Co dělat, když chcete v zahraničí volit do Evropského parlamentu

27.03.2019 | , Finance.cz
Volby


Volby do Evropského parlamentu se blíží, volit evropské poslance budeme už v druhé polovině května. Jak si vybrat svého evropského poslance, když nebydlíte v ČR?

Pro volby do Evropského parlamentu bohužel platí, že nemůžete hlasovat na zastupitelských úřadech v zahraničí, jako to jde například při parlamentních volbách nebo při volbách prezidenta. Při eurovolbách je tato možnost vyloučena. Stejnou úpravu můžeme najít například i v Bulharsku, Dánsku, Řecku nebo v Itálii.

Je ovšem nutno říct, že při evropských volbách hodně záleží na tom, v jaké zemi bydlíte. Můžete totiž volit nejen české poslance, ale i poslance z jiných členských zemí EU podle toho, ve které zemi žijete. Jaká jsou přesně pravidla?

Jak volit v evropských volbách, když bydlím v jiné členské zemi EU?

Pokud máte trvalé bydliště na území EU, tak máte dvě možnosti, jak volit v eurovolbách. Můžete se vrátit do ČR a volit z českých kandidátů. Nebo zůstanete v zemi svého pobytu a budete podle místních volebních zákonů vybírat z místních kandidátů. Při volbě z českých kandidátů platí stejné podmínky jako pro eurovolby z třetích zemí, postup najdete níže.

Pokud se rozhodnete zůstat v zemi svého pobytu, tak počítejte s tím, že podmínky pro volby do Evropského parlamentu můžou být od těch českých odlišné. Budou se lišit termíny voleb, čas otevření volebních místností i další podmínky, pro umožnění hlasování se budete muset v zemi svého pobytu k volbám registrovat. A v některých zemích EU je hlasování po registraci povinné, je to v Belgii, Bulharsku, na Kypru, v Řecku a Lucembursku.

Konkrétní podmínky a instrukce najdete na oficiální stránce Evropské unie pro evropské volby 2019. Je nutno také poznamenat, že v zemi svého trvalého bydliště v rámci EU máte nejen pasivní volební právo (tedy právo hlasovat), ale i volební právo aktivní (tedy právo kandidovat a být zvolen). Konkrétní podmínky najdete na stránkách EU.

Podmínky, kdy můžete v dané zemi volit, se liší země od země. Nutnou podmínkou je vždy věk, často bývá podmínkou také určitá doba pobytu v dané zemi. A máte povinnost se registrovat, lhůty pro registraci se ale dost liší, v některých zemích jste to už prošvihli:

  • termíny, které už byly: Rakousko (72 dnů předem), Belgie (do 31. 1.), Finsko (80 dní předem), Řecko (28. 2.), Itálie (90 dní předem), Lucembursko (87 dní předem), Nizozemsko (do 26. 2.), Rumunsko (60 dní předem),
  • Bulharsko, Česko a Slovensko (40 dní předem),
  • Dánsko (35 dní předem),
  • Chorvatsko, Estonsko (30 dní předem),
  • Litva (25 dní předem),
  • Německo (21 dní předem),
  • Malta (16 dní předem),
  • Kypr (do 2. 4.), Francie a Maďarsko (do 31. 3.).

Registrovat se pro eurovolby bude nutné pouze v případě, že volíte v dané zemi do Evropského parlamentu poprvé. Při dalších volbách by registrace už neměla být nutná. Pro jistotu si toto ale ověřte v zemi vašeho pobytu.

Jak volit v eurovolbách ze zahraničí

(foto: Shutterstock)

 

Jak volit v evropských volbách, když nebydlím v Evropě?

Pokud nebydlíte na území EU, tak jedinou možností jak volit do Evropského parlamentu je přijet do ČR a volit zde. Vzhledem k tomu, že v zemích EU je podmínkou pro eurovolby buďto bydliště nebo přímo trvalý pobyt na území dané země, tak pravděpodobně nebudete moci volit na území jiné členské země.  Na eurovolby musíte přijet do ČR a navíc musíte splnit další podmínky, které se liší podle toho, zda jste, nebo nejste zapsaní na zvláštní seznam voličů v zemi vašeho bydliště.

  • Pokud jste zapsaní na zvláštní seznam voličů, tak musíte svou místní ambasádu požádat o vydání voličského průkazu, poté můžete volit kdekoliv na území ČR,
  • Pokud jste zapsaní na zvláštní seznam, můžete také zažádat o vyškrtnutí ze seznamu. Poté můžete volit v ČR ve volebním obvodu dle svého trvalého bydliště.
  • Jak si vyřídit voličský průkaz

O voličský průkaz v zahraničí na zastupitelských úřadech je nutné požádat nejpozději 40 dnů před konáním voleb, tedy do 14. dubna 2019. Pokud se raději necháte ze zvláštního seznamu voličů vyškrtnout, tak pamatujte, že pro další parlamentní nebo prezidentské volby se na něj budete muset znovu zapsat, nebo přijet volit opět do ČR.

Stejný postup platí i pro občany ČR, kteří žijí v některé členské zemi EU, ale z jakýchkoliv důvodů nechtějí volit evropské poslance v dané zemi. Pokud se chtějí na eurovolby vrátit zpět do ČR, tak musí také zastupitelský úřad požádat o voličský průkaz, nebo o vyškrtnutí ze zvláštního seznamu voličů.

Jak volit, když pracujete a bydlíte v UK?

Vzhledem k probíhajícímu brexitu nemělo být možné volit do Evropského parlamentu v rámci Velké Británie. Tyto volby se totiž v UK vůbec neměly konat. Velká Británie ovšem nedokázala v termínu z EU odejít a v současné době se připravuje na volby. 

Pokud tedy bydlílte v UK, tak pro vás platí stejná pravidla jako pro všechny další členské země EU. A můžete ve Velké Británii volit místní kandidáty, případně se na volby vrátit do ČR.

Autor článku

Redakce


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 5 krát

Články ze sekce: Volby