Kde se žije nejlépe? Na Novém Zélandu, Česko je v první třicítce

12.12.2016 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Kvalitu života občanů ovlivňují nejenom ekonomické ukazatele, ale i míra osobní svobody a bezpečí, úroveň školství a zdravotnictví nebo kvalita životního prostředí. Tyto a další ukazatele v sobě zahrnuje index prosperity. Česko přitom patří mezi třicítku zemí s nejlepšími podmínkami k životu.

Legatum Institute každoročně hodnotí jednotlivé země světa nejenom dle ekonomických kritérií, ale i dle dalších ukazatelů mající vliv na kvalitu života jako je např. svoboda a bezpečnost, kvalita životního prostředí nebo sociálních ukazatelů, výsledkem hodnocení je "Prosperity index". Dle studie z letošního roku patří Česku 27. místo ze 149. hodnocených zemí svět, horší hodnocení než Česko má např. Itálie (32. místo) nebo Korea (35. místo). Hodnocení Česka je ve všech hodnocených oblastech vyrovnané, v žádné nezaostává ani nevyčnívá.

Země EU hrají prim

V první dvacítce zemí s nejlepšími podmínkami je více než polovina členských zemí EU. Nejhorší hodnocení z členských zemí EU mají: Chorvatsko (43. místo), Řecko (44. místo), Rumunsko (50. místo) a Bulharsko (57. místě). Nejhorší hodnocení má ze všech sledovaných 149. zemí světa Jemen a Afghánistán. Pětici zemí s nejlepším hodnocením tvoří Nový Zéland, Norsko, Finsko, Švýcarsko a Kanada. Bez osobní svobody není možný růst životní úrovně občanů, proto země na předních místech patří mezi nejsvobodnější a nejbezpečnější země světa. Osobní a ekonomická svoboda je základem ekonomického růstu. Když se daří domácí ekonomice, tak se zvyšuje životní úroveň občanů, neboť rostou mzdy, lidé mají více možností sebeuplatnění na trhu práce nebo v podnikání, což výrazně pomáhá zlepšovat pozitivní klima ve společnosti.

Severské země mají výborné hodnocení

Všechny severské země (Norsko, Finsko, Švédsko, Dánsko a Island) najdeme do 14. místa. Ve všech severských zemích jsou velmi dobré podmínky k podnikání s důrazem na osobní a ekonomickou svobodu, pracovní a sociální podmínky zaměstnanců jsou výborné, ve všech zemích je krásná příroda, kvalitní školství a zdravotnictví a špičková infrastruktura. Ekonomická prosperita severských zemí se promítá v každodenním životě občanů, neboť Seveřané mají kvalitní mimopracovní vytížení, hodně sportují a věnují se svým koníčkům.

Peníze rozhodují

Finance ovlivňují každodenní život mnoha občanů více než by možná sami chtěli. Zahraniční dovolená, cestování, záliby, kvalitní škola pro děti, finanční podpora dětí v jejich zájmech, to vše jsou nákladné záležitosti. U většiny lidí je tak dobrá finanční situace předpokladem osobní spokojenosti. V zemích na předních místech žebříčku jsou i nejvyšší mzdy. Pouze ve dvou zemích v první desítce není průměrná hrubá měsíční mzda vyšší než 100 tisíc Kč, a to na Novém Zélandu a v Kanadě, kde se pohybuje okolo 80 tisíc Kč v závislosti na vývoji směnného kurzu.

Legatum Prosperity Index 2016

Pořadí

Země

1

Nový Zéland

2

Norsko

3

Finsko

4

Švýcarsko

5

Kanada

6

Austrálie

7

Nizozemí

8

Švédsko

9

Dánsko

10

Velká Británie

11

Německo

12

Lucembursko

13

Irsko

14

Island

15

Rakousko

16

Belgie

17

USA

18

Francie

19

Singapur

20

Slovinsko

Pramen: Legatum Institute "Prosperity Index 2016"

Autor článku

Petr Gola

Petr Gola


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU