Občané EU mají v Británii zůstat i po brexitu, žádají odbory

19.12.2016 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Britská obchodní komora (BCC) spolu s odborovou organizací TUC vyzvaly premiérku Theresu Mayovou, aby občanům Evropské unie (EU) okamžitě garantovala právo moci v Británii zůstat i po takzvaném brexitu. V dopise ji vyzvaly, aby ukončila stav nejistoty, která by mohla poškodit britskou ekonomiku.

"Je čas ukončit nejistotu pracovníků z EU, a stejně tak nejistotu firem," píše se v dopise, z něhož v neděli citoval zpravodajský server BBC. Obchodní komora zastupuje zájmy firem, v nichž dohromady pracuje asi pět milionů lidí.

"Firmy v celé Británii jsou hluboce frustrované z toho, že ministři jejich zaměstnancům a kolegům z EU odmítli zaručit povolení k pobytu. Některé firmy už přicházejí o své klíčové zaměstnance," uvedl generální ředitel BCC Adam Marshall.

Generální tajemnice odborové organizace TUC Frances O'Gradyová řekla, že pokračující nejasnosti ohledně statusu pracovníků z ostatních zemí EU neprospívají obchodu a ohrožují i některé služby, například zdravotnictví.

Podle údajů britského statistického úřadu pracovalo v březnu v Británii 2,1 milionu občanů ze zemí EU.

Společná výzva obou organizací navazuje na předchozí prohlášení několika odborových svazů. V minulých dnech byl zveřejněn otevřený dopis britských potravinářů se stejným požadavkem.

Sněmovna lordů v minulém týdnu uvedla, že Británie má podle nich morální povinnost garantovat práva občanů EU žijících Británii ještě předtím, než budou zahájena jednání o vystoupení Británie z EU. Premiérka Mayová chce podle své mluvčí status občanů EU chránit. Situace by se podle ní změnila pouze tehdy, pokud by nebyla garantována stejná práva britským občanům žijícím v jiných zemích EU.

Autor článku

ČTK


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU