Opět příznivé hodnoty směnných relací

16.07.2002 | , ČSÚ
MAKRODATA A EU


Ceny poklesly u dovozu o 0,6% a u vývozu o 0,2%. Nejvíce se snížily v dovozu ceny potravin o 2,1%, ceny strojů a dopravních prostředků poklesly o 0,5%.

Indexy cen zahraničního obchodu - informace za květen 2002

Indexy cen dovozu a vývozu zboží v ČR

Meziměsíční srovnání:
-  Ceny poklesly u dovozu o 0,6% a u vývozu o 0,2%. Nejvíce se snížily v dovozu ceny potravin o 2,1%, ceny strojů a dopravních prostředků poklesly o 0,5%. Ve vývozu nejvíce poklesly ceny nerostných paliv o 1,3% (především ropných výrobků), ceny strojů a dopravních prostředků poklesly o 0,2%. Naopak významněji se zvýšily ceny chemikálií o 1,7% (především plasty a organické chemikálie).

-  Směnné relace se zlepšily na 100,4.

Meziroční srovnání:
-  Dovozní ceny poklesly o 10,0%. Snížily se ceny ve většině skupin zboží. Největší pokles o 25,7% byl u nerostných paliv (u cen plynu, ropy a ropných výrobků), výrazně se snížily i ceny surovin o 15,5% (nejvíce vlákniny a papíru a textilních vláken). Ceny strojů a dopravních prostředků byly nižší o 8,1%.
-     Vývozní ceny byly nižší o 7,6 %. K největšímu snížení došlo u cen nerostných paliv o 15,0% (zejména ropných výrobků) a u chemických výrobků o 12,3% (zejména organických i anorganických chemikálií). Pokles cen strojů a dopravních prostředků byl 7,4%.

-  Směnné relace dosáhly hodnoty 102,7. Jejich příznivý dopad na obchodní bilanci za květen dosáhl 4,3 mld. Kč. Pozitivní efekt na straně dovozu představoval 12,8 mld.Kč, zatímco negativní efekt na straně vývozu 8,5 mld.Kč.

Index světových cen ČSÚ
Červen 2002

Meziměsíčně:
-  Světové ceny zahrnuté do indexu ČSÚ se v úhrnu zvýšily o 1,7%. Ceny plynu se zvýšily o 9,1%, naopak ceny ropy se snížily o 3,9%. Snížily se ceny cukru a dřeva, zvýšily se ceny většiny kovů, kůže, kaučuku, obilovin, rýže, rostlinných olejů a kakaa.

Meziročně:
-    Světové ceny se v červnu  snížily v úhrnu o 16,4%. Ceny ropy byly nižší o 11,5% a ceny plynu o 31,1%. Nižší byly i ceny většiny kovů, bavlny, kůže, kávy, cukru a dřeva. Naopak vyšší byly ceny vlny, kaučuku, obilovin, rýže, rostlinných olejů a  kakaa.

Více informací naleznete na www.czso.cz.

Štítky:

Autor článku

Ing. Jana Bondyová  

Články ze sekce: MAKRODATA A EU