Kdo vlastní české hokejové kluby II

18.10.2022 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Kdo vlastní české extraligové kluby? Jedná se o bývalé hokejisty, papaláše, či kraje? Kdo vlastní Spartu, zlínské Berany, indiány či sekačky z Hradce?

Český hokej bojuje s vysokými cenami energií i pokoronavirovým propadem návštěvnosti. Nicméně fanoušci hokej stále velmi sledují, fandí a Robert Záruba stále hláškuje.

Letos jsme alespoň protrhli čekání na medaili z mistrovství světa, ale světovému hokeji ten český už dlouho nekraluje.

O důvodech, proč tomu tak je, už bylo za posledních 10 let popsáno papíru, že by se za něj postavil nový hokejový stadion (třeba v Brně).

My se proto raději zaměříme na základní kameny českého hokeje – kluby a jejich majitele. Kdo vlastní týmy:

Je majitel klubu obětním beránkem, nebo vlk v rouše beránčím?

Ovce

Zdroj: Shutterstock

HC Sparta Praha – železná Sparta na ledě i trávnících rezne

HC Sparta Praha logo

Zdroj: HC Sparta Praha

Tradiční hokejový klub HC Sparta Praha dal českému hokeji řadu skvělých hokejistů a právě jeden z nich, bývalý reprezentační brankář Petr Bříza, byl do nedávna 100% vlastníkem hokejové Sparty. Nicméně po nepříliš vydařené sezóně klub koupila v květnu 2019 investiční skupina Kaprain finančníka Karla Pražáka. Společnost Kaprain podniká primárně ve třech oblastech – průmyslu, nemovitostech a financích.

Sparta se může opřít o jednu z největších fanouškovských základen (aktuálně se jedná o nejnavštěvovanější český klub), řadu sponzorů (Fortuna, BILLA, Sencor a další). Hrát za klub HC Sparta Praha bylo vždy psychicky náročné a mnoho bývalých hráčů tvrdí, že největší tlak je právě ve Spartě.

Nicméně to se v posledních letech mění, protože zájem fanoušků i médií je srovnatelný (ne-li větší) například v Brně, Pardubicích, Třinci či Plzni. Navíc ostatní kluby lákají hráče na dobré platové podmínky či skvělé zázemí (Třinec, Pardubice, Mountfield, Liberec).

Poslední mistrovský titul Sparta získala před 15 lety, ale v posledním ročníku dokráčela Sparta do finále, kde podlehla Ocelářům.

Na závěr dodejme, že ve vedení Sparty působí osobnosti (Petr Ton), které spojily většinu své kariéry se Spartou a mohou tento tradiční klub vyvést zpět mezi elitu. Tak uvidíme, jak si tento rok Sparta povede, opět posílila solidně a její kádr se hemží hráči s reprezentačními zkušenostmi.

HC Škoda Plzeň – dojdou indiánům mladí bojovníci?

HC Škoda Plezň logo

HC Škoda Plzeň

Se vstupem bývalého českého reprezentačního hokejisty a excelentního bruslaře Martina Straky zpět na plzeňské kluziště je spojen i vzestup plzeňského hokeje, který vyvrcholil v sezóně 2012/2013, kdy „indiáni“ vyhráli svůj první titul v historii. Martin Straka je skrze společnost HC PLZEŇ INVESTMENT a.s. majoritním vlastníkem klubu (vlastní 92% podíl).

Jak již název HC Škoda Plzeň napovídá, mohou se indiáni opřít o dva silné sponzory – Škodu (výrobce tramvají, lokomotiv atd.) a Škodu JC (výrobce techniky pro jadernou energetiku).

Plzeň každoročně bojuje v play-off a často vytáhne nějakého výtečného mladíka (např. Jiříček) do dospělého hokeje.

HC Verva Litvínov – s vervou do play-off či baráže?

HC Verva Litvínov logo

Zdroj: HC Verva Litvínov

Litvínov je bohatý nejen na hnědé uhlí, ale také na vynikající hokejisty (Hlinka, Reichel či Růžička). Díky těžbě a zpracování paliv se v tomto kraji hokej těší přízní sponzorů (Benzina, dle jejího prémiového paliva nese klub i název), kteří rádi vylepší svoje PR na tradičním českém klubu. Vlastníkem HC Verva Litvínov není žádný bývalý vrcholový hokejista jako v případě Plzně, Olomouce či Brna.

Struktura akcionářů HC Verva Litvínov, a. s.

Subjekt Podíl
Unipetrol RPA, s. r. o. 70,95 %
Město Litvínov 22,14 %
HC Litvínov, sportovní spolek 6,91 %

Zdroj: Oficiální stránky HC Verva Litvínov

Majoritním vlastníkem litvínovského klubu je společnost Unipetrol, jejímž většinovým vlastníkem je polský petrochemický koncern PKN Orlen.

HC Vítkovice Ridera

HC Vítkovice Ridera logo

Zdroj: HC Vítkovice Ridera

Většinovým vlastníkem klubu HC Vítkovice Ridera je bývalý hokejista Aleš Pavlík, který je úspěšným podnikatelem a viceprezidentem ČSLH.

Stejně jako Litvínov či Třinec těží i Vítkovice z blízké těžby a zpracování nerostných surovin. Generálním partnerem vítkovických hokejistů je společnost Ridera, která se zabývá dodávkou paliv, kameniva, recyklátů, ale i stavební činností.


Čtěte také:

Kam plyne zisk 76 miliard Kč z českých bank?

Kdo vlastní naše obchodní řetězce?

Kdo vlastní naše mobilní operátory?


HC Motor České Budějovice – Gulaš, pivo, ale již bez sýra – jihočeský recept na titul?

Madeta Motor ČB

Zdroj: Motor České Budějovice

České Budějovice daly hokejovému světu řadu skvělých hráčů, kteří se vrátili a stali se vlastníky jihočeského klubu. Motor České Budějovice vlastní společnost CB Hokej 2013 s.r.o., která má celkem 5 společníků s 20% podílem:

  • Stanislav Bednařík
  • Roman Turek
  • Petr Sailer
  • Aleš Kotalík
  • Radek Bělohlav

Jedná se o bývalé hráče jihočeského klubu, kteří se do klubu vrátili, aby posunuli Motor zpět do extraligy, což se podařilo a hokej v Českých Budějovicích opět baví na nejvyšší úrovni.

Motor se těší velké fanouškovské základně. Milan Gulaš, který na českých kluzištích dominuje, loni táhl Motor do play-off a stejně tomu bude i letos.

Nicméně vše není na jihu Čech zalité sluncem, hrozivé představení v sezóně 2020/2021 rozčílil generálního partnera, Madetu, která se rozhodla stáhnout z profesionálního hokeje a bude na jihu Čech podporovat pouze mládež.

Nicméně další jihočeský symbol – Budějovický Budvar – podporuje Motor velmi výrazně a rovněž aréna nese název Budvaru.

Mountfield HK – dokáže se Hradec poprvé podívat do finále?

Mountfield HK logo

Zdroj: Mountfield HK

Polovinu akcií hradeckého týmu Mountfield HK vlastní město Hradec Králové a druhou polovinu společnost Mountfield, která je vlastněna čínskou investiční firmou Eurasia Development Group. Mountfield je obchodní řetězec se zahradnickými a hospodářskými potřebami. Hradecký klub získal licenci od Českých Budějovic, které měly problém dostat se zpět do extraligy, ale návrat se nakonec zdařil.

Generálním partnerem je rovněž Česká podnikatelská pojišťovna, která spadá pod Vienna Insurance Group.

PSG Berani Zlín – prorazí Berani zpět do extraligy?

PSG Berani Zlín logo

Berani Zlín v ročníku 2021/2022 spadli z extraligy a hráli opravdu nelíbivý hokej.

V klubu PSG Berani Zlín vypadá struktura vlastníků následovně:

Subjekt Podíl
HC Berani Zlín, z.s. 41 %
Statutární město Zlín 49 %
PSG, a. s. 10 %

Zdroj: Výroční zpráva Berani Zlín, s. r. o.

Důležitým hráčem při rozhodování je tedy město Zlín a spolek HC Berani Zlín. Nicméně velké slovo má menšinový vlastník PSG, a. s., který se řadí i mezi největší sponzory zlínského klubu. PSG, a. s., je stavební společnost, jejíž vlastnické vztahy vedou k podnikatelům Juraji Surovičovi, Rudolfu Skaunicovi a Richardu Matějíkovi, tedy lidem, kteří rovněž působí ve vrcholovém managementu PSG.

Vedle PSG se mezi sponzory zlínského klubu řadí prodejce automobilů Samohýl Motor a Trinity bank.

TIP: Jestliže se chcete podívat na další extraligové týmy (Kometu, Liberec, Pardubice a další), podívejte se na náš článek.

Rytíři Kladno – ubrání opět rytíři extraligu a půjde Jágr naposled do zbroje?

Rytíři Kladno - logo

Jediným vlastníkem Rytířů Kladno je nejstarší hráč extraligy a hrající legenda českého hokeje Jaromír Jágr. Generálním partnerem Rytířů Kladno je obchodní řetězec Kaufland.

Rytíři postoupili předloni do extraligy a budou se v ní snažit udržet, ale nebude to jednoduchá mise. Otázkou je, jestli se do hokejové zbroje ještě oblékne i legenda českého hokeje Jaromír Jágr.

Junioři v českých klubech ohroženým druhem?

Kdysi naši hokejisté otevřeli zlatou bránu olympijského turnaje i získali zlatý hattrick. Na naše hokejové úspěchy již usedá prach, ale třeba nějaký malý klučina klouzající se po ledě ve Varech či Třinci nám vystřelí olympijskou medaili. Nicméně to se bez peněz od sponzorů, mecenášů či měst nikdy nestane.

Bohužel v nasazování a rozvoji mladíků a juniorů zaostáváme, což se následně projevuje v reprezentačních výběrech, kdy čeští mladíci nestačí na svoje vrstevníky z Finska, Švédska, USA, Ruska či Kanady.

Snad se s novým šéfem českého hokeje Aloisem Hadamczikem tato situace brzy změní, fanouškům nezbývá než doufat.

 

Autor článku

Michal Bureš

Michal Bureš

Šéfredaktor Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 29 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU