Jaké doklady jsou třeba k vyřízení dětského pasu nebo občanky?

14.07.2023 | , Finance.cz
Spotřebitel


Chcete se s dětmi v létě vydat k moři? Přemýšlíte, jestli jim bude stačit občanka, anebo budou rovnou potřebovat pas? Přečtěte si, co je k vyřízení cestovních dokladů pro děti potřeba.

Ještě před zažádáním o cestovní pas pro dítě se ujistěte, zda dětem do vámi vybrané destinace nepostačí pouze občanský průkaz. Od roku 2012 jej lze totiž zřídit i osobám mladším 15 let, a navíc je občanka levnější, u dětí vyjde na pouhých 50 Kč.

Zažádat o OP pak můžete na jakémkoliv obecním úřadu s rozšířenou působností. Již není důležité, aby spadal pod místo trvalého bydliště.

Na vydání dětské občanky budete čekat 30 dní, můžete ale zažádat o zrychlené vydání do 5 dnů (za 300 Kč), nebo do 24 hodin (za 500 Kč).


Kam na cestování postačí občanka?

Země Schengenského prostoru

Zbylé země EU

Země mimo EU a SP

Belgie

Malta

Bulharsko

Albánie

Česká republika

Německo

Irsko

Bosna a Hercegovina

Dánsko

Nizozemsko

Kypr

Černá Hora

Estonsko

Norsko

Rumunsko

Gruzie

Finsko

Polsko

 

Makedonie

Francie

Portugalsko

 

Moldávie

Chorvatsko Rakousko   Srbsko

Island

Řecko

 

 

 Itálie

Slovensko

 

 

Lichtenštejnsko

Slovinsko

 

 

Litva

Španělsko

 

 

Lotyšsko

Švédsko

 

 

Lucembursko

Švýcarsko

 

 

Maďarsko

 

 

 

Doklady potřebné k vyřízení dětského pasu

Zdroj: Shutterstock

Na dovolenou do ostatních států a kontinentů již bude pro děti i dospělé potřeba cestovní pas.

 

Doklady potřebné k vyřízení dětského pasu

  • Rodný list dítěte, případně občanský průkaz, pokud má.
  • Občanský průkaz, nebo cestovní pas rodiče.
  • Doklad o státním občanství – je vyžadován v případě, kdy se vydává první cestovní pas osobě, která nemá trvalý pobyt na území ČR.
  • Při žádosti tak potřebujete s sebou i dítě, kterému necháváte dělat pas. Bude se totiž fotit, podepisovat a dětem nad 12 let se budou brát i otisky.
  • (Pro vyzvednutí dětského pasu už s sebou dítě nepotřebujete, stačí se prokázat vaším občanským průkazem.)

Čtěte také: Kdy si může jít dítě samo pro první občanku?

Jaká je cena za cestovní pas pro dítě?

Za klasický pro děti do 15 let zaplatíte 100 Kč. Doba vydání je zde ale opět až 30 dní. Délka platnosti je 5 let. Pokud byste nutně spěchali, lze jej obdržet i dříve, tj. do 5 pracovních dnů, ale počítejte s tím, že se vám to pořádně prodraží. Cestovní pas do 5 pracovních dnů stojí 1000 Kč, vydání do 24 hodin stojí 2000 Kč. Za cestovní pas pro dítě starší 15 let zaplatíte 600 Kč.

TIP: Vše o cestovních pasech ve zrychlených lhůtách pro vydání

Dobrou zprávou je, že nepotřebujete žádnou psanou žádost. Stačí, když zajdete na obecní úřad, v Praze na městský a v Brně, Ostravě nebo v Plzni na magistrát. Není třeba ani donést fotku dítěte – vyfotografují jej přímo na místě a pořídí i další biometrické údaje.

  • Standardní lhůtou je pro dětské pasy 30 dnů, ve zkrácené lhůtě můžete cestovní pas obdržet za 5 pracovních dnů, nebo 24 hodin, ale připlatíte si.
  • Platnost dospěláckého pasu je 10 let, dětské pasy ale platí pouze 5 let. Zkrácenou pětiletou platnost mají cestovní pasy pro osoby mladší 15 let.

Cestovní pas pro děti mladší 5 let má platnost také 5 let jako běžný dětský pas. Pokud máte dítě do 5 let a žádáte o cestovní pas, tento dětský pas vám bude vydán s biometrickými údaji, stejně jako ten běžný pas, a s platností na 5 let. Počítejte ale s tím, že miminka rostou rychle a stejně tak rychle mění svou podobu. Takže se doporučuje pas měnit častěji, u velmi malých dětí třeba i po prvním roce platnosti. Každopádně cestovní pas byste měli nechat dětem vyměnit vždy, kdy si přestávají být podobné na fotce.


Souhlas rodičů s vycestováním nezletilé osoby

Pokud vypravujete osobu mladší 18 let do zahraničí a nepojede s ní žádný zákonný zástupce, budete muset k cestovním dokladům přiložit i souhlas s vycestováním. Ne všude jej budou vyžadovat, ale vždy je lepší mít jej u sebe – vyhnete se tak případným problémům, a navíc to doporučuje ministerstvo zahraničních věcí.

Dokument by pak měl obsahovat především identifikační údaje obou rodičů, včetně jejich souhlasu, kontaktu a podpisu, dále také identifikační údaje dítěte včetně narození + číslo cestovního dokladu, údaje o osobě, se kterou bude cestovat + číslo jejího cestovního dokladu a v neposlední řadě také účel cesty, časovou platnost a cílovou destinaci. V některých případech by rozhodně neměly chybět ani informace o zdravotních omezeních, chorobách či medikaci, kterou dítě pravidelně užívá.

Vzor dokumentu pro souhlas s vycestováním nezletilé osoby si můžete stáhnout na Finance.cz


Čtěte také: Jak s dítětem bez problému vycestovat do zahraničí?

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4.5
Hlasováno: 48 krát

Články ze sekce: Spotřebitel