Zajímavé kryptoměny v roce 2017

10.10.2017 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Rok 2017 je ve znamení tvorby stovek nových kryptoměn. Nejznámější z nich jsou popsané v článku včetně jejich stručné charakteristiky a možného využití či obchodování.

Nové altcoiny (z anglického termínu “alternative coins“) jsou kryptoměny, které se objevily až po vzniku bitcoinu v roce 2009. Každá nová virtuální měna má jiné vlastnosti, cíle i hodnotu na burze kryptoměn. Spojuje je technologie zvaná blockchain tj. decentralizovaná databáze. Rok 2017 je pro rozmach kryptoměn zásadní. Kromě toho, že kapitalizace celého trhu několikrát překročila mnohé odhady, tak zároveň s tím vzniklo spoustu nových zajímavých projektů. Zanechme nyní bitcoin bitcoinem a pojďme se podívat na méně známé, ale perspektivní projekty.

Co je to altcoin

Altcoin je zkratka pro "alternative coins", tedy pro kryptoměny. Termín se objevil po roce 2009 (vznik bitcoinu). Základní vlastností, která altcoiny spojuje je technologie blockchain, tedy decentralizovaná databáze.

Mezi nejznámější altcoiny v dnešní době patří:

  • litecoin
  • ripple
  • ethereum
  • monero

 

Litecoin

Litecoin je nově často používaná alternativa k bitcoinu. Je prvním altcoinem, který začal využívat pro těžbu algoritmus „scrypt“ a následně mnoho dalších měn vzniklo na tomto algoritmu. Celkově je litecoinu čtyřikrát větší množství než digitální měny bitcoin. Dnes se používá především pro mikroplatby, kde je bitcoin již nepoužitelný díky velkým transakčním poplatkům.

Proč je bitcoin nepoužitelný pro mikroplatby? Protože transakční poplatky


Ripple

Ripple je další z velice zajímavých altcoinů. Po bitcoinu a ethereu má třetí největší tržní kapitalizaci. Zatímco bitcoin je dnes spíše využíván jako prostředek pro investici, tak ripple i litecoin pořád svá využití mají. Letos v dubnu získal ripple pro svoji digitální platformu mnoho velkých amerických společností, jako například Bank of America, UBS či RBC. Ripple je spíše než měnou pouze otevřeným platebním systémem běžící na distribuované databázi blockchain. Tvůrci ripplu nejprve vytěžili 100 mld USD a nyní měnu postupně pouští do oběhu. Oproti bitcoinu se ripple netěží – pouze nakupuje. Decentralizace tak je mnohem nižší, než například u bitcoinu. Hlavní výhoda ripplu je je jeho rychlost.

Alternativní měny: čeká nás digitální revoluce?


Ethereum

Druhou nejznámější kryptoměnou je ethereum, které má zároveň druhou největší kapitalizaci trhu. Celý systém je opět založený na distribuované databázi blockchain a zároveň slouží jako nástroj pro provozování „smart contracts“. Ethereum je poháněné digitální měnou, etherem a díky němu je možné uskutečňovat transakce. Díky chybě ve zdrojovém kódu bylo zcizeno 18. 6. 2016 cca 50 milionu USD ve formě etherů, a proto bylo nutné udělat 20. 7. 2016 tzv. hard fork, hrubá zásah do celé sítě s cílem navrácení ukradených etherů investorům. V dnešní době tak existují dvě ethereové sítě s odlišnými cenami na burze.

Co víme a nevíme o ethereum


Monero

Monero, někdy také přezdívané jako kryptoměna drogových dealerů, zažívá v loňském a letošním roce překotný růst. Hlavním jeho rozdílem oproti bitcoinu je mnohem větší bezpečnost a anonymita transakcí. Tyto vlastnosti přitáhly k moneru mnoho lidí z černého trhu. Popularitu si monero začalo získávat od loňského srpna, kdy jej jako platidlo umožnil přijímat AlphaBay, největší „dark net“ tržiště s nelegálními věcmi. Moneru se stále daří dobře a je jednou nejvýnosnější kryptoměn z hlediska těžby. Novinkou je vznik těžařského uskupení tzv. pool přímo v Česku. K 23. září 2017 bylo k poolu připojeno asi 30 těžařů s celkových výkonem 30 kilohashů za vteřinu.

Vyplatí se těžit bitcoiny?


Jak vidíte, tak kromě bitcoinu existuje i mnoho dalších altcoinů, do kterých můžete investovat volné finanční prostředky nebo je různě využívat. Je třeba ale dávat pozor a vyvarovat se unáhleným investicím, protože mezi stovky nových altcoinů je hodně i těch, které od „investorů“ vysají peníze a nenávratně zmizí z propadliště digitálních dějin.

Autor článku

Tomáš Procházka  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 2 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU