8 tipů, jak na dovolené ušetřit

13.06.2017 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Občerstvení, taxi, suvenýry, cetky a zbytečnosti. To jsou věci, za které plno lidí nechá v zahraničí až desetitisíce. Takhle by to ale nešlo. Skvělou dovolenou si můžete užít i bez vyhazování peněz.

Dovolené jsou obdobím, které řadu lidí přímo svádí k utrácení. Někteří si s sebou na útratu berou dokonce ještě víc peněz, než stál samotný zájezd. Ve finále pak přijedou s haldou věcí, které v životě nevyužijí a prázdnou peněženkou. Kdekdo by se pak mohl ptát, proč je právě v tomto období zvýšená tendence k marnivému utrácení. Důvodem je samozřejmě snaha uchovat okamžik, nová kultura, křečkování nebo materialismus. Někdy máme zkrátka pocit, že se nedokážeme bavit bez peněz. To se ale musí změnit, a to minimálně pokud chcete ušetřit. 

Hotel k ubytování není potřeba

Jedinou možností ubytování ani zdaleka nejsou jen předražené hotely. Ubytovat se můžete v podstatě kdekoliv, což by mělo platit pro jakýkoliv zájezd. Ve hře jsou nejrůznější motely, hostely, penziony, domky, byty, campy apod. Plno lidí navíc běžně ubytovává turisty anebo celé rodiny ve svých domech za zajímavou cenu. S hledáním ubytování vám mohou dobře pomoci i některé internetové stránky. Aktuálně se oblibě těší např. Airbnb nebo Couchsurfing.

Do mobilu si navíc můžete stáhnout i nejrůznější aplikace, které vám v cizí zemi v okruhu vašeho bydliště najdou restaurace, kavárny, památky anebo třeba nákupní centra. Jsou jimi Zomato nebo Foursquare.

Zapomeňte na české jídlo

Co si myslíte, že bude levnější: udělat si v Chorvatsku čevapčiči anebo hovězí svíčkovou? První je samozřejmě správně, a proto se minimálně pokuste naladit na vlnu tamější gastronomie. Místní jídlo bude vždycky levnější než to, na které jste byli zvyklí v rodné zemi, to si pamatujte. A pravděpodobně nejvíc ušetříte, pokud si budete vařit sami. Ne vždy je to ale možné a ne každý vyzná v tamějších receptech.

Zavrhněte jízdu taxíkem

Taxislužba je sice náramně praktická věc, ale na druhou stranu také náramně drahá. Ideální ji proto bude využívat jen tehdy, pokud to bude nezbytně nutné. Dejte si také pozor na taxikáře. Někteří mají ve zvyku turisty doslova oškubat o pár stovek navíc.

Jezdit pak můžete MHD anebo si pronajmout s někým společně auto. To se vám ale vyplatí jen tehdy, pokud pronájem rozpočítáte na osoby. Při jízdě nejen vlastním vozem dbejte na zákony dané země a samozřejmě i na povinnou výbavu osobního automobilu. Pokud to ovšem půjde, nejlepší bude chodit na kratší trasy pěšky.

 

 

Vyberte, kam se chcete podívat

K chůzi rozhodně patří i vycházky po městě, navštěvování památek, parků či přírody. Pokud je na místě vstupné, snažte se uplatnit rodinnou, studentskou anebo alespoň dětskou slevu. Zároveň běžte pouze tam, kam chcete. Nemusíte přece prohlížet úplně všechno. V některých zemích jsou dokonce dny, kdy jsou na prohlídky uplatňovány speciální akce anebo jsou úplně zdarma.

Využívejte platební karty

Mezi jedny z nejvíce podporovaných bezpochyby patří Mastercard a Visa. Ne v každém malém zahraničním obchůdku ale budou podporovat oba typy. Proto si karet vezměte ideálně více než jednu. Hotovosti si přibalte jen nevyhnutelné minimum. Bankovní převody jsou v zahraničí velmi výhodné už jen proto, že koruny převádí na základě aktuálního kurzu do zvolené měny, za což tolik neproděláte na rozdíl od běžných směnáren.  

Nenakupujte zbytečnosti

Ať už se jedná o zmíněné suvenýry, korále anebo třeba oblečení, vždy se několikrát rozhodněte, jestli danou věc skutečně využijete. Nemá smysl kupovat kýč, který po příjezdu domů uložíte do šuplíku anebo postavíte na poličku, kde se na něj bude jen prášit. Věřte nebo ne, ne vždy je potřeba si dovést i něco dalšího než jen fotky. Pokud ale po něčem opravdu toužíte anebo zkrátka potřebujete, vyhněte se značkovým obchodům a butikům. Bohatě vám postačí bleší trh, kde můžete levně nakoupit i pro své blízké.

Omezte mobilní internet

Jestli něco žere peníze, tak jsou to především poplatky za roaming. Dobrou zprávou ale je, že se má v zemích Evropy rušit. Přesto je nejideálnější připojovat se na dovolené pouze přes wifi, která má navíc i dobře řešenou VPN. Data používejte jen při nejvyšší nutnosti a rozhodně nesurfujte po internetu jen z nudy anebo při čekání na autobus.


Čtěte také:

 

 


Tip na závěr: kartičky pojišťovny

Nejedná se ani tak o klasické ušetření, jako spíš o jeho prevenci. Před odjezdem si naskenujte kartičky pojišťovny všech, kteří jedou s vámi. Pokud byste originál v zahraničí ztratili a náhle potřebovali, zhotovení v cizí zemi by vyšlo hodně draho.

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU