Kam putují dividendy z Česka?

29.04.2019 | , Finance.cz
FIRMY


Z České republiky 2018 odteklo na dividendách do zahraničních firem téměř 257 miliard korun. Kam putovalo nejvíce peněz ve formě dividend? A proč zrovna do Holandska putovalo 47 miliard korun? 

Odliv kapitálu ve formě dividend z Česka je jedním z problémů, které trápí vládní strany. ANO by rádo z Česka udělalo jeden z daňových rájů a zrušilo by daň z dividend úplně (sazba v ČR je 15 %). Naopak ČSSD by rádo zvýšilo daň z dividend či by zavedlo sektorovou daň (například pro banky). Pojďme se tedy podívat:

Je Česká republika dojná kráva či nezkrocený býk pro zahraniční společnosti?

Kam plynou dividendy z Česka?

Zdroj: Shutterstock

Kam putují dividendy z Česka?

Zahraniční investoři, kteří v Česku realizují přímé investice, v roce 2018 inkasovali výnos ve výši 419,9 miliardy korun, což je meziroční pokles o 6,1 %. V roce 2017 zahraniční subjekty měly souhrnný výnos v hodnotě 447,3 miliardy korun. Z celkového objemu výnosů tvořily dividendy v roce 2018 celkem 256,7 miliardy korun. Reinvestovaný zisk činil 149,9 miliardy korun. Přibližně 13,44 miliardy z celkového výnosu potom tvořily úroky z úvěrů v rámci nadnárodních korporátů.

Nizozemí - daňový ráj pro celou Evropu

Nejvíce dividend z Česka putuje do Nizozemí, kam v roce 2018 zamířily dividendy ve výši 47 miliard korun (cca 18,3 % ze celkových dividend plynoucích z ČR). Reinvestovaný zisk těchto firem v Česku byl k poměru k dividendám poměrně nízký - přibližně 24,5 miliardy korun. Celkové důchody z přímých investic holandských firem činily 73 miliard korun.

Nizozemí je jedním z daňových rájů pro celou Evropu, počet českých firem sídlících v Nizozemí je necelých 1 300. Z velkých společností, které sídlí v Nizozemsku můžeme uvést Unilever, ING, PPF či Ahold.

V Nizozemí mají velmi nízké daňové sazby, navíc se o tamních finančnících tvrdí, že dovedou s penězi dobře nakládat. Někdy se ovšem pohybují na hraně (i za hranicí) zákona, například holandská banka ING dostala obří téměř 20 miliardovou (775 milionů Kč) pokutu za praní špinavých peněz.

Prokurátoři uvedli, že společnost ING selhala ve svých povinnostech, protože nezjišťovala skutečné vlastníky účtů a nevšímala si neobvyklých transakcí, které přes ně probíhaly.

Rovněž německá Deutsche Bank dostala pokutu za praní špinavých peněz. V roce 2017 Fed patřil mezi ty regulátory, kteří Deutsche Bank vyměřili pokutu téměř 700 milionů dolarů (tedy cca 18 miliard korun) za nedostatečné kontroly, které umožnily praní špinavých peněz z Ruska.

I Evropská unie se zaměřuje problémy s praním špinavých peněz v evropských bankách. Hovoří se o částkách v řádech několika bilionů korun, které pravděpodobně pocházely z Ruska a byly "vyprány" přes evropské banky.

Tip: Padne německý gigant Deutsche Bank?

 

Německo - 44 miliard Kč z ČR

Propojení německé a české ekonomiky je všeobecně známo, s Německem realizujeme největší import i export a německé subjekty realizují v Česku nejvíce zahraničních investic. I to jsou důvody, proč přibližně 17,5 % dividend plynoucích do zahraničí putovalo právě do Německa. V reálných číslech šlo o 44,84 miliard korun. Přibližně 19 % této částky tvořily dividendy Škody Auto, která poslala mateřskému Volkswagenu 8,43 miliardy korun. Mezi další významné německé firmy působící na českém trhu patří Lidl, Kaufland, Siemens, T-Mobile, E.ON, Innogy či Barum Continental.

Celkové výnosy z přímých investic činily 86,4 miliard korun. Německé společnosti ovšem nejvíce reinvestovaly a to přes 40 miliard korun.

Lucembursko - malá země, velké možnosti

Dalším evropským daňovým rájem s nízkými sazbami a kvalitními bankovními službami je evropský trpaslík - Lucembursko, jehož ekonomika je "založena" převážně na bankovním tajemství. Tento malý stát byl již několikrát obviněn z krytí finančních machinací a praní špinavých peněz. Do Lucemburska putovaly dividendy ve výši 41,57 miliard korun, tedy 16,19 % ze všech dividend plynoucích do zahraničí. Reinvestovaný zisk měl v roce 2018 hodnotu 21,39 miliard korun.

Rakousko - spořitelny a banky táhnou

Rakouské spořitelny a banky hrají na českém finančním trhu význačnou roli (Česká spořitelna, Kooperativa) a jejich zisky jsou obvykle velmi vysoké. I to je jeden z důvodů, proč do Rakouska putovaly dividendy v hodnotě 34,07 miliardy korun. Rakouské společnosti reinvestovaly v ČR zisk v hodnotě 13,87 miliardy korun.

Belgie a Francie - sladké pralinky z Česka 

Vlastníci belgických společnosti z ČR inkasovali dividendy ve výši 25 miliard korun a reinvestovaly pouze 6,3 miliardy ze zisku.

Vlastníci francouzských společností inkasovaly dividendy v hodnotě 15,28 miliard korun a reinvestovaly zisk v hodnotě 8,4 miliard korun.

Obě tyto společnosti mají zastoupení na českém finančním trhu.

Jižní Korea - kolik odsaje asijský tygr od českého lva?

Jihokorejské společnosti z ČR obdržely loni dividendy v hodnotě 8,1 miliardy korun a investovaly pouhých 813,6 milionů korun.

Jižní Korea je v Česku zastoupená hlavně společností Hyundai, která má v Nošovicích svou evropskou továrnu na automobily. Navíc se Jihokorejci velmi zajímají o dostavbu nového bloku v jaderné elektrárně Temelín.

Tip: Severní versus Jižní Korea

Jaké jsou důvody takového množství zahraničního kapitálu v ČR se podíváme v dalším článku, dále se podíváme na příjem českých společností ze zahraničí.

Zdroj: ČNB -. Běžný učet

Autor článku

Michal Bureš

Michal Bureš

Šéfredaktor Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 5 krát

Články ze sekce: FIRMY