Měly by západní země tlačit na zvyšování mezd v ČR?

11.08.2017 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Ministru zahraničí Lubomíru Zaorálkovi se nelíbí politika západoevropských zemí, které vystupují proti tzv. sociálnímu a mzdovému dumpingu. Což je vlastně poskytování služeb "levnou" pracovní silou z východní Evropy. Měly by západní země tlačit na jejich firmy, ať zvyšují mzdy v Česku? Není to spíše partie pro české politiky, kteří by sami měli jednat se západoevropskými podniky? A není to chyba odborů, že si neumějí, či nechtějí dupnout?

Téma sociálního a mzdového dumpingu by měl podle Zaorálka otevřít premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) v Salcburku při jednání s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem, kterého se za dva týdny zúčastní i předseda rakouské vlády Christian Kern a slovenský premiér Robert Fico. Kern chce v Rakousku řešit sociální a mzdový dumping, který podle Macrona i Kerna negativně ovlivňuje pracovní trh v západní Evropě. Francie a další západoevropské země stále silněji nesouhlasí s tím, aby lidé z chudších východoevropských států unie na západě společenství pracovali za mzdy odpovídající úrovni běžné v jejich domovských zemích.

Nejedná se o nakopnutí základního kamene EU? Volnost pohybu pracovních sil a služeb je jedna ze základních svobod EU a některým západním zemím se již začíná zajídat (Brexit). Proč západoevropským špičkám nevadí příchod českých vysoce kvalifikovaných zaměstnanců (doktoři, informatici a další) a na druhé straně kritizují "levnou" pracovní sílu a služby (autodoprava)? 

Řešení - nátlak na zaměstnavatele. Ale od koho? 

Zaorálek přišel s řešením, které pomůže zpomalit migraci "levné" pracovní síly z východu. Západoevropské země by měli tlačit na zaměstnavatele, kteří pocházejí z jejich zemí, aby na východě přidávali. "Proč tedy ve svých firmách v ČR vyplácejí nízké mzdy zaměstnancům?" řekl Zaorálek.

Západní státy by podle něj měly tlačit na to, aby tamní firmy zvyšovaly mzdy ve svých zahraničních pobočkách. "To, co oni po nás dnes chtějí, je nahrávka na to, abychom se toho chopili. Řekli, že my jsme pro konvergenci a kohezi v Evropě, ale v tom případě i vy musíte pomoci nám ve zvyšování mezd," řekl. Ale copak česká vláda nemá páky, jak zatlačit na zahraniční firmy? Proč se spoléhat na pomoc někoho jiného? Proč si čeští odboráři nedupnou, tak jako slovenští zaměstnanci Volkswagenu?


Čtěte také:

Kde je nejvyšší čistá měsíční mzda?

Chudoba u nás a v Evropě

Jak dopadne Brexit? Dostane se Terezka Mayová z říše divů?

Sociální rozdíly mezi státy přetrvávají a budou přetrvávat

Sociální rozdíly mezi státy v Evropské unii v konečném důsledku způsobují i další neshody, míní Zaorálek. Vycházejí z nich podle něj například i rozdílné názory západních a východních zemí v otázce migrace. Za prioritu proto považuje vyrovnání rozdílů. "Přál bych si, abychom měli takové nástroje v Evropě, které nám umožní se dorovnávat daleko lépe než dosud," uvedl ministr.

O velkých rozdílech v životní úrovni mezi východem a západem Evropské unie debatoval Macron s premiéry visegrádské čtyřky (ČR, Maďarsko, Polsko a Slovensko) už v Bruselu koncem června. Účastníci schůzky tehdy konstatovali, že rozdíly v platech, které Paříž označuje za sociální dumping, mají důsledky pro trh práce v západních unijních zemích.

Dodejme, že i v České republice probíhá migrace levné pracovní síly ze střední a východní Evropy (Slovensko, Ukrajina, Rumunsko a další státy) a tito pracovníci konkurují českým, hlavně v málo placených zaměstnání. ČR ovšem láká i vysoce kvalifikované zaměstnance (doktoři, zdravotní sestry, vysokoškolští učitelé) a to převážně ze Slovenska. Vzhledem k přibližování českého a slovenského platu, ovšem může zdroj poměrně rychle vyschnout. Máme se pohlížet dále na východ a vysát zdravotnické mozky z Bulharska, Ukrajiny či Polska? Nebo doufat v rychlejší dohánění úrovni mezd jako mají státy západní Evropy? Kdo má učinit kroky k rychlejšímu růstu mezd - odbory, vláda, zaměstnavatelé či EU , potažmo velké evropské státy? Zatím je v řešení českých mezd více otazníků, nežli odpovědí. A odpovědi přinese čas, a také naše výplatní pásky....

Zdroj: ČTK 

Autor článku

Redakce


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU