Sousedské hlídání dětí by mohlo fungovat už příští rok. Pečující získá až 60 tisíc korun měsíčně

26.06.2023 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Ministerstvo práce a sociálních věcí poslalo do připomínkového řízení návrh zákona, který má vymezit nový koncept tzv. sousedských dětských skupin. Sousedské skupiny by mohly začít fungovat již od začátku příštího roku.

O možném vzniku sousedského hlídání dětí jsme již informovali koncem loňského roku, kdy ještě nebyl připraven návrh zákona. V současné době již sousedské hlídání dětí funguje například v Rakousku, Německu i Slovensku. Připravovaný návrh zákona vycházel právě z těchto zaběhnutých zahraničních konceptů.

Sousedské dětské skupiny mají sloužit jako alternativa k hlídání předškolních dětí v dětských skupinách, které jsou provozovány především pro děti ve věku od 6 měsíců do 3 let. Navštěvovat je ale mohou i starší děti předškolního věku. Schválení nového typu dětských skupin má především umožnit rodičům brzký návrat na pracovní trh i v těch lokalitách, ve kterých je nedostatek předškolních zařízení pro děti.

Na sousedské skupiny však nebudou kladeny tak vysoké nároky ze strany státu jako na klasické dětské skupiny. A to především z toho důvodu, že péče o děti bude probíhat v domácnosti pečující osoby, kde by ani nebylo možné splnit veškeré hygienické a požární předpisy.

Zdroj: Shutterstock

V sousedské skupině budou maximálně 4 děti

V sousedské skupině bude moci pečovat fyzická osoba maximálně o 4 děti, do tohoto počtu se bude rovněž počítat také dítě pečovatele, pokud se jedná o dítě předškolního věku. Na vlastní dítě pečovatele však nebude moci být pobírán státní příspěvek na kapacitní místo.

V domácnosti pečující osoby mohou být další osoby, je ale vyžadován jejich souhlas s provozem dětské skupiny. Současně by rodiče dětí měli být o těchto členech domácnosti informováni. 

Jídlo jsou povinni zajistit rodiče dětí, pokud se rodič s poskytovatelem nedomluví jinak. Povinností poskytovatele bude zajistit pitný režim.

O tom, zda jsou prostory vhodné pro provoz dětské sousedské skupiny, má rozhodovat krajský úřad. Na základě jeho rozhodnutí pak může být fyzické osobě uděleno oprávnění k provozu sousedské dětské skupiny.

Na provozování sousedské skupiny postačí kurz chůvy

Pro to, aby mohl poskytovatel zajišťovat sousedskou dětskou skupinu, bude potřebovat minimálně profesní kvalifikaci chůvy v dětské skupině či jinou alternativu, kterou uvádí Zákon o poskytování služby péče o dítě v dětské skupině v § 5 odstavci 4.

Další podmínkou je to, aby poskytovatel absolvoval každý rok minimálně 4 hodiny dalšího vzdělávání a jednou za 2 roky absolvoval kurz první pomoci zaměřený na děti.

Poskytovatel sousedské skupiny dostane stejně vysoké příspěvky od státu jako běžné dětské skupiny

Návrh zákona počítá se státním příspěvkem i pro děti v sousedských skupinách. Jejich výše se odvíjí od věku dítěte.

Pro rok 2023 platí, že denní příspěvek pro děti od 6 měsíců do 3 let je ve výši 507,41 Kč (necelých 11 tisíc korun měsíčně) a pro starší děti předškolního věku činí 298,48 Kč (cca 6,5 tisíce měsíčně).

Tip: Rodičovský příspěvek má od 1. ledna 2024 stoupnout o 50 tisíc, pro koho nejspíše?

Jak vysokou finanční částku může poskytovatel požadovat po rodičích?

Jestliže bude poskytovatel čerpat státní příspěvky na kapacitní místa, je výše částky, kterou může od rodičů dítěte požadovat, limitovaná zákonem.

Maximální denní úhrada za službu péče o dítě v dětské sousedské skupině se má stanovovat na základě aktuální výše minimální mzdy. Podle návrhu zákona se stanoví jako podíl dvanáctinásobku třetiny minimální mzdy a koeficientu 261. Pokud by minimální mzda byla i v příštím roce ve výši 17 300 Kč, vycházel by maximální denní příspěvek na dítě 265,10 Kč. Celková měsíční úhrada od rodičů tak může být 6098 Kč, pokud bychom počítali s 23 pracovními dny.

I s výše uvedenými státními příspěvky by si tak mohla pečující osoba se 4 dětmi v sousedské skupině přijít na částku přesahující 60 tisíc korun.

Živnostenské oprávnění nebude potřeba

Oprávnění k poskytování péče o děti v sousedské skupině bude vznikat na základě zápisu fyzické osoby do evidence poskytovatelů. Není tedy potřeba vyřizovat živnostenské oprávnění. Pokud však pečující osoba neodvádí zdravotní pojištění z jiné činnosti, musí si jej hradit jako osoba bez zdanitelných příjmů. Sociální pojištění povinné není, i přesto je ale vhodné si jej hradit pro pozdější nárok na starobní důchod.


Čtěte také:

Právně neukotvené náhradní mateřství v ČR. Ztíží stát byznys s náhradními matkami a jejich dětmi?

Za jakých podmínek si mohou žáci a studenti přivydělat na letních brigádách?

Autor článku

Veronika Němcová

Veronika Němcová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3
Hlasováno: 44 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY