Volby do senátu 2022: kompletní info

23.09.2022 | , Finance.cz
Volby


První kolo senátních voleb letos proběhne 23. a 24. září ve 27 obvodech společně s komunálními volbami. Víte ale, kdy proběhne druhé kolo? A budete moci volit na voličský průkaz?

Ani jsme se nenadáli a máme tu další volby. Společně s komunálními volbami proběhnou ve třetině volebních okrsků senátní volby. Tak tedy:

Kdy volit v prvním kole – 23. a 24. září 2022 

První kolo senátních voleb proběhne v pátek 23. září od 14:00 do 22:00 a druhý den 24. září 2022 od 8:00 do 14:00.

Kdy volit v druhém kole – 30. září a 1. října 2022

Pokud v prvním kole nezíská některý z kandidátů více než 50 % hlasů, následuje druhé kolo, do kterého postupují dva kandidáti s největším počtem hlasů. Stejný volební systém je i u prezidentských voleb.

Druhé kolo senátních voleb bude probíhat 30. září od 14:00 do 22:00 a druhý den 1. října od 8:00 do 14:00.

Druhé kolo voleb neosloví mnohdy ani čtvrtinu voličů

Volby 2022

Zdroj: Shutterstock

Kdo může volit?

Mohou volit občané ČR, kterým je minimálně 18 let a nemají překážku ve výkonu volebního práva.

Jak volit v senátních volbách?

Stačí si z volebních lístků zvolit svého favorita a za plentou ho dát do obálky, kterou dostanete u stolečku ve volební místnosti. Lístky si můžete vzít z domu, nebo si je vyžádejte ve volební místnosti.

Kterých volebních obvodů se volba týká?

Senátní volby se budou týkat těchto obvodů:

Číslo vol. obvodu Volební obvod
1 Karlovy Vary
4 Most
7 Plzeň-město
10 Český Krumlov
13 Tábor
16 Beroun
19 Praha 11
22 Praha 10
25 Praha 6
28 Mělník
31 Ústí nad Labem
34 Liberec
37 Jičín
40 Kutná Hora
43 Pardubice
46 Ústí nad Orlicí
49 Blansko
52 Jihlava
55 Brno-město
58 Brno-město
61 Olomouc
64 Bruntál
67 Nový Jičín
70 Ostrava-město
73 Frýdek-Místek
76 Kroměříž
79 Hodonín

Kde bude volební místnost ve vaší obci, obvodu či městě?

Pokud ani při pohledu na naši tabulku nevíte jistě, zdali patříte do okrsku, kde budou letos probíhat senátní volby, podívejte se na stránky vaší obce či na úřední desku. Před volbami bude rovněž na stránkách vaší vesnice či města uvedeno, kde bude „vaše“ volební místnost.

Kdy přijdou volební lístky?

Volební lístky byste měli najít ve schránkách minimálně 3 dny před začátkem voleb pro první kolo. Pro volbu v druhém kole dostanete lístky ve vaší volební místnosti.

 

Budete moci využít voličský průkaz?

Voličský průkaz slouží pro ty voliče, kteří se nachází mimo trvalé bydliště a chtějí se voleb zúčastnit. Voličský průkaz si musí vyřídit s předstihem, a to osobně na úřadu, poštovně i elektronicky. Voličský průkaz se předkládá volební komisi spolu s dokladem totožnosti (občanským průkazem, cestovním pasem). Ovšem u senátních voleb má voličský průkaz jisté omezení, můžete volit pouze na území obvodu, kde máte trvalé bydliště. 

Pokud se nacházíte v době senátních voleb v zahraničí, volit nemůžete. Jestliže žijete v zahraničí a chcete splnit svoji volební povinnost, musíte přijet do ČR nebo se zapsat ve zvláštním seznamu voličů na zastupitelských nebo konzulárních úřadech České republiky v zahraničí. Jestli jste tedy zapsání na takovém seznamu, můžete si vybrat obvod, ve kterém chcete volit. Teoreticky můžete volit v senátních volbách tímto způsobem každé dva roky. Korespondenční volbu zákon zatím nepřipouští.

Kdo může být senátorem?

Senátorem se může stát občan ČR, kterému je minimálně 40 let a neexistuje u něho ve dnech voleb překážka ve výkonu volebního práva (z důvodu výkonu trestu odnětí svobody, omezení svéprávnosti). Celkem se volí 81 senátorů v 81 volebních obvodech, ale volí se vždy po dvou letech ve třetině volebních obvodů České republiky. Senátorský mandát trvá celkem 6 let. Senátorem se může stát rovněž poslanec Poslanecké sněmovny ČR a naopak. Ovšem tyto funkce nelze kombinovat, což s křížkem po funuse zjistil exsenátor Hlavatý, který se kvůli své neznalosti prakticky připravil o politickou kariéru.

Autor článku

Michal Bureš

Michal Bureš

Šéfredaktor Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 10 krát

Články ze sekce: Volby