Novou slovenskou prezidentkou se stane Zuzana Čaputová

31.03.2019 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Slovensko si v přímé volbě zvolilo za prezidentku Zuzanu Čaputovou. Jaká byla volební účast? A kdo vlastně je budoucí slovenská prezidentka?

Ve druhém kole prezidentské volby proti sobě stáli advokátka Zuzana Čaputová a eurokomisař Maroš Šefčovič, kdo tento souboj vyhrál?

Slovensko rozhodlo, hlavou státu se poprvé v historii stane žena.

Zuzana Čaputová - prezidentka Slovenska

Zdroj: Shutterstock

Výsledky 2. kola prezidentské volby

Druhé kolo slovenské prezidentské volby vyhrála a první slovenskou prezidentkou se stane Zuzana Čaputová. Ta obdržela celkem 1 056 582 voličských hlasů, tedy 58,40 %. Poražený kandidát Maroš Ševčovič dostal 752 403 voličských hlasů.

Účast ve 2. kole prezidentské volby

Účast ve 2. kole byla 41,80 %, což je o téměř 7 procentních bodů méně než v 1. kole, kdy účast byla 48,74 %. Při prezidentské volbě v ČR byla účast vyšší než na Slovensku a činila 66,60 %.

Kdo je Zuzana Čaputová?

Zuzana Čaputová je advokátka, která se nejvíce dostala do podvědomí bojem proti nové skládce v Pezinku, kterou prosazovali zástupci SMERU-SD a také neblaze proslulý podnikatel Marián Kočner. Tento čtrnáct let dlouhý spor nakonec slovenský Nejvyšší soud rozhodl ve prospěch hnutí VIA IURIS, s kterým Zuzana Čaputová na tomto sporu spolupracovala. Hlavním opěrným bodem zakázání ilegální skládky byly dýchací problémy a alergie obyvatel Pezinku a rovněž zvýšený výskyt jednoho typu leukemie, který se zde vyskytoval 8x více než ve zbytku Slovenska

Za toto své úsilí dostala Goldmanovu cenu, tedy obdobu "Nobelovky" za přínos životnímu prostředí.

Další kauza, kterou tato aktivní advokátka řešila, byly nechvalně proslulé Mečiarovy amnestie. Ty byly podobné jako Klausovy, ale měly ještě fatálnější dopad na mnoho živých kauz. V roce 2017 byly Mečiarovy amnestie zrušeny.

Zuzana Čaputová se tedy stala jednou z hlavních tváří nerovného boje proti zkorumpované státní správě a za práva spoluobčanů.

Budoucí prezidentka Slovenska je členkou neparlamentní strany Progresivné Slovensko, ale stala se občanskou kandidátkou na základě podpisů občanů. Má dvě dcery, je rozvedená a v současné době je jejím partnerem fotograf, textař a hudebník Peter Konečný.

Zuzana Čaputová se v rámci kampaně ukázala jako inteligentní, schopná a proevropsky orientovaná kandidátka, která s politikou příliš zkušeností nemá, ale to nemusí být vždy na škodu. Což "potvrzují" slova Václava Klause staršího, jenž každého "nepolitického" prezidentského kandidáta v českých prezidentských volbách tvrdě kritizoval, ale právě česká i slovenská politika potřebuje pohled zvenčí od "nepolitika" jako sůl. A nemusí to být vždy miliardář, který chce stát řídit jako firmu.

Tip: Čaputová versus Šefčovič - info o kandidátech a jejich výrocích

Zemanův kůň opět prohrál

Český prezident nevyjádřil podporu žádnému kandidátovi, nicméně na Pražském hradě uvítal kandidáta Maroše Šefčoviče, který vystupuje jako nestraník, ale finančně ho podporuje strana SMER-SD (do nedávna vedená expremiérem Robertem Ficem), což je slovenská obdoba České strany sociálně demokratické. Takže Zemanova "pseudopodpora" není nijak překvapivá. Navíc vřelé vztahy Roberta Fica a Miloše Zemana jsou známé a Robert Fico právě českého prezidenta uváděl jako svůj politický vzor. Jak se svému vzoru přiblížil, necháme na samotném čtenáři.

V minulosti již podobnou podporu prezident Zeman vyjádřil při rakouských volbách, kdy na Pražském hradě přivítal kandidáta na rakouského prezidenta Norberta Hofera, jenž, stejně jako Šefčovič, prezidentské volby prohrál. Oba dva neúspěšní kandidáti o schůzku s naší hlavou státu sami požádali. Že by Zemanova aura působila pouze v české kotlině?

1. kolo vyhrála Zuzana Čaputová

Zuzana Čaputová vyhrála poměrně drtivě již v prvním kole, kdy obdržela přes 40 % odevzdaných hlasů. Maroš Šefčovič obdržel 18,66 % hlasů a skončil na druhém místě.

Na třetím místě skončil soudce slovenského nejvyššího soudu Štefan Harabin, který svými proruskými názory, nevybíravou mluvou a oblibou v konspiračních teoriích zaujal přibližně 14 % voličů.

Na bramborové příčce s 10 % skončil obdivovatel první samostatné slovenské republiky Marian Kotleba, který s oblibou z historie dělá bramboračku a "nenápadně" odkazuje na třetí říši i klerofašistu Jozefa Tisa.

Druhé kolo prezidentských voleb bylo na Slovensku kvůli nejasnosti výkladu ústavy prakticky jasné a šlo o to, kteří dva kandidáti se do něj podívají.

 

Kdy nastoupí nová prezidentka do úřadu?

Nynější slovenský prezident Andrej Kiska předá svoji štafetu na Bratislavském hradě 15. června 2019. My se můžeme těšit na návštěvu historicky první slovenské prezidentky poměrně záhy po jmenování, protože je dobrým zvykem hlav našich dvou státu, že první zahraniční cesta bývá do země, se kterou jsme společně ještě nedávno tvořili Československo. Zuzana Čaputová již o své první zahraniční cestě do Česka dala vědět v rámci předvolebních debat i ihned po vítězství ve volbách.

Česko a ženy v politice

Česku v politice velmi chybí dámský element ve vrcholných ústavních funkcích a je škoda, že nejvyšší ústavní posty zastávaly v české historii veskrze pouze muži. Přesto nastupující generace vědkyň, spisovatelek, lokálních političek a podnikatelek dává naději, že se budeme moci těšit na noblesu, ženský nadhled i na zkrocení zlých mužů české politiky i šedých eminencí na premiérském či prezidentském postu. Nicméně nedělejme si iluze, že za vším špatným v Česku stojí muži.

Zuzana Čaputová šla do voleb z pozice občana, kterému nejsou ekologické, ekonomické a protiprávní fauly jedno, je tedy občanskou aktivistkou (v Čechách téměř sprosté slovo). A rovněž i v Česku se dlouho občanský aktivismus spíše klepal přes prsty (například Václav Klaus mladší a mladý aktivista Jakub Čech). V dnešní době vystoupení proti vládnoucím stranám bývá osočováno jako podrývání české demokracie, které je placeno ze zahraničí. Ale úspěchy dřívějších občanských aktivistů v lokální politice ukazují, že člověk nemusí být zkušeným politikem z velké partaje, významným podnikatelem nebo letitým úředníkem. Mnohdy stačí "pouze" slušnost, čest, píle a zdravý rozum a člověk se může stát i prezidentem, jako nám ukázala cesta Zuzany Čaputové.

Uvidíme, jak si Zuzana Čaputová povede. My můžeme pouze našim slovenským bratrům přát, aby zůstala na straně občanů a nestala se loutkou velkých hráčů v pozadí, jenž se snaží rozšířit svůj byznys v Číně, Rusku či Osvětimanech.

Autor článku

Michal Bureš

Michal Bureš

Šéfredaktor Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 10 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU