Které banky snížily úrokové sazby hypoték?

04.07.2017 | , Golem Finance
BYDLENÍ


Hypotéky mají za sebou další bouřlivý měsíc. 11 z 15 bank v červnu měnilo sazby. Zatímco sazby hypoték pokrývající 80 % hodnoty nemovitosti zůstávají prakticky beze změny, u úvěrů nad 80 % prudce stoupají a atakují 3% hranici.

V průběhu června došlo k přenastavení sazeb v Air Bank (změna nastavení úrokových sazeb v závislosti na výši úvěru), ve Wuestenrot hypoteční bance (přenastavení pásem LTV), v UniCredit Bank (snížení sazeb), v ČSOB a Hypoteční bance (změny sazeb v obou směrech), Raiffeisenbank (snížení), Expobank (změna oběma směry), České spořitelně (snížení), Oberbank (snížení), Equa Bank (snížení) a Sberbank (změna oběma směry). Beze změny tedy ponechala sazby jen čtveřice bank - mBank, Fio banka, Komerční banka a Moneta Money Bank. Moneta však mění sazby nyní.

„Dynamika změn na hypotečním trhu je obrovská. Udržet si přehled o aktuálních nabídkách hypotečních bank je čím dál složitější a bez rozsáhlé databáze a vyhodnocovacího softwaru je to téměř nemožné. V tuto chvíli náš systém na srovnávání hypoték obsahuje přes 350 různých produktových modifikací s vlastní úrokovou sazbou, jejichž výši ovlivňuje značka poskytovatele, účel úvěru, LTV,výše úvěru a typu sazby, přičemž u fixních sazeb je k tomu potřeba přičíst vždy ještě minimálně 5 různých variant dle doby fixace“ říká Libor Ostatek, ředitel makléřské společnosti GOLEM FINANCE, která se specializuje na poradenství v oblasti hypoték a úvěrů ze stavebního spoření.

Jak se změny v bankách projevili v úrokových indexech?

Vývoj sazeb sledujeme dlouhodobě a monitoring trendů probíhá prostřednictvím GOFI indexů průměrných nabídkových sazeb napříč všemi bankami na trhu. Průměr nabídkových sazeb hypoték do 70 resp. 80 % LTV nebyl výše uvedenými změnami v červnu nijak zásadně ovlivněn. Index GOFI 70 meziměsíčně klesl o 1 setinu procentního bodu na 2,11 % a pokles o 3bps. zaznamenal i index GOFI 80. Jeho aktuální hodnota je dokonce nižší než u „sedmdesátky“ a činí 2,04 %. Krom nízkoeltévéčkových hypoték cenově stagnuje také nabídka hypoték s plovoucí sazbou. Index GOFI 70 VAR stojí již 3 měsíce na 2,36 %.

Vývoj úrokových měr

Překotný vývoj naopak vidíme u hypoték nad 80 % LTV. Tento typ hypoték může tvořit maximálně 15 % čtvrtletní produkce hypotečních bank, což se promítá v jejich cenách. Banky s těmito typy hypoték šetří a průměrná nabídková sazba úvěrů s LTV do 85 % meziměsíčně vystoupala o 13bps. na 2,99 procenta. Úvěry do 90 % jsou ještě o něco výše a jejich cena meziměsíčně vystoupala o 14bps. na 3,07 %.

V létě budou sazby klesat nebo růst?

V následujících měsících očekáváme podobný vývoj jako doposud. Úvěry do 80 % LTV si půjdou vlastní cestou a cenu budou ovlivňovat tržní síly, především cena peněz na mezibankovním trhu. Zde si sazby i přes značnou rozkolísanost udržují celkem stabilní směr, takže na těchto typech hypoték očekáváme spíše drobnější korekce, individuálně jsou možná i některá zlevnění (např. dnešní snížení sazeb u Monety).

TIP: Plánujete investici do bydlení? Pomůžeme vám s financováním.

indexy gofi

Hůře se odhaduje vývoj hypoték s LTV 80+, kde hlavní roli nehraje trh, ale regulace. Cenu těchto úvěrů banky upravují podle toho, jaký prostor jim zbývá. Díky nárůstu sazeb úvěrů nad 80 % poptávka po tomto typu financování znatelně poklesla. Rozdíl mezi sazbami dosahuje indexově necelé procento, ale v některých bankách tento je rozdíl více než 1%.

Další informace o hypotékách?

V našem komentáři Hypotéka nebo kombinace hypotéky a stavebka? Co vychází lépe? jsme propočítávali výhodnost financování pouze hypotékou (1. varianta) a kombinací hypotéky a úvěru ze stavebního spoření (varianta 2). Výsledek hovořil spíše pro kombinaci produktů. Na pětiletém horizontu rozdíl dosahoval zhruba 40 000 Kč. Pro tento typ úvěrů banky zatím ještě hledají bod optima, takže očekáváme i nadále rozkolísanost. Nicméně z dlouhodobého pohledu by se sazby u hypoték 80+ mohly pohybovat v čtvrtletní amplitudě s poklesy na začátku čtvrtletí(plná kapacita pro hypotéky 80 – 90 % LTV) a růstem ke konci, kdy se bankám bude kapacita plnit.

Zdroj: GOLEM FINANCE, hypoindex.cz, www.golemfinance.cz

Autor článku

Luboš Svačina

Články ze sekce: BYDLENÍ