Padající cena ropy může být téma na víkendovém summitu G-20

30.11.2018 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


V Argentině se bude tento víkend konat summit G-20, kde se budou řešit nejdůležitější otázky světové ekonomiky. Jednou z hlavních otázek by měla být obchodní válka Číny a USA, což budou investoři bedlivě sledovat kvůli účasti prezidentů obou zemí. Nedávný propad ceny ropy si určitě získal pozornost vůdců G20 a mohl by je donutit přehodnotit svou produkční politiku. To vše pouhý týden před zasedáním kartelu OPEC a dalších ropných producentů ve Vídni.

Kritický meeting kartelu OPEC a dalších ropných producentů může být po víkendu pouhou formalitou. Největší ropní producenti by totiž rádi od příštího roku znovu zavedli těžební limity, aby tak stabilizovali cenu ropy. Vůdci dvaceti největších ekonomik světa se sejdou již tento víkend v hlavním městě Argentiny, aby projednali klíčové otázky. Jednou z nich je nedávný propad ceny ropy na úrovně z roku 2017.

Investoři na ropě, kteří netrpělivě vyčkávali na prosincové zasedání kartelu OPEC, kde má být rozhodnuto o produkci na příští rok, tak budou stejně pozorně sledovat víkendový summit G20. Klidně se totiž může stát, že se na meetingu OPEC ropní ministři pouze potvrdí to, co se dohodne na summitu G20.

Jak se vyvíjí cena ropy

Cena ropy od říjnových maxim, kdy vystoupala na nejvyšší úrovně za 4 roky, spadla o více jak 25 %, což začalo tlačit na OPEC, aby opět přistoupil k omezení těžby. Klíčový člen OPECu Saudská Arábie již začal komunikovat s veřejností své obavy z příliš velkého množství ropy na trhu. Začátkem měsíce dokonce slíbila, že je připravena udělat cokoliv, aby zabránila přebytku ropy. Rusko, jakožto spojenec OPECu, se zdráhá souhlasit se změnou kurzu produkční strategie. Již dříve varovalo OPEC, aby byli opatrní při rozhodování a neměnili produkční politiku pokaždé, když se sejdou.

Prezident Donald Trump, fanoušek nízkých cen ropy, několikrát urgoval OPEC, aby nesnižoval produkci. Lídři USA, Ruska i Saudské Arábie by měli být přítomni na summitu G20.

OPEC a další země

Nedávno se také ukázaly různé spekulace o ukončení spolupráce členů a nečlenů OPEC na produkční politice. To se zdá být velmi nepravděpodobné vzhledem k její funkčnosti v minulosti, kdy se podařilo stabilizovat cenu ropy, což je dobré jak pro spotřebitele, tak producenty. Pod propad ceny ropy se velmi viditelným inkoustem podepsaly Spojené státy, když udělily všem hlavním dovozcům iránské ropy výjimku ze svých sankcí. Spolupráce členů a nečlenů kartelu OPEC by tedy měla dále pokračovat a dosahovat pozitivních výsledků, s čímž se dá počítat i do budoucna.

O budoucnosti ropy může klidně být rozhodnuto již tento víkend a na meetingu kartelu OPEC se jen oficiálně potvrdí stanovisko o produkční politice do roku 2019.

Tak nebo tak, OPEC bude tlačit na znovuobnovení produkčních škrtů za účelem stabilizovat cenu ropy, a zastavit tak její výprodej. Zajímavé poté bude sledovat, jak se bude chovat ropný trh, až vyprší 180denní výjimky z amerických sankcí, které vešly v platnosti ve stejný den jako sankce a to 4. listopadu.



BOSSAAutorem článku je analytik společnosti Bossa.

BOSSA - Makléřský dům polské banky ochrany životního prostředí zabývající se obchodováním na devizových, komoditních a akciových trzích. Na českém trhu působí od roku 2012.

Štítky:

Autor článku

Štěpán Hájek


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 1 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU