Zvolí si Slováci svou první prezidentku?

06.03.2019 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Už za týden půjdou naši východní sousedi k volebním urnám a 16. března budou v prvním kole volit svého nového prezidenta. Předvolební výzkumy ještě před pár měsíci favorizovaly dva muže, jak se ale ukázalo v posledních dvou týdnech, tak i žena může být černým koněm závodu.

V minulém týdnu odstoupil z prezidentských voleb na Slovensku kandidát Robert Mistrík. Ten na tiskové konferenci oznámil konec své kandidatury a zároveň jasně podpořil Zuzanu Čaputovou. Ta sice nejdříve v prvních průzkumech preferencí končila na čtvrtém nebo i dalším místě, ale za posledních několik týdnů jí preference dost poskočily. TIP: Kandidáti prezidentských voleb SR.

Slovensko si tak může zvolit svou první prezidentku. Pokud jde o ženy jako hlavy státu, tak i když to není výjimečná situace, stále není úplně obvyklé, aby byla žena prezidentkou nebo premiérkou. Z 206 států světa má v tuto chvíli ženu za prezidentku celkem 12 států, premiérku pak najdeme ve 13 státech. Asi osmina států světa tak má dnes ženu na postu jednoho z vrchních představitelů, tedy jako prezidenta nebo premiéra.

Žena jako prezident a premiér?

Mezi celosvětově nejznámější ženy ve vysoké politice dozajista patří německá kancléřka Angela Merkel a také premiérka UK Theresa May. Merkel je známá jako velmi úspěšná politička, která v současné době vede německou vládu už čtvrté období a čtrnáctý rok. Díky ekonomické síle Německa je Angela Merkel často označována jako faktická vůdkyně Evropské unie nebo jako vůdce svobodného demokratického světa. Theresa May je anglická politička, která do dějin nejspíš vstoupí jako žena, která se pokusila vyluštit brexit a které se to (ne)podařilo.

V Evropě pak najdeme ženy ve vrcholné politice ještě v Estonsku (prezidentka Kersti Kaljulaid), Chorvatsku (prezidentka Kolinda Grabar-Kitarović), na Maltě (prezidentka Marie-Louise Coleiro Preca), v Lotyšsku (prezidentka Dalia Grybauskaitė), v Rumunsku (premiérka Viorica Dăncilă), na Islandu (premiérka Katrín Jakobsdóttir), v Srbsku (premiérka Ana Brnabić) a v Norsku (Erna Solberg). Ve Švýcarsku jsou 3 ženy členy orgánu kolektivní hlavy státu. Z padesáti nezávislých evropských států tak asi pětina má ženu na jednom z nejvyšších postů v národní politice.

V Evropě také dvě ženy slouží jako hlava státu v monarchii, jde o královnu Alžbětu II., která letos oslavila v únoru už 67 let na britském trůnu, a dánskou královnu Margaret II., která na trůn dosedla před 57 lety.

 

Ženy v politice ve světě

V dalších státech světa najdeme například prezidentku v Gruzii (Salome Zurabishvili), v Nepálu (Bidhya Devi Bhandari) nebo Singapuru (Halimah Yacob). Premiérku pak mají na Novém Zélandu (Jacinda Ardern). Je ovšem nutno říct, že role žen v politice zhruba v posledních dvou dekádách neustále roste. A volební vítězství jim často uniká jen těsně.

Před dvěma a půl rokem tak například Hillary Clinton málem porazila Donalda Trumpa v prezidentských volbách, vítězství jí uniklo vlastně jen o pár hlasů nebo o lépe poskládané volební okrsky. V roce 2017 se žena dostala do druhého kola prezidentských voleb ve Francii, tam byla ovšem Marine Le Pen jako představitelka extremistické a antisystémové strany poražena středopravým Emmanuelem Macronem.

Pokud jde o Slovensko, tak to nebude první případ, kdy byla na Slovensku žena ve vrcholné politické funkci. V letech 2010 až 2012 byla slovenskou prezidentkou Iveta Radičová. Její vláda padla v souvislosti s evropskou legislativou posilující tzv. euroval v reakci na probíhající dluhovou krizi eurozóny. V České republice jsme si prezidentku ani premiérku zatím nezvolili.

Seznam žen jako vrchních představitelů států únor 2019

prezident

premiér

Estonsko: Kersti Kaljulaid

Aruba: Evelyn Wever-Croes

Etiopie: Sahle-Work Zewde

Bangladeš: Sheikh Hasina

Gruzie: Salome Zurabishvili

Barbados: Mia Mottley

Chorvatsko: Kolinda Grabar-Kitarović

Island: Katrín Jakobsdóttir

Lotyšsko: Dalia Grybauskaitė

Myanmar: Aung San Suu Kyi

Malta: Marie-Louise Coleiro Preca

Namibia: Saara Kuugongelwa

Marshalovy ostrovy: Hilda Heine

Německo: Angela Merkel

Nepál: Bidhya Devi Bhandari

Norsko: Erna Solberg

Singapur: Halimah Yacob

Nový Zéland: Jacinda Ardern

Švýcarsko: Viola Amherd, Karin Keller-Sutter, Simonetta Sommaruga

Rumunsko: Viorica Dăncilă

Taiwan: Tsai Ing-wen

Srbsko: Ana Brnabić

Trinidad a Tobago: Paula-Mae Weekes

Svatý Martin: Leona Marlin-Romeo

 

UK: Theresa May

Zdroj: wikipedia

Štítky:

Autor článku

Redakce


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 3 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU