Kdy můžete začít žádat o dotace na zateplení v projektu „Oprav dům po babičce“?

11.09.2023 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Ministerstvo životního prostředí již představilo veřejnosti termíny, kdy budou spuštěny žádosti o dotace v rámci nového dotačního programu „Oprav dům po babičce“. Objasnilo rovněž podmínky žádosti.

Ministerstvo životního prostředí a Státní fond životního prostředí ČR představily v červenci nový projekt s názvem Oprav dům po babičce. Nyní již známe také termíny, kdy lidé budou moci o dotaci požádat a které konkrétní podmínky budou muset splnit.

Zdroj: Depositphotos

Účelem projektu je motivovat mladé rodiny k opravě starých domů, konkrétně chce stát financemi přispět žadatelům na jejich zateplení. Dotace mají být čerpány z Modernizačního fondu.

Nadále také od 9. ledna 2023 běží možnost pro seniory a nízkopříjmové domácnosti požádat v rámci programu Nová zelená úsporám Light (NZÚ Light) až o 240 tisíc například na zateplení a instalaci solárního systému na ohřev vody. Dotace se poskytuje také zpětně, a to na energeticky úsporná opatření realizovaná od 12. září 2022.

Majitelé rodinných domů mohou o dotaci požádat až o týden později

Žádosti o dotace z programu Nová zelená úsporám začne Ministerstvo životního prostředí přijímat od úterý 19. září 2023 od majitelů bytových domů. Program Oprav dům po babičce pro majitele rodinných domů otevře o týden později, tedy od úterý 26. září 2023. 

„Podle statistických dat je v Česku zhruba každý šestý dům neobydlený. Přitom po důkladné rekonstrukci by tyto domy mohly i nadále sloužit k bydlení. Je škoda zabírat úrodnou půdu, když tu máme kvalitní zasíťované pozemky se staršími budovami, které lze opravit, případně zbourat a na jejich místě postavit nová moderní stavení,“ uvedl ministr životního prostředí Petr Hladík.

Dotaci na rodinný dům dostanou žadatelé až do výše 1 milionu korun formou zálohy před samotnou realizací. Jde o dotaci maximálně do 50 % ceny celkových nákladů na zateplení. Celková částka za zateplení se totiž podle slov ředitele SFŽP ČR Petra Valdmana může vyšplhat až do výše dvou milionů korun.

Zálohové financování se již osvědčilo u projektu NZÚ Light. Velký nápor žádostí v tomto projektu podle vyjádření ministerstva ukázal, že největší problémy u realizací úsporně energetických opatření mají lidé s počáteční investicí do těchto změn.

Částka se však může navýšit, pokud kromě zateplení provedou žadatelé také další úsporná opatření, jako například výměnu zdroje tepla, nainstalování fotovoltaiky, pořízení dobíjecí stanice pro elektromobil apod.

Tip: Češi by mohli sdílet svou výrobu elektřiny s dalšími lidmi. Parlament posoudí návrh

Bonus dostanou ti žadatelé, kteří mají nezaopatřené dítě

Žadatelé o dotaci mohou kromě zálohy dostat navíc ještě 50 tisíc korun za každé nezaopatřené dítě, které se v rodině nachází nebo se narodí do roku 2030.

Úspěšní žadatelé o dotaci budou moci požádat také o výhodnější úvěr

Kromě schválené dotace a možného bonusu za neopatřené dítě budou moci úspěšní žadatelé o dotaci požádat od začátku roku 2024 u stavebních spořitelen o zvýhodněný úvěr na rekonstrukci domu. Stát tak chce podpořit rodiny, které by si jinak nemohly nákladnou přeměnu domu dovolit, a zároveň se nemohou zúčastnit projektu NZÚ Light.

„Díky zálohové dotaci, výhodnému úvěru a bonusu na děti se tyto domácnosti budou moct pustit do rekonstrukce i bez našetřených statisíců na účtu. Peníze, které díky zateplení ušetří v budoucnu na energiích, jim pomohou splatit úvěr,“ doplnil na tiskové konferenci ministr životního prostředí Petr Hladík.

Domácnost žadatele může vlastnit pouze jednu nemovitost 

Podmínkou pro to, aby žadatel mohl dotaci získat, bude, aby společně s dalšími členy domácnosti vlastnili maximálně jednu nemovitost zkolaudovanou jako rodinný dům nebo byt. Vlastnictví nemovitosti pro rekreační účely nárok na dotaci neovlivní. Tímto krokem chce stát zajistit cílení projektu na mladé rodiny, které si potřebují opravit svoji jednu nemovitost.

Vlastnictví nemovitostí má být posuzováno pouze v době realizace úsporných opatření. Nabytí dalších nemovitostí po dokončení úprav již nebude posuzováno.

Další podmínkou pro splnění nároku na dotaci je to, že členové domácnosti budou mít v této nemovitosti, na kterou je dotace čerpána, trvalý pobyt minimálně 10 let od uskutečnění rekonstrukce.

Jak podat žádost o dotaci na zateplení starého domu?

Žádost o dotaci budou moci lidé podávat online přes portál Agendového informačního systému SFŽP ČR, kam se lze přihlásit pomocí některé z forem Identity občana nebo přes bankovní identitu. Žádosti budou spuštěny ve výše zmíněných termínech.


Čtěte také:

Co dělat, když se sourozencem zdědíte byt a nechcete ho vlastnit společně?

Konec „trestů“ za podpojištění nemovitosti. Pojišťovny možná budou pojistné plnění počítat jinak

Autor článku

Veronika Němcová

Veronika Němcová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3
Hlasováno: 10 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ