Kdo vlastní české fotbalové kluby?

21.07.2022 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Fotbal v Česku je fenomén, který i přes různé skandály přiláká na stadiony snadno přes jeden milion lidí. Kdo vlastní české fotbalové týmy – Spartu, Baník či Bohemku?

Český fotbal zažívá v posledních letech poměrně úspěšné období, kdy jej na mezinárodní úrovni táhne především Slavia, která opakovaně kralovala i Fortuna lize, nicméně její kralování utnula Viktoria Plzeň.

V čele FAČR již nesedí bývalý agent StB, ale funkcionář Petr Fousek, tak doufejme, že se situace v českém fotbalu fousek po fousku zlepší.

Kdo vlastní naše kluby:

„Zelená je tjáva, fotbal to je hja!" Kdo v Česku tuto hju ovládá?

Fotbalové hřiště na vesnici

Zdroj: Shutterstock

1. FC Slovácko – Slovácko sa súdí?

1. FC Slovácko logo

Zdroj: 1. FC Slovácko

Vlastníkem fotbalového klubu 1. FC Slovácko je holding Z-Group a. s., který je ovládán a veskrze vlastněn slováckým miliardářem Zdeňkem Zemkem. Do Z-Group a. s. spadají například společnosti Železárny Veselí nad Moravou, ČSAD autobusy Plzeň, ČSAD Vsetín či lázeňská sanatoria Miramare v Luhačovicích, LS Royal a Royal Spa v Mariánských Lázních, Velkých Losinách a Ostrožské Nové Vsi a další společnosti.

Rovněž rodina Zemků vlastní solární elektrárny, za které je trestně stíhán Zdeněk Zemek, jehož dohodu o vině a trestu zkoumá Nejvyšší soud.

Za solární elektrárny již v minulosti byli jeho dva synové Alexander a Zdeněk odsouzeni na téměř 7 let vězení a dostali několikamilionové pokuty. A pak že Slovácko sa nesúdí…

U bývalého předsedy FAČR Romana Berbra za Slovácko lobboval dokonce i nejznámější obyvatel Osvětiman, vedoucí Kanceláře prezidenta republika Vratislav Mynář.

1. FK Příbram – Iron Man Starka

1. FK Příbram lgoo

Zdroj: 1. FK Příbram

V Příbrami mají svého železného muže, bosse Jaroslava Starku, který v současné době rehabilituje po oboustranném zápalu plic.

Jaroslav Starka je velezkušeným funkcionářem a podnikatelem, který zbohatl v divokých devadesátých letech v pohostinství, barech, hotelových a dalších doprovodných službách. Jaroslav Starka stejně jako skorojmenovec Ned Stark dokáže vycítit, kdy se jeho klubu blíží zima, přiloží nějaké to polínko do ohně a jeho klub se dokáže za zázračných okolností zachránit.

Oficiálně je ovšem vlastníkem klubu jeho syn, Jan Starka, nicméně Jaroslav Starka je prezidentem klubu a často mívá i poslední slovo v kabině. Jeho tým je tvořený z odložených hráčů, veteránů a čím dál více také z talentů, které si příbramský fotbalový tým vychovává sám ve své fotbalové akademii, jejímž ředitelem býval bývalý ministr školství a tělovýchovy Josef Dobeš. Talentované hráče také klub prodával do špičkových evropských týmů. Nyní mládeži šéfuje Markéta Starková.

1. FK Příbram po několika „zázračných“ záchranách na jaře 2021 sestoupila z 1. ligy a zdá se, že s podporou několika náhod již nemůže v budoucnu počítat. Uvidíme, zdali se ještě Příbram vrátí do elitního českého rybníku, ale letos tento klub uvidíme opět ve 2. lize.

AC Sparta Praha – Malý Mozart dodirigoval s Vrbovou hůlkou. Vykouzlí Spartě titul Dán?

AC Sparta Praha

Zdroj: AC Sparta Praha

Akcie AC Sparta Praha vlastní ze 60 % společnost J&T Credit Investments a ze 40 % Daniel Křetinský, který se podílí na směřování klubu a má nejspíše také poslední slovo při schvalování posil. Daniel Křetinský patří mezi nejbohatší Čechy a jeho majetek je odhadován na 78 miliard korun. Patří mezi největší české uhlobarony (je majoritním vlastníkem EHP) a vlastní rovněž různá média (deník Blesk, časopis Reflex a rádia Frekvence 1, Evropa 2). Křetinský dokázal využít koronavirovou paniku a nakoupil pár společností, například evropského lídra ve zpracování popílku STEAG Power Minerals.

Poslední roky to ve Spartě sportovně skřípe a orchestr zatím nepředvádí ani kádr vybraný od malého Mozarta Tomáše Rosického. Ve Spartě se v minulosti posily tahaly jako králíci z klobouku a trenéři se sestavou čarovali jako kouzelník Pokuston, tedy do té doby, než se sami pakovali…

V minulosti nepomohla Spartě léčba Itálií a ani cesta českých trenérů se neukázala býti úplně „šcastnou“ a vytoužený titul si pro sebe vždy ukořistily Slavia či Plzeň. Talentovaný kádr nezkrotil ani Pavel Vrba, který se přesunul do ostravského Baníku.

Na jeho místo nastoupil dánský trenér Brian Priske, který se vyznačuje moderním a náročným fotbalem. Fanouškové Sparty doufají, že při oslavách titulů budou pít jako Dáni… Nebo je opět potká jarní vystřízlivění a tvrdá kocovina, jako je posledních 8 let zvykem?


Čtěte také:

Kam plyne zisk 76 miliard Kč z českých bank?

Kdo vlastní naše obchodní řetězce?

Kdo vlastní naše mobilní operátory?


Bohemians Praha 1905 – natřou to klokani zbytku ligy?

Bohemians Praha logo

Zdroj: Bohemians Praha 1905

Majoritním vlastníkem klubu z Vršovic je Darek Jakubowicz (51,19 % akcií), jehož rodina je také vlastníkem hlavního sponzora Bohemky – společnosti Barvy a Laky Hostivař. Dalším vlastníkem je občanské sdružení CU Bohemians Praha, které se věnuje výchově vršovické mládeže a také se podílelo na záchraně tohoto tradičního klubu.

Bohemians Praha 1905 měl totiž v minulosti existenční problémy a propadl se až do 3. ligy, ale díky fanouškům se dokázal vrátit do první ligy, kde se tito neohrožení vačnatci drží již od roku 2014.

Nicméně klokani jsou rádi, že doskáčou nad hranici sestupu, protože jejich rozpočet není závratný a ani poměrně slušná fanouškovská obec jim nedokáže zaručit příjem, který by konkuroval jiným pražským klubům.

To může změnit vstup nového generálního partnera, společnosti Malina Group, která působí na českém trhu obnovitelných zdrojů energie a jejího financování.

FC Baník Ostrava – Z uhelného popela pod Vrbou do Evropy?

FC Baník Ostrava logo

Zdroj: FC Baník Ostrava

V minulosti těžil Baník ze solidní základny talentů a úžasné fanouškovské podpory. Nicméně peníze utržené za odchovance se jaksi rozkutálely a po mnoha pokusech o návrat na výsluní se FC Baník Ostrava, hrdý a slavný klub, poroučel do druhé ligy, odkud se dokázal po jedné sezóně dostat zpět mezi českou elitu.

Za stabilizaci klubu a návrat do 1. ligy mohou ostravští fanoušci vděčit miliardáři Václavu Brabci, který vlastní 95% podíl v klubu. Václav Brabec vlastní podíl ve společnosti CIDEM holding (ČSAD Havířov, a. s., ČSAD Karviná a. s., ČSAD Frýdek-Místek, a. s., CIDEMAT Hranice, s. r. o, KBS Hranice, s. r. o., BUS MANAGEMENT, a. s., FVE 6, s. r. o.), dále je majitelem společností Warimex s. r. o., Vacutec Moravia, s. r. o., a hotelu Octárna v Kroměříži.

Baník se ovšem snaží šilhat i po pohárové Evropě, nicméně pod trenérem Ondřejem Smetanou se to nepodařilo. K zařazení zpět mezi českou smetánku se bude snažit Pavel Vrba, který právě v Baníku přičichl k velkému fotbalu.

 

FC Fastav Zlín – ZZ ze Zlína

FC Fastav Zlín

Zdroj: FC Fastav Zlín

Zdeněk Červenka a Zdeněk Grygera – dva Zdeňkové, kteří dovedli Zlín až do Evropské ligy. Zdeněk Červenka je 100% FC Fastav Zlín a rovněž vlastní několik společností navázaných na zemědělství, z nichž největší je společnost Lukrom, jejíž tržby přesahují 2,8 miliardy korun ročně.

FC Fastav Zlín se v sezóně 2017/2018 dostal až do Evropské ligy, ale od té doby tým jaksi tlačí bota, nemůže najít tu správnou míru a spíše bojuje o záchranu. Nicméně, kde by měl najít to správné obutí na cestu do Evropy nežli v městě Tomáše Bati?

Příště se podíváme na další týmy Fortuna ligy – Viktorii Plzeň, Boleslav, Jablonec a další.

Autor článku

Michal Bureš

Michal Bureš

Šéfredaktor Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3
Hlasováno: 118 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU