Hodnocení výkonnosti české ekonomiky se zlepšuje

14.09.2016 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Světové ekonomické fórum každoročně sestavuje žebříček zemí dle výkonnosti národní ekonomiky. V aktuální studii patří Česku 31. místo na světě, horší hodnocení má např. Španělsko, Portugalsko nebo Itálie. Oproti předchozímu roku si Česku polepšilo o 6 míst.

V publikaci "The Global Competitiveness Report 2015-2016" bylo hodnoceno celkem 140 zemí světa ve 12 pilířích konkurenceschopnosti. Hodnocenými pilíři jsou: instituce, infrastruktura, makroekonomická stabilita, zdravotnictví, školství, efektivita vnitřního trhu, trh práce, finanční trhy, technologická připravenost, velikost trhu, sofistikovanost podnikání a inovace. Výsledný index se pohybuje od 1 do 7. Čím lepší hodnocení, tím vyšší výsledný index.

Hodnocení Česka

Výsledný index Česka dle studie (2015-2016) je 4,7, což stačí na 31. místo. V provedené studii (2014-2015) mělo Česko index 4,5 a bylo na 37. místě, v provedené studii (2013-2014) mělo Česko index 4,4 a bylo na 46. místě. V přiložené tabulce máme uvedeno pořadí Česka v jednotlivých 12 pilířích dle poslední studie Světového ekonomického fóra. Při hodnocení makroekonomické stability, zdravotnictví, školství, finančního trhu, technologické připravenosti a sofistikovanosti podnikání patří Česko mezi 30 nejvýkonnějších ekonomik světa. V posledním sloupci v tabulce máme rovněž uvedeny tři země, které mají v daném pilíři nejlepší hodnocení.

Pořadí Česka v hodnocení v jednotlivých pilířích (ze 140 zemí)

Pilíře Competitiveness Report 2015-2016 Tři nejlépe hodnocení země v daném pilíři

Instituce

57

Finsko, Singapur, Nový Zéland

Infrastruktura

41

Hongkong, Singapur, Nizozemí

Makroekonomická stabilita

21

Norsko, Katar, Kuvajt

Zdravotnictví

27

Finsko, Singapur, Belgie

Vzdělávání

29

Singapur, Finsko, Nizozemí

Efektivita vnitřního trhu

37

Singapur, Hongkong, Spojené Arabské Emiráty

Trh práce

47

Švýcarsko, Singapur, Hongkong

Finanční trh

24

Nový Zéland, Singapur, Hongkong

Technologická připravenost

29

Lucembursko, Švýcarsko, Velká Británie

Velikost trhu

47

Čína, USA, Indie

Sofistikovanost podnikání

30

Švýcarsko, Japonsko, Německo

Inovace

35

Švýcarsko, Finsko, Izrael

V prosperujících ekonomikách je nejvyšší životní úroveň

Hodnotit životní spokojenost občanů je složité, lidé mají různé představy o svém životě. Obecně však můžeme říci, že v zemích na předních místech žebříčku dle ekonomické výkonnosti je vysoká životní úroveň občanů. V zemích, kde se daří podnikání, rostou mzdy a občané mají více zajímavých pracovních možností, mohou více utrácet za zábavu a mají k dispozici kvalitní zdravotnictví a školství. Desítku zemí s nejvýkonnější ekonomikou tvoří: Švýcarsko, Singapur, USA, Německo, Nizozemí, Japonsko, Hongkong, Finsko, Švédsko a Velká Británie. Naopak desítku zemí s nejhorším hodnocením tvoří: Guinea, Čad, Mauritánie, Sierra Leone, Burundi, Malawi, Haiti, Mosambik, Venezuela a Myanmar.

Jak si stojí členské země EU?

Životní úroveň občanů v členských zemích Evropské unie je vysoká, vždyť i na dalších předních místech jsou především členské země EU: Dánsko (12. místo), Belgie (19. místo), Lucembursko (20. místo), Francie (22. místo), Rakousko (23. místo), Irsko (24. místo), Estonsko (30. místo), Česko (31. místo), Španělsko (33. místo), Litva (36. místo), Portugalsko (38. místo), Polsko (41. místo), Itálie (43. místo), Lotyšsko (44. místo) a Malta (48. místo). Mimo padesátku zemí s nejlepším hodnocením jsou z členských zemí EU pouze Rumunsko (53. místo), Bulharsko (54. místo), Slovinsko (59. místo), Maďarsko (63. místo), Kypr (65. místo), Slovensko (67. místo), Chorvatsko (77. místo) a Řecko (81. místo).


Pramen: World Economic Forum: The Global Competitiveness Report 2015-2016

Autor článku

Petr Gola

Petr Gola


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU