Kdo vlastní naše čerpací stanice?

12.07.2022 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


V Česku stoupá počet veřejných čerpacích stanic, ale značek ubývá. Požírají se značky navzájem? Kdo je největší? A odkud pocházejí jejich vlastníci? Jak využívají válečnou situaci na Ukrajině k obohacení?

Veřejných čerpacích stanic u nás najdeme téměř 4 tisíce. Která společnost má největší síť čerpacích stanic? A kdo vlastní tyto provozovatele? 

Při vůni benzinu se vám rozbuší, či sevře srdce?

Srdce a motor

Zdroj: Shutterstock

Kolik je v ČR čerpacích stanic a kolik v EU?

V Česku je aktuálně 3974 veřejných čerpacích stanic, což představuje 56,5 % z celkového počtu 7039 stanic.

Podle statistiky vedené National Oil Industry Association bylo k poslednímu dni roku 2017 po celé Evropě (včetně Turecka) 133 249 čerpacích stanic. V rámci Evropské unie najdeme 115 729 čerpacích stanic. Nejvíce možností k načerpání paliva do plechových miláčků je v Itálii – 20 750, nejméně naopak na Maltě – 80.

Počet čerpacích stanic a velikost jednotlivých provozovatelů

Počet provozovaných čerpacích stanic Počet vlastníků Počet provozovatelů
Nad 100 čerpacích stanic 6 6
50 až 99 čerpacích stanic 4 4
20 až 49 čerpacích stanic 8 12
10 až 19 čerpacích stanic 14 17
5 až 9 čerpacích stanic 41 45
2 až 4 čerpacích stanic 193 178
1 čerpací stanice 1357 1157
Celkem 1623 1419

Zdroj: Ministerstvo průmyslu a obchodu

Benzina Orlen – polská síla pro koně pod kapotou

Tankujete Vervu s vervou?

Znak Benzina

Zdroj: Benzina

Benzina se může chlubit nejrozsáhlejší sítí čerpacích stanic v Česku. Benzina spadá pod společnost Unipetrol, jejímž většinovým vlastníkem je polský petrochemický koncern PKN Orlen.

Na benzince Benziny si můžete natankovat palivo Verva, jehož název nese i litvínovský hokejový klub, který je většinově vlastněn a sponzorován Unipetrolem.

Značka Benzina po více než 60 letech zmizí z českých silnic, protože pomalu přechází na název své mateřské společnosti Orlen. Rebranding právě probíhá, je postupný a ještě nějakou dobu potrvá. Obě značky nyní na trhu fungují jako jedna, ale časem už zbude pouze Orlen.

Orlen Unipetrol zvýšil loni své tržby meziročně o 61 procent na rekordních 133,6 miliardy korun. Provozní zisk před úroky, zdaněním, odpisy a amortizací (EBITDA LIFO) se meziročně zvýšil na 6,3 miliardy korun. Čistý zisk skupiny meziročně vzrostl na 3,2 miliardy korun.

V roce 2020 dosáhl ztráty ve výši 5,4 miliardy korun. Tržby firmě pak klesly oproti roku 2019 o 35 procent na 83,1 miliardy korun.

Orlen v současnosti dosahuje rekordních marží na českých čerpacích stanicích, protože levnou ruskou ropu prodává za zvýšené ceny, proto raději přestal zveřejňovat své marže. Dle ekonoma Lukáše Kovandy činila marže v dubnu 20,5 dolaru na barel a byla zhruba desetinásobná oproti té před propuknutím války na Ukrajině.

Dva ze čtyř pod MOLem

Jezdíte na MOL?

Znak MOL

Zdroj: MOL

Další společností, které mohutně rostly marže v Česku, je MOL.

MOL (celým názvem Magyar olaj) je dvojkou na trhu a v minulosti prošel také rebrandingem, a to ze značky Pap Oil na MOL, podobný osud potkal benzinky značky Slovnaft, které se staly také „MOLkami“. Pod koncern MOL spadá rovněž síť čerpacích stanic s názvem Agip, kterou tato maďarská společnost koupila od italského partnera. Nicméně i zde došlo k přejmenování na MOL.

Společnost MOL je ze čtvrtiny vlastněna maďarským státem, druhým největším akcionářem je společnost ČEZ (lehce přes 7 %). Vstupem ČEZu se zabránilo převzetí společnosti MOL rakouskou společností OMV.

Společnosti MOL to nemá v Maďarsku úplně jednoduché, protože vláda premiéra Viktora Orbána zavedla extra zdanění velkých firem, na což reagovali akcionáři a společnosti MOL prudce spadla cena akcií o více než 10 %, nicméně po měsíci je na podobných hodnotách jako před oznámením vysokého zdanění.

V Maďarsku navíc zavedla v listopadu 2021 vláda premiéra Viktora Orbána stropy na ceny pohonných hmot. Nařízení má zatím platit do 1. října 2022.

Čerpací stanice pod tlakem rostoucích nákladů na to musely reagovat zavedením maximálních denních limitů. V červnu MOL snížil limit čerpání nafty a benzinu na 50 litrů denně.


Čtěte také:

Které země mají největší zásoby ropy?

Kdo vlastní naše obchodní řetězce?

Jaké je nové značení paliv v ČR?


Čepro a EuroOil v rukách státu

Čepro dodá nektar do vašeho plechového miláčka

Znak Čepro

Zdroj: Čepro

EuroOil provozuje přes 200 čerpacích stanic po celé České republice, což ji zařadilo na třetí místo v počtu čerpacích stanic. 

EuroOil je vlastněna akciovou společností Čepro, které loni stoupl zisk před zdaněním na rekordních 2,065 miliardy korun z 2,04 miliardy v roce 2020.

Jediným akcionářem Čepra je Ministerstvo financí České republiky.

„Za poslední dva roky jsme rozšířili počet dodavatelů i získali řadu významných klientů. Společnosti se podařilo dokončit některé klíčové projekty v oblasti automatizace a obnovitelné energetiky,“ uvedl k hospodářským výsledkům generální ředitel Čepra Jan Duspěva. Dodal, že společnost Čepro zaznamenala rekordní prodeje na čerpacích stanicích jak u pohonných hmot, tak i dalšího zboží.

Čepro vedle provozu sítě čerpacích stanic provozuje 1135 kilometrů produktovodů a 650 skladovacích nádrží s kapacitou nad 1,76 milionu metrů krychlových.

Čepro se snažilo o rebranding čerpacích stanic EuroOil, hovořilo se o zavedení zahraničních značek Agip či Total. Nejdále byly pronájem značky Total, ale nakonec se s francouzskou firmou nedohodlo. 

Rebranding měl za cíl přilákat na čerpací stanice EuroOil také zahraniční řidiče, kteří tyto značky znají. Nicméně zatím se společnost Čepro s žádným subjektem nedohodla.

 

Shell – holandská hřebenatka

Druh vyobrazený v logu společnosti Shell je hřebenatka kuchyňská (Pecten maximus)

Znak Shell

Zdroj: Shutterstock

Shell (celým názvem Royal Dutch Shell) patří mezi největší těžařské společnosti a vlastní jednu z největších sítí čerpacích stanic, která působí takřka po celém světě. Jedná se o největší soukromou petrochemickou společnost v Evropě a druhou největší na světě.

Shell je britsko-holandská akciová společnost se sídlem v Haagu. Shell má řadu akcionářů, největší z nich je americká investiční skupina Capital Group Companies.

OMV – pětka z Reichu

OMV – pátý největší provozovatel sítě čerpacích stanic v ČR

Znak OMV

Zdroj: OMV

V Česku má pátý největší podíl na trhu jedna z největších evropských společností s čerpacími stanicemi, která působí ve 13 zemích a zaměstnává více než 34 000 zaměstnanců.

OMV je akciová společnost, která má následující vlastnickou strukturu:

  • ÖBAG (31,5 %)
  • MPPH (24,9 %)
  • Volně prodejné akcie na trhu (43,1 %)
  • Vlastní akcie (0,5 %)

MPPH je vlastněna vládou Spojených arabských emirátů (SAE), ÖBAG je společnost vlastněná rakouským státem.

Spotřeba nafty a benzinu v České republice v roce 2021 a 2020

Po poklesu spotřeby v „koronavirovém“ roce 2020 a v prvním pololetí 2021 se trend u spotřeby otočil a celkově se spotřeba zvýšila.

Za rok 2021 dosáhla celková spotřeba pohonných hmot 8,058 mld. litrů (6628 tis. tun), tj. o 6 % více než v roce 2020.

75 % tvořila motorová nafta (tedy 6,050 mld. litrů, růst o 7 %), 25 % pak automobilový benzin (2,008 mld. litrů, růst o 3 %).

V roce 2020 dosáhla spotřeba benzinu 1,957 miliardy litrů. Oproti roku 2019 se jedná o výrazný pokles, přesně o 9,2 %, protože spotřeba benzinu činila v tomto roce 2,155 miliardy litrů.

Dodejme, že v roce 2018 činila spotřeba benzinu 2,13 miliardy litrů.

Spotřeba nafty v roce 2020 meziročně klesla o 4,7 % a činila 5,701 miliardy litrů, v roce 2019 pak byla spotřeba nafty ve výši 5,982 miliardy litrů.

V roce 2018 pak bylo na našem území spotřebováno 5,88 miliardy litrů nafty.

Autor článku

Michal Bureš

Michal Bureš

Šéfredaktor Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3.5
Hlasováno: 163 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU