozitivní efekt i pro vývojové centrum 4M, protože zkušenosti z tolika rozdílných podmínek umožňují neustále zlepšovat naše produkty."

Rozpočet Ministerstva obrany lehce přesahuje 1 % českého HDP a Ministerstvo obrany chystá velké investice do modernizace vybavení. Do roku 2024 byl měl rozpočet na Ministerstvo obrany dosáhnout 2 % HDP a ČR by měla začít splňovat závazky k NATO.

Keňské jednotky v českém hávu

České vojenské vybavení má ve světě dobrý zvuk. ČR své vojenské výrobky vyváží do mnoha států světa a splňuje i specifické podmínky, které panují v určitých státech světa: „Letos byla na základě zkušeností s jejich používáním vybavena našimi vestami celá jednotka speciálních sil armády Keni a o jejich pořízení se zajímá vedení celé armády Keni, protože pro podmínky, které v Keni panují, jsou nejvhodnější. Roční testování a servis pro příslušníky speciálních sil Keni se tak vyplácí vesty s etiketou CZ 4M tak budou pravděpodobně standardní výstrojní součástkou v této rozvíjející se africké armádě."

České Ministerstvo obrany a zvláštní tendry

Ministerstvo obrany mělo v minulosti problém s neprůhlednými výběrovými řízeními (letadla Casa, nákup pandurů). Nejnovější kauza se týká radarů a a nejlépe placené úřednice na Ministerstvu obrany. Zvláštní tendry zažila i společnost 4M Systems: „Naše vesty splnily veškeré požadované parametry, což potvrdily kontrolní i vojskové zkoušky. Vesta byla oficiálně zavedena do užívaní v armádě ČR, dodávky však zastavil rozdílný pohled na kontrolní postupy v rámci uzavřené smlouvy," hovoří o zkušenostech Jan Žižka.

Český armádní start-up

4M Systems  vznikla na začátku roku 2015. Spojila v sobě zkušenosti příslušníků speciálních jednotek Policie ČR a Armády ČR s praxí a erudicí odborníků v textilní výrobě. Záměrem zprvu velmi malého kolektivu lidí bylo vnést do oboru taktického vybavení, tj. uniforem, neprůstřelných vest, batohů a dalších věcí, které používají vojáci a policisté nové myšlenky a inovativní technická řešení. Toho si na konci roku všimlo vedení České zbrojovky Uherský Brod a.s. (CZUB) a na začátku roku 2016 se 4M Systems stala součástí holdingu. Tím, že se 4M Systems stala "sestrou" naší největší zbrojovky, vzala na sebe i odpovědnost za vývoj a výrobu příslušenství pro zbraně České zbrojovky. Roční obrat se pohybuje kolem 50 mil. Kč. Portfolio společnosti 4M Systems popisuje její ředitel Jan Žižka:„V současnosti zahrnuje nabídka CZ 4M kompletní vybavení od funkčního prádla, ponožek, čepic, bojových uniforem, neprůstřelných vest až po batohy. Jsme schopni obléci a vybavit příslušníka jakékoli bezpečnostní nebo vojenské složky vším, co potřebuje ve službě a boji. Zejména portfolio neprůstřelných vest je velmi široké a dokáže uspokojit požadavky všech složek. Skrytá balistická trička a vesty pro tajné služby a ochránce osob."

A jak vznikají nové výrobky společnosti 4M Systerms? „Všechny výrobky CZ 4M jsou podrobovány testování v reálných podmínkách. Proto spolupracujeme s mnoha kolegy u různých jednotek Policie ČR a AČR. V zahraničí dlouhodobě udržujeme vztahy se speciálními jednotkami v Kolumbii, Uzbekistánu a Keni. Naše výrobky testují příslušníci francouzské armády a četnictva nebo protiteroristické týmy v Austrálii a Novém Zélandu. Ale např. při vývoji batohů, přileb nebo funkčního prádla spolupracujeme s odborníky v daném oboru. Balistické přilby ve spolupráci s britskou firmou UNITED SHIELD a funkční prádlo nese značku CZ 4M - MOIRA."

Česká vojenská technika má ve světě dlouhodobě dobré jméno a s rostoucími výdaji na obranu by se do českého vybavení mohli obléknout i čeští vojáci.
 

Autor článku

Redakce


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FIRMY