Kdy bude další sčítání lidu? Na jaře 2021!

02.10.2019 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


V  roce 2011 proběhlo poslední sčítání lidu, domů a bytů. Logicky nás další sčítání lidu čeká v roce 2021. Jakou bude mít podobu? A na jaké otázky se máte připravit?

Sčítání lidu, domů a bytů jedni milují, druzí ho nesnáší. Češi se v něm vždy dovedou vyřádit a ukázat svůj smysl pro humor. Kdy nás čeká další sčítání lidu, domů a bytů?

Těšíte se na další sčítání lidu?

Sčítání lidu 2021

Zdroj: Shutterstock

Sčítání lidu bude na jaře 2021

Příští Sčítání lidu, domů a bytů v České republice by dle plánu Českého statistického úřadu (ČSÚ) mělo začít 27. března 2021. Konec sčítání lidu je plánován na 11. května téhož roku.  Statistici z ČSÚ budou moci v případě potřeby termín i odsunout.

Zapojit se do sčítání budou muset všichni lidé od prezidenta, premiéra až po vězně.

Sčítání lidu bude elektronicky i papírově

Od 27. března 2021 budou moci lidé vyplňovat formuláře elektronicky. Papírové tiskopisy sčítací komisaři doručí nově jen těm lidem, kteří informace přes počítač neodešlou.

Takzvaným rozhodným okamžikem by se měla stát půlnoc z pátku 26. na sobotu 27. března 2021. Lidé tedy budou vyplňovat údaje, které budou platit v tuto chvíli. To znamená, kde lidé měli v tomto okamžiku trvalé bydliště, kolik měli dětí či jaké víry či pohlaví byli.

Elektronické formuláře budou dostupné od 27. března 2021 a na jejich vypsání budou mít respondenti čas dva týdny, tedy do 9. dubna 2021.

Na elektronickou část bude tedy navazovat ta papírová a sčítací komisaři se vydají na "terénní došetření".

Při něm sčítací komisaři doručí papírové tiskopisy do domácností, které se nesečetly přes počítač. Předají je v předem oznámeném termínu nejpozději do 26. dubna. Pokud se to nepodaří ani na druhý pokus, budou formuláře k dispozici v určených kontaktních místech. Vyplněné listy sem pak lidé do 11. května doručí, nebo je předají komisařům. Údaje z registrů si pak vezmou v červenci.

Kdo tedy má počítačově negramotné kamarády či rodinu, tak jim prosím vypomozte, ušetříte státu čas i peníze.

Čeká nás méně nebo více dotazů?

Zadávat by Češi měli při sčítání v roce 2021 mnohem méně údajů než při posledním sčítání před v roce 2011, část potřebných dat statistici získají z registrů. Návrh zákona o sčítání schválila vláda 30. září 2019, informoval v tiskové zprávě Český statistický úřad (ČSÚ). 

České registry bohužel všechna potřebná data neobsahují, ale posun oproti předešlým letům slibují statistici výrazný.

Lidé tak budou odpovídat na méně otázek než v roce 2011, počet zjišťovaných údajů klesne o polovinu. "Občanům chceme také nabídnout co největší komfort a tedy možnost sečíst se on-line prostřednictvím počítače či mobilu. Celý proces tak bude moci proběhnout bez jakékoliv komunikace s úřadem," uvedl předseda ČSÚ Marek Rojíček pro ČTK. Zatímco v roce 2011 lidé vypisovali tři listy s 47 údaji, tentokrát by měli zadávat 27 údajů do dvou listů.

Tak doufejme, že značně zastaralé informační systémy vydolují z různých registrů alespoň naše základní data.

Historie sčítání lidu na českém území

Sčítání se koná každých deset let. Poprvé bylo sčítání lidu na českém území v roce 1869. Od roku 1918, tedy od vzniku samostatného Československa, se jich uskutečnilo devět. Poslední bylo před osmi lety, kdy se dotazníky daly poprvé vyplňovat přes internet. Zatímco severské státy, Slovinsko či Rakousko získávají údaje hlavně z databází úřadů.

Kolik bude stát sčítání lidu, domů a bytů?

Sčítání má od roku 2018 do roku 2023 stát 2,23 miliardy korun, tedy zhruba stejně jako poslední cenzus. Ten vyšel na 2,27 miliardy. I když jsou částky téměř stejné, podle statistiků se teď 22 procent peněz uspoří. V podkladech pro vládu uvedli, že by kvůli inflaci a bez využití registrů a většího počtu elektronických dotazníků cena dosáhla 2,85 miliardy.

Na sčítání bude ČSÚ spolupracovat s Českou poštou, která by z plánovaného rozpočtu měla dostat téměř 1,1 miliardy korun. Zajistit by za to měla komisaře i vytištění, doručení, vybírání, skenování a skartování papírových formulářů.

V roce 2020 je plánováno zkušební sčítání. Testovat se bude dolování dat z registrů, elektronické vyplňování formulářů i dodatečné sbírání papírových sčítacích listů komisaři. Zapojit by se mělo maximálně procento obyvatel ve vybraných místech v celé ČR. Účast bude dobrovolná.

Zdroje: ČSÚ, ČTK

Štítky:

Autor článku

Michal Bureš

Michal Bureš

Šéfredaktor Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3
Hlasováno: 20 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU