HDP potvrzuje dobrou kondici ekonomiky, kterou táhne export automobilů

02.09.2016 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


I přes zpomalení ekonomického růstu ve druhém čtvrtletí ukazují podle ekonomů dnešní data na velmi dobrou kondici české ekonomiky. Zpomalení je podle nich způsobeno především meziročním srovnáním, kdy vývoj loni byl významně ovlivněn jednorázovými vlivy, a nižší investiční aktivitou. Celkově by ekonomika měla za celý rok vykázat růst o 2,3 až 2,5 procenta, odhadují analytici.

Podle dnešních zpřesněných údajů česká ekonomika ve druhém čtvrtletí meziročně vzrostla o 2,6 procenta. Ve srovnání s prvním čtvrtletím se hrubý domácí produkt zvýšil o 0,9 procenta. Hlavními faktory růstu byly podle ČSÚ silná zahraniční poptávka a stabilní spotřeba domácností.

Ekonomiku táhne vývoz automobilů

"Podle očekávání českou ekonomiku táhne nadále zahraniční poptávka především po automobilech, ale také domácí spotřeba a to jak domácností, tak vládních institucí. Domácnosti se nyní nebojí utrácet díky poklesu nezaměstnanosti a růstu mezd. Zahraniční poptávka po automobilech silně přispívá k růstu exportu, který meziročně vzrostl o 5,7 % s přispěním exportu služeb," uvedl Jiří Šimek, analytik skupiny Citfin. "Na straně nabídky nadále dominuje automobilový průmysl. Opačným směrem táhne ekonomiku stavebnictví a to zejména vlivem poklesu investičních dotací, které byly v loňském roce extrémně silné. Ve srovnání se silnou srovnávací základnou loňského roku tak byla tvorba fixního kapitálu meziročně o 4,4 % nižší," dodal Šimek.

Česká ekonomika mezi nejrychleji rostoucími zeměni EU

"Podrobná čísla o HDP potvrdila dobrou kondici české ekonomiky ve druhém čtvrtletí. Také struktura růstu vyšla v souladu s intuitivní představou," uvedl hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

Příčinou zpomalení ekonomiky ve druhém čtvrtletí je tak podle hlavního ekonoma ING Jakuba Seidlera vysoká srovnávací základna z minulého roku a nižší investiční aktivita. "V druhé polovině letošního roku tak meziroční růst HDP velmi pravděpodobně ještě dále oslabí. Za celý letošní rok by měla ekonomika růst kolem 2,3 procenta," uvedl.

Ani podle Adély Körtvelyové z auditorské a poradenské sítě BDO není slabší růst po loňském mimořádném roku ničím mimořádným. "Úspěšnost zahraničního obchodu podpořená stále silnou spotřebou domácností a růstem zaměstnanosti však převážila nad celkovým zpomalením investičních aktivit a česká ekonomika si tak stále drží přední místo mezi nejrychleji rostoucími zeměmi EU," uvedla.

"V podstatě to znamená, že česká ekonomika zrychlila svůj růst, i když meziroční srovnání až tak přesvědčivě vypadat nemusí. Přesto stále musíme brát ohled na vysoký srovnávací základ z loňského druhého čtvrtletí, kdy ekonomika rostla o celých pět procent," uvedl analytik ČSOB Petr Dufek.

Hlavní ekonom Roklen Lukáš Kovanda upozornil na to, že data za druhé čtvrtletí jsou nyní dostupná za tři čtvrtiny zemí OECD, tedy za více než dvacítku zemí. "A z nich rychlejší mezičtvrtletní dynamiku růstu než ČR vykazuje pouze jediná - Maďarsko," uvedl.

"Nízká nezaměstnanost, extrémně nízké úrokové sazby, trvající expanze domácího automobilového průmyslu a z toho vycházející velmi solidní HDP tvoří momentum, které je nutné prodloužit, jak jen to bude možné," uvedl ředitel Saxo Bank pro Českou republiku, Slovensko a Maďarsko Pavel Drahotský. Otázkou ovšem podle něj zůstává, jak tento ekonomický vývoj ovlivní předpokládané posílení české koruny po ukončení intervencí ze strany ČNB.

HDP za 2016 poroste o 2,5 %

"Za celý rok 2016 očekávám růstu HDP České republiky pod úrovní 2,5 %. Šlo by tak zhruba o poloviční růst s porovnání s excelentním rokem 2015, kdy si česká ekonomika připsala nárůst HDP 4,6 %," kostatoval Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE. Také v příštích čtvrtletích bude českou ekonomiku táhnout silná domácí spotřeba a přetrvávající zahraniční poptávka. "Kvůli poklesu investiční aktivity z titulu evropských dotací ale oproti loňskému roku česká ekonomika zpomalí svůj růst někam ke 2,5 %," potvrzuje Jiří Šimek z Citfinu.


ČTK, Lukáš Pololáník

Autor článku

Lukáš Pololáník


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU