Jak a kde sledovat zásilky ze zahraničí

08.12.2018 | , Finance.cz
Spotřebitel


Vánoce se už pomalu blíží a s nimi je tu i jedna (ne)oblíbená činnost, kterou je nakupování dárků. Čím dál víc pak stoupá počet lidí, kteří věci pro své blízké objednávají přes eshopy a k tomu navíc ze zahraničí. Víte ale, jak sledovat zahraniční zásilku?

Když už balíček z Číny, tak se obvykle jedná o zboží z těch nejznámějších sítí, jako jsou nákupy z Aliexpress, eBay, Wish a tomu podobné. U takových zásilek se na doručení obvykle čeká v rozmezí 3 týdnů až 2 měsíců. Kde ale balíček můžete sledovat?

Co je potřeba ke sledování zásilky?

Stejně jako u České pošty anebo u ostatních dopravců ze soukromého sektoru i zde lze zásilku sledovat. Potřebujete k tomu ale samozřejmě číslo balíčku neboli Tracking Number (Track No). Přičemž sledování zásilky vám většina prodejců nabídce pouze za příplatek, v obyčejném poštovném zdarma je nejčastěji zahrnuto jen sledování k hranicím ČR. Za poštovné s tracking no. si často budete muset připlatit.

Poměrně dobře má tuto službu vychytanou Aliexpress. Číslo zásilky zde totiž najdete rovnou ve svém účtu. Pokud kliknete na položku My orders, zobrazí se vám všechny objednávky. Pokud poté kliknete na detail, ukáže se vám i zmiňované Tracking Number.

Jak sledovat zásilky ze zahraničí, balíky z Číny

Zdroj: Shutterstock

Kde vyhledat zásilky z Číny?

Pokud se vám podařilo získat číslo, a to ať už z účtu anebo přímo od odesilatele, máte minimálně z části vyhráno. Zásilku si pak můžete vyhledat prostřednictvím těchto webů:

  • ems.com,
  • hongkongpost.hk,
  • tnt.com,
  • 17track.net – sledování všech mezinárodních zásilek.

Nejčastěji je zboží z čínských eshopů dopravováno Čínskou poštou, ta jej poté na našem území předá poště české. To ale ještě neznamená, že vám zakoupené zboží dorazí včas. Je zde totiž stále riziko, že jej zastaví celní správa.

DPH a clo za balíky ze zahraničí

O tom, kdy se platí u balíků ze zahraničí daň z přidané hodnoty a clo, jsme již psali v jednom z našich předchozích článků. Tyto sumy by pak měly mít vryty do paměti všichni, co tímto způsobem nakupují. Pravidla si proto raději zopakujeme.

DPH se neplatí pouze tehdy, pokud se hodnota balíčku nedostane nad 22 euro, výše vychází z regulace EU a je přepočítávána oficiálním kurzem české celní správy. Od daně jsou osvobozeny i ty zásilky, které jsou označeny jako gift neboli dárek. Jedná se totiž o soukromé zásilky. Plno obchodníků a odesilatelů právě proto tímto způsobem obal zboží označuje, aby se příjemci vyhnuli případným doplatkům a problémům s celní správou. Bohužel se ale jedná o obcházení zákona a něco, co spotřebitele i tak neochrání.

Pokud na celnici namátkově zjistí, že pod obalem se skrývá např. elektronika, počítejte s tím, že s vámi budou chtít řešit, kolik ve skutečnosti stála. Výše DPH se v tomto případě rovná 21 % z ceny zboží.

Clo se platí tehdy, pokud hodnota zboží v nesoukromé zásilce přesáhne 150 euro, hranice je opět daná evropskou regulací a počítá se přes oficiální kurzy celní správy. Clo se pohybuje v rozmezí 3 – 11 % z ceny výrobku, vždy však ale na základě toho, o jaký typ zboží se jedná. Zde je ale třeba počítat i s dalšími výdaji. Jsou jimi poplatky za celní řízení a uskladnění zásilky – cenu si každá dopravní společnost určuje sama.

Ztracený a nedohledatelný balík z Číny

Bohužel mohou nastat situace, kdy se balíček zasekne bez toho, aniž by v tom měla prsty celní správa. Mnoho lidem se už stalo, že zásilku šlo vyhledat na jednom ze zmíněných webů a údaje zobrazovaly, že se nachází v České republice, ale k příjemci se přitom nedostala. Co s tím?

Jsou zde dvě možnosti. Tou první je, že se zboží ztratilo, což se nejčastěji stává na sběrných přepravních uzlech. Pokud k něčemu takovému opravdu došlo, příjemce bohužel nemůže nic dělat. Balíček je totiž až do převzetí příjemcem majetkem odesilatele. Příjemci tedy nezbude nic jiného, než odesilatele požádat o reklamaci dopravy. Otázkou však zůstává, zdali se odesilatel bude vůbec chtít celou situací vůbec zabývat.

Druhou, tou horší možností je, že vám byl předán falešný sledovací kód či Tracking Number úplně jiné zásilky. Samozřejmě zde jde o podvod a opět vám nezbude nic jiného, než záležitost řešit s odesilatelem, vyžadovat reklamaci, znovuodeslání anebo vrácení peněz. Například reklamace na Aliexpressu je většinou vyřízena kladně.

Při podobných nákupech je tedy důležité nehledět jen na zboží, ale i na to, jaké má odesilatel recenze.


Čtěte také:

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3.5
Hlasováno: 25 krát

Články ze sekce: Spotřebitel