Kolik jste letos utratili na dovolené? Bylo to víc, nebo míň než průměrný Čech?

01.09.2017 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


https://www.finance.sk/182201-voda-jedlo-cigareta-a-telefon-za-volantom/Asi víte, kolik jste letos utratili na dovolené. Jak jsou na tom ale Češi jako národ a byla zrovna vaše dovolená dražší nebo levnější než průměrná česká dovolená.

248 € na osobu

Podle statistických údajů Eurostatu průměrně Češi utratí 248 euro na osobu na delší dovolené, pokud cestují pouze na maximálně tři noci, například na prodloužený víkend, tak průměrné náklady jsou 47 euro na osobu. Průměrně tak vychází, že čtyřčlenná rodina za týdenní dovolenou utratí zhruba asi 25 000 korun. To znamená, že Češi jezdí na dovolenou do Chorvatska nejčastěji vlastním autem, spí v levných apartmánech a jídlo si často vozí s sebou vlastní.

Nejvíce na dovolené utratíme za ubytování, nejméně potom za suvenýry a jiné trvanlivé zboží. Nákup suvenýrů vychází průměrně na 0,6 euro na osobu, což znamená, že Češi si na dovolené koupí tak maximálně pohlednici a známku. A nebo jen pohlednici a pošlou ji až z první české pošty u Mikulova.

Více utratí i Slováci

Je tedy pravda, že cestovní kanceláře většinou hlásí, že Češi utrácí na dovolené stále víc, dopřávají si stále více s tím, jak roste česká životní úroveň, a dokážeme se i rozšoupnout. Dlouhodobější statistické údaje ovšem ukazují na to, že české cestovatelské chování se nemění a Češi stále jezdí nejraději do Chorvatska a v kufru auta mají zásobu nasmažených řízků a lanšmítu. V rámci EU patříme na dovolené k nejšetřivějším cestovatelům, méně než my utrácí na dovolené už jenom Rumuni a Bulhaři, což jsou dle kupní síly nejchudší země Evropské unie. A například Slováci utrácí téměř dvakrát tolik co Češi, jejich průměrné výdaje na delších pobytech jsou 460 euro za osobu. Průměr v EU je pak 556 euro za osobu.

Češi tak rádi jezdí do osvědčených destinací, kam se snadno dostanou vlastním autem, a při pobytu neutrácí mnoho za restaurace ani za další zábavu. Jediné, co se letos změnilo, je fakt, že stále více lidí používá na dovolené i mobil a především datové služby. To díky zrušení roamingových poplatků v zemích Evropské unie. 

Dražší je to v zahraničí

Více přitom Češi utratí za zahraniční dovolené, kde se průměrné české náklady pohybují kolem 456 euro za osobu. Tato částka ovšem stále patří spíše k podprůměrným v Evropské unii, průměrně občané EU utratí za zahraniční dovolenou až 865 euro za osobu. Naši slovenští sousedé utrácí průměrně 649 euro za osobu.

Oproti tomu náklady na dovolenou v tuzemsku jsou téměř čtvrtinové, průměrně Češi vydají 125 euro na osobu, oproti tomu průměr v EU je 351 euro. Slováci si ovšem stále dokáží dopřát více než Češi, i když jedou jenom na výlet do Tater. Průměrně totiž za tuzemskou dovolenou utratí 226 euro.

Kolik průměrně utratíme za dovolenou

Nikoho asi nepřekvapí, že mezi nejutrácivější cestovatele patří obyvatelé Rakouska, Švýcarska a Lucemburska. V těchto zemích utrácí většinou za dovolenou kolem jednoho tisíce eura na osobu. Je to dáno nejen povahou, ale také kupní sílou obyvatelstva, které si to zkrátka může za své platy dovolit.

 

 

Autor článku

Hana Bartušková


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU