Kolik si můžete z dovolené dovézt cigaret a lahví alkoholu?

14.08.2020 | , Finance.cz
Spotřebitel


Chcete si z dovolené přivézt tamější cigarety? Máte v plánu ze zahraničí dovézt přátelům doutníky a rodině nějakou tu láhev dobrého vína? Tak si přečtěte, jaké limity platí pro převoz alkoholu a tabákových výrobků ze zemí EU i mimo ně.

To, kolik litrů vína, jiných lihovin anebo tabákových výrobků si můžete přivézt pro osobní spotřebu z dovolené, která proběhla v některé ze zemí EU, určuje § 4 odst. 5 zákona č. 353/2003 Sb., o spotřebních daních.

Co je osobní spotřeba?

Osobním spotřebou je myšleno, když zboží vezete ze zahraničí sobě, rodině, přátelům nebo známým jako dárek. V takovém případě je už DPH a spotřební daň v ceně, za kterou jste daný výrobek koupili, takže při příjezdu do ČR nebudete muset nic danit ani doplácet. Podmínkou je, že výrobky nesmíte dále prodávat.

Tabákové výrobky anebo alkoholické nápoje navíc nesmí převážet osoby, které jsou mladší 17 let.

Jak celní správa určuje osobní spotřebu?

Většinu věcí, pokud nejsou zakázány, můžete po EU převážet v libovolném množství. To ale neplatí pro produkty, na které se váže spotřební daň. Zařadit sem můžeme např. zmíněný alkohol, tabákové výrobky anebo pohonné hmoty. Na ty se váží určité limity.

Pokud budete převážet větší než povolené množství, celní správa se může začít pídit po tom, zdali je zboží skutečně určeno pouze k osobní spotřebě. Může po vás vyžadovat fakturu anebo účet. Dále také bude přihlížet k tomu, jakým způsobem je zboží zabaleno, jak jej přepravujete anebo zda pracujete pro nějakou obchodní společnost. Jestliže navíc nemůžete anebo nechcete předložit doklad o koupi, mohou po vás oprávněně vyžadovat zaplacení cla, popř. výrobky zabaví.

Dovoz alkoholu a cigaret do ČR z EU a mimo EU

Zdroj: Shutterstock

TIP: Kalkulačka spotřební daně u alkoholu a cigaret

Limity při převozu tabákových výrobků a alkoholu po EU

800 kusů cigaret

400 kusů doutníčku, pokud 1 kus váží max. 3 gramy

200 kusů doutníků

1 kg tabáku

10 litrů destilátu

20 litrů alkoholizovaného vína

90 litrů vína, z čehož může tvořit max. 60 litrů šumivé víno

110 litrů piva

Každá země EU si může stanovat maximální limity povoleného množství alkoholu a tabákových výrobků. Mohou být vyšší než v tabulce, nižší už však ne.

Kolik si můžete dovézt alkoholu ze země, která není v EU?

Ze země, která není státem EU a na kterou se také nevztahují její zákony a předpisy o DPH a spotřební dani, platí ještě omezenější pravidla. Z alkoholu si můžete dovést, převážíte-li ze země mimo EU do země EU:

4 litry vína, které neobsahuje bublinky

16 litrů piva

1 litr destilátu s vyšším obsahem alkoholu než 22 % nebo 1 litr lihu s obsahem alkoholu minimálně 80 % anebo 2 litry alkoholizovaného či šumivého vína

Kolik si můžete přivézt cigaret a tabáku ze země, která není v EU?

Pro dovoz zboží ze státu, který nespadá pod EU, platí v zemích Unie 2 limity, a to nižší a vyšší. Vždy si tedy zjistěte, který limit uplatňuje daná země. Nižší limity navíc nemusí platit pro všechny cestující, ale např. jen pro ty, kteří cestují po zemi nebo po moři. Pro dovoz tabákových výrobků ze zemí mimo EU do ČR platí vyšší limit.

Nižší limit

Vyšší limit

40 cigaret

200 cigaret

20 doutníčků

100 doutníčků

10 doutníků

50 doutníků

50 gramů tabáku

250 gramů tabáku

Od každého navíc nemůžete převážet maximální množství. Platí zde totiž buď jedno, nebo druhé. V praxi si tedy můžete do ČR dovézt buď 100 doutníčků, nebo 50 doutníků. Výrobky lze mezi sebou i kombinovat, ale vždy tak, aby nepřekročily 100% limit. Dovézt tedy můžete i 50 doutníčků a spolu s tím 25 doutníků.

 

Maximální povolené množství pro dovoz HEETS

Náplně HEETS patří do zařízení IQOS, a protože jsou v podstatě bezdýmný tabákový výrobek, nelze je tedy brát jako cigarety. Při dovozu ze země EU do země EU tedy spadají do limitu maximálního povoleného množství tabáku, což je 1 kg a podle webu iqfan.cz si lze tedy dovézt až 164 krabiček.

Pro ČR a země, pro které platí vyšší limit, když dovážíte HEETS ze zemí mimo Evropskou unii, platí 150 gramů tabáku v bezdýmném tabákovém výrobku, tedy 24 krabiček. U nižšího limitu pak 30 gramů tabáku v bezdýmném výrobku, což je 5 krabiček. Vše se opět s ostatními tabákovými výrobky sčítá.

Zdroj: Europa.eu

Čtěte také:

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 33 krát

Články ze sekce: Spotřebitel