Brexit dopadne hůř, než všichni čekají

07.08.2017 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Referendum o brexitu, tedy o vystoupení Velké Británie z Evropské unie, proběhlo už minulý rok. A do dnešního dne vyjednavači zatím moc nepostoupili. Není se čemu divit, brexit je totiž velmi komplexní proces. Může to dopadnout happy endem?

Od referenda o brexitu uběhl už více než rok a vyjednávání se zatím nedostala příliš do pevných obrysů. Ano mají sice v Anglii novou premiérku, která se toho nebála a prohlásila, že: „Brexit means brexit.“ Neboli, že vystoupení z EU znamená vystoupení z EU, ať už to znamená cokoliv. Bez kompromisů, ale zároveň s velkou dávkou ochrany britského obchodu i britských občanů. Alespoň tak by to ideálně mělo být.

Politicky je brexit víceméně jasnou záležitostí. Velká Británie vystupuje z EU. I když ve vnitřní britské politice se ozývají hlasy, že by se mělo hlasovat znovu, protože vystoupení z EU je sebevražda v přímém přenosu. Druhé referendum ale není úplně na pořadu dne, a tak britští a evropští vyjednavači už zahájili druhé kolo dvouletého vyjednávání.

Jak dopadne brexit

Konečná ekonomická bilance britského brexitu zatím není úplně jasná. Experti se shodují na tom, že britský mezinárodní obchod nejspíš utrpí nějaké ty ztráty. Zároveň ale další experti argumentují tím, že Velká Británie má přece jen obchodní styky i s jinými zeměmi než jen s členskými státy EU. A vystoupení z EU by tak mohlo znamenat navázání dalších a lepších obchodních vztahů do celého světa. Přeci jen více než polovina britského exportu směřuje do třetích zemí a Velká Británie není tak integračně propojená s dalšími členskými zeměmi jako jiné členské ekonomiky (například Česká republika).

Konečné účty brexitu v mezinárodním obchodě je tak zatím těžké přesně spočítat. Ano britský průmysl to může celkem zasáhnout, konečně MMF například předpokládá výrazný ekonomický pokles právě v souvislosti s brexitem. Na druhou stranu ale určitá část průmyslu může zůstat zcela beze změny, protože evropský trh nepatří mezi důležité obchodní partnery. Další viditelnou evropskou problematiku, především volný pohyb osob, se nejspíš podaří také vyřešit s menšími nebo většími ústupky. Je ale část ekonomiky, na kterou analytici příliš neupozorňují a která bude nejspíš muset vstřebat mnohem větší dopady brexitu, než je omezení britského obchodu na evropském trhu.

Mnoho oblastí evropské integrace 

Evropská integrace není totiž jen obchod a volný pohyb osob, i když tyto součásti jsou pravděpodobně nejvíce viditelné. Evropská integrace zasahuje i do spousty dalších oborů, nevidíme ji, ale je součástí například technického pokroku, podporuje medicínskou vědu a výzkum, pomáhá se vzděláváním pracovní síly a zabezpečuje financování mnoha projektů nejen v rámci regionální politiky. Celá ta nadměrná evropská byrokracie zasahuje po čtyřech dekádách intenzivní spolupráce do tolika oblastí, že není jednoduché tento komplexní proces rozmotat. A nejspíš to ani nebude možné nahradit bilatelární spoluprací během dvou let vyjednávacího procesu. 

Evropská integrace například zasahuje do výzkumu a vývoje v oblastech léčby rakoviny, kdy na základě spolupráce v rámci Euroatomu jsou do Velké Británie dodávány medicínské izotopy. Nikdo také neví, jaká bude pozice britských aerolinek v okamžiku, kdy Velká Británie opustí dohodu otevřeného nebe, která byla uzavřena mezi EU a USA. Co se stane s britským finančním trhem, až se finanční instituce odstěhují z Londýna na území EU? Evropské dohody menší nebo větší měrou zasahují do mnoha oblastí běžného života a není to jen o levné pracovní síle z východní Evropy, což je ostatně důvod, proč se o brexitu hlasovalo.

Nejhorší na těchto skutečnostech je fakt, že o nich nikdo nic neví. Ví o nich lidé, experti a odborníci, kterých se bezprostředně týká. Takových osob nejspíš je možné v mnoha oblastech spočítat na prstech pár ruk a rozhodně to nebyli tito lidé, kdo v referendu rozhodli. Tyto oblasti budou zrušením evropských dohod zasaženy pravděpodobně nejvíce, ale veřejnost si jich všimne až po nějaké době. Až poté, co budou výstupní jednání dokončena a Velká Británie už dávno nebude součástí EU.

A jakákoliv dohoda brexitu, i ta teoreticky ideální nejlepší dohoda, kterou se Velké Británii povede s EU dojednat, tak i tato dohoda bude mít negativní vliv na tolik oblastí běžného života, že negativní účinky se docela určitě projeví. Projeví se to ve vědě a výzkumu, v technologickém pokroku nebo i jen v běžných globalizačních procesech. Vyvázání z evropských dohod a především z tradice evropské spolupráce, která je v současné době právně zakotvena právě v evropských dohodách, může mít dopad na zpomalení vývoje v mnoha oblastech v rámci roků i desetiletí. 

Je možné, že Velká Británie během následujících let znovu podá přihlášku do EU? Nebo se dokáže s brexitem vyrovnat a EU už nebude nepotřebovat?


Přečtěte si více o brexitu:


Autor článku

Hana Bartušková


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 1 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU