Prázdniny skončily, kdy bude volno na podzim?

03.09.2018 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Děti se již těší na to, kdy si po prádzninách užijí dalšího volna, a vy se také těšíte na volno, abyste měli klid na sběr hub a koštování burčáku. Na jaké dny vychází svátky v září, řijnu a listopadu? Kdy budou podzimní prádzniny? Kdy budou obchody zavřené? A jak vycházejí letos Vánoce?

Na podzim nás vedle komunálních a senátních voleb čekají také tři významné svátky. Letos vychází podzimní státní svátky pro pracující i pro studenty poměrně nevýhodně, hned dva svátky budou bohužel v rámci víkendu. Jak vycházejí další svátky a kdy budou podzimní prázdniny? A co Vánoce v roce 2018?

Svatý Václav bude v pátek 28. září

Den české státnosti se slaví 28. září a tento den je zároveň svátkem patrona Čech a Moravy, svatého Václava. Letos připadá "svatý Václav" na pátek a vy si můžete užít prodloužený podzimní víkend. Den české státnosti je svátek, který zatím neslavíme dlouho, byl zaveden nedávno, v roce 2000.

Svátek svatého Václava je jeden z osmi svátků, na který se vztahuje zákon, dle něhož, musí mít obchody s plochou nad 200 metrů čtverečních zavřeno. Počítejte tedy se zavřenými obchodními domy, velkými supermarkety i hypermarkety. Naopak malé "sámošky", benzinové pumpy, internetové obchody i lékárny budou mít otevřeno.

Svatý Václav slaví 28. září

Svatý Václav

Zdroj Shutterstock

Vznik ČSR oslaví sté výročí 28. října v neděli

Letos si připomínáme sté výročí založení samostatného Československa, což oslavíme v neděli 28. října v Den vzniku samostatného Československa. Je to tradiční svátek, který se slavil i za socialismu, a je to ryze český svátek, ani na Slovensku se tento den od rozdělení neslaví.

Svátek letos připadá na neděli, tak volno si neužijete. Pamatujte ale, že stejně jako na svatého Václava zůstanou i 28. října obchody s prodejní plochou větší než 200 metrů čtverečních zavřené. Nakoupit tak můžete v okolních státech nebo na místech, na které se zákon nevztahuje, otevřené tak můžou být malé obchody, benzinky nebo lékárny.

Podzimní prázdniny na konci října

Studenti základních a středních škol nemusí litovat, že 28. října vychází na neděli, protože v pondělí 29. a úterý 30. října budou mít podzimní prázdniny. Pokud tedy máte malé děti, tak pamatujte, že školy budou zavřené. Pokud jde o školky, tak otevřou dle rozhodnutí ředitele/ředitelky.


Čtěte také:


17. listopadu bude v sobotu

Den boje za svobodu a demokracii je tradičně 17. listopadu a vychází na sobotu. Volno si tak neužijeme, státní svátek bude o víkendu. Den boje za svobodu je jediný podzimní svátek, kdy budou otevřeny všechny obchody, tak vyrazte do nejbližšího obchodního střediska, zákon regulující prodej v obchodech během státních svátků se na 17. listopadu nevztahuje.

Vánoce 2018 začínají vlastně už 22. prosince

Štědrý den připadá letos na pondělí, tudíž na poslední nákupy a balení dárků budete mít víkend před Vánoci čas. Vánoční svátky končí ve středu 26. prosince na svatého Štěpána. Silvestr vychází na pondělí a 1. ledna 2019 tedy bude v úterý.

Obchody, jejichž rozlohu je větší než 200 metrů čtverečních zůstanou od 12:00 zavřené na Štědrý den.  Na první i druhý svátek vánoční budou mít velké obchody zavřeno po celý den, stejně jako na Nový rok.

Zákon upravující prodejní dobu během státních svátků

V roce 2016 vyšel v platnost zákon, který omezuje prodej ve velkých provozovnách, během osmi vybraných svátků na celém území České republiky. V rámečku najdete dny, které jsou uvedeny v zákoně a velké obchody mají v tyto dny zavřeno. Zavřít musí také provozovny a výdejny, které přesahují 200 metrů čtverečních.

Kdy musí na svátek velké obchody zavřít v roce 2018?
  • 1. 1. Nový rok
  • 2. 4. Velikonoční pondělí
  • 8. 5. Den vítězství
  • 28. 9. Den české státnosti
  • 28. 10. Den vzniku samostatného československého státu
  • 24. 12. Štědrý den (od 12:00)
  • 25. 12. 1. svátek vánoční
  • 26. 12. 2. svátek vánoční

 

Ať tedy plánujete podzimní svátky prožít jakkoliv, tak si užijte všechny barvy podzimu v klidném okruhu přátel a rodiny.

Autor článku

Michal Bureš

Michal Bureš

Šéfredaktor Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 6 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU