4 události, které vám napoví, kdy propad akcií najde své dno

01.11.2018 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Akciové trhy jsou za posledních měsíc pod další vlnou výprodejů a nic na tom nemění ani výsledková sezona, která ve většině případů pozitivně překonává očekávání. Akcie konkrétních společností, které překonávají očekávání, rostou, indexy však zůstávají zatím pozadu a převládá negativní sentiment.

Částečně za negativním sentiment stojí lidský faktor, kdy investoři očekávají, že daňová reforma podpoří růst akcií stejně jako v 2Q, a když se tak neděje, hází vinu na vše ostatní a důvěra v další růst polevuje. Tempo růstu v USA je již tak vysoké a prostor pro pozitivní překvapení není tak velký. Jak poznat, kdy dosáhnou akcie svého dna v poměrně stabilním prostředí pro jejich růst? Podle Nicka Colase lze sledovat několik metrik.

Úvodem je potřeba připomenout, že jak se většina analytiků domnívala, že výprodej způsobený růstem výnosů začátkem října bude rychle ukončen a růst akcií podpořen výsledkovou sezonou, zároveň se shodují na tom, že výprodej nemusí být ještě u konce. Důležité je zůstat ve střehu, být defenzivní a také sledovat ostatní aktiva a jejich vývoj, ne pouze akcie. Více může napovědět například vývoj ceny zlata, to při poslední únorové korekci téměř nereagovalo a začalo lehce zpevňovat, až když akcie opět získávaly na atraktivně. Nyní je scénář odlišný, zlato po delší době posiluje, a ačkoliv je předprodané, je zřetelné, kam se odchýlil tok kapitálu.

Proces, kdy akciové trhy najdou své dno, nebude mít přesně daný datum, tudíž se bude jednat o delší časový rámec. Pro tento proces bude zásadní politika FEDu nebo nálada na atraktivních akciových trzích.

Kdy budou klesat akcie

(foto: Shutterstock)

(1) FED

Americká centrální banka od začátku roku zvýšila základní úroková sazbu třikrát a podle posledních vyjádření banky se chystá zvýšit sazbu i na prosincovém zasedání. Jednou z hlavních statistik je však pravděpodobnost zvýšení úrokových sazeb, ta totiž v noci na čtvrtek klesla z 81 % na 66 %. Banka neustále opakuje poznatky o přehřívání ekonomiky a neutrálních úrokových sazbách, co však chtějí slyšet trhy je schopnost FEDu rozeznat globální rizika pro pokračování expanze a potencionální ohrožení ekonomiky v roce 2019. Růst úrokových sazeb je úzce propojen s nedávnou korekcí, kdy investoři začali pochybovat o výnosnosti akcií s výnosy z amerických dluhopisů na 3,2%. Jakákoliv změna komunikace FEDu ohledně sazeb, nebo ustoupení od prosincového zvýšení, by byla úleva pro finanční trhy.

(2) Technologické akcie

Atraktivita technologických akcií v čele se společnosti jako je Amazon, Apple, Alphabet, Netleflix a další za posledních několik let výrazně vzrostla a právě výše zmíněné tituly byly tahounem na Wall Street. Stejně jako většina akciových titulů, tak i technologické akcie si prošly výprodejem a právě znovu rostoucí apetit po těchto titulech značí možný konec klesajícího trendu. Technologické akcie přitom stále mají prostor pro korekci a kapitalizace osmi největších firem je větší než všechny kotované akcie v Eurozóně a Japonsku. 

(3) Index strachu musí ještě růst

Index volatility VIX, na Wall Street lépe známý jako index strachu měří, kolik volatility investoři očekávají na akciovém indexu S&P 500. Čím rychleji hodnota indexu roste, tím více jsou investoři nervózní a nechtějí držet riziková aktiva jako akcie. Před únorovou korekcí na akciových trzích se VIX pohyboval kolem úrovně 10 bodů, bez výraznějších výkyvů. Během únorové korekce skokově vyrostl až nad 37 bodů a od té doby se pohybujeme v prostředí zvýšené volatility. Poslední výprodeje dostaly VIX trvale nad 20 bodů, výraznější narůst však zatím nesledujeme. To, že se VIX pouze drží na vyšších úrovních, značí akceptování investorů s nervózní situace na trhu. Nadprůměrně vysoká čísla jako 28, nebo 36 pak znamenají, že trhy brzy najdou své dno a VIX bude klesat na nižší hodnoty.

(4) Stabilizace na zahraničních finančních trzích

Americký akciový trh je všeobecně považován za lepší a stabilnější než ostatní akciové trhy. Uklidnění na ostatních trzích, které jsou mnohem volatilnější a náchylnější na vnější vlivy však může být dobrý indikátorem, že se situace bude uklidňovat. Index rozvíjejících se ekonomik MSCI se od začátku roku propadl o 18 %, Šanghajský index ztratil více jak 20 %. Právě čínský akciový trh za letošní rok inkasuje největší ztráty kvůli rostoucím obavám kolem obchodního napětí mezi USA a Čínou. Pokud uvažujeme, že jedním z hlavních katalyzátorů nedávných výprodejů jsou právě obavy ze zpomalení Číny, tak stabilizace čínské ekonomiky by znamenala i uklidnění na ostatních finančních trzích.


Přečtěte si také:


BOSSAAutorem článku je analytik společnosti Bossa.

BOSSA - Makléřský dům polské banky ochrany životního prostředí zabývající se obchodováním na devizových, komoditních a akciových trzích. Na českém trhu působí od roku 2012.

Autor článku

Štěpán Hájek


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 3 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU