8 důvodů, proč volit do Evropského parlamentu

03.05.2019 | , Finance.cz
Volby


K volbám do Evropského parlamentu půjdeme už v druhé polovině května, tedy za pár týdnů. Chystáte se volit, nebo zůstanete doma? A jsou vůbec důvody, proč k těmto volbám jít? 

Volby do Evropského parlamentu patří v České republice k těm nejméně populárním. Zatímco při parlamentních volbách přijde k urnám i 60 % voličů, tak u posledních eurovoleb přišlo jen asi 18 % českých voličů. Tip: Podívejte se, jaká je účast v eurovolbách v zemích EU.

Nízká účast v eurovolbách v České republice je způsobena několika faktory. Jsme tradičně spíše euroskeptická země, Evropskou unii jako takovou bojkutujeme na úrovni občana právě tím, že k evropských volbách nechodíme. Stejně tak evropské volby negativně označují i mnohé politické strany, Evropská unie spíše slouží jako strašák, stejně tak i přijetí společné měny eura.

Klesající účast v eurovolbách je také způsobena celkovou klesající účastí obyvatel na veřejném životě, vlastně k jakýmkoliv volbám chodí stále méně lidí, 70% - 80% účast v devadesátých letech je už dávno minulostí. 

Další slabým místem politických stran je fakt, že nedokáží dostatečně prezentovat svým voličům důvody, proč k evropským volbám vlastně chodit. Evropská unie je navíc tak složitá věc, že řada voličů na pochopení fungování EU spíše rezignuje a stejně tak rezignuje i na jakoukoliv účast v evropských volbách. Přitom ale evropské volby určitě nejsou bezvýznamné. Pojďme se podívat na hlavní důvody, proč k volbách 24. a 25. května jít.

TIP: Oficiální stránka Evropského parlamentu k volbám v češtině


Celková popularita jednotlivých voleb, měřeno volební účastí, je v posledních letech:

  • prezidentské volby 2018 druhé kolo - 66,60 %,
  • parlamentní volby 2017 - 60,84 %,
  • komunální volby 2018 - 47,34 %,
  • krajské volby 2016 - 34,57 %,
  • eurovolby 2014 - 18,20 %,
  • senátní volby 2018 druhé kolo - 16,49 %.
  • Jak šel čas s českou volební účastí

 

(1) Evropský parlament je jediným přímo voleným orgánem EU

Mezi hlavní orgány EU patří: Rada (Evropská rada i Rada EU v daném složení), dále Komise a Parlament. Rada je nevoleným orgánem, její členy delegují v podstatě členské státy a Rada je tvořena buďto ministerskými předsedy členských států, nebo ministry dané problematiky, dle toho v jaké záležitosti Rada EU zasedá.

Komise je pak opět nevolený orgán, předseda Komise je jmenován Evropskou radou a schvalován Evropským parlamentem. Členové komise jsou poté jmenováni Radou EU a předsedou Komise, přičemž každá země má právo na jednoho komisaře. Komise je jako celek schvalována Evropským parlamentem.

Jediný Parlament jako takový je přímo voleným orgánem EU. A jedině do složení Parlamentu můžete jako občan EU zasáhnout svým hlasem. Navíc v letošních volbách platí, že jednotlivé frakce parlamentu (tzv. evropské politické strany) jdou do voleb už s předem daným lídrem, neboli kandidátem dané sekce na předsedu Komise. Svým hlasem, tak můžete přímo ovlivnit budoucí Komisi.

(2) Evropský parlament se podílí na rozhodování

Legislativa přijímaná na území Evropské unie je velkou částí našich každodenních životů. Ať už to je zrušení střídání času nebo zrušení roamingových poplatků, rozhodně platí, že EU má vliv na spoustu oblastí. Parlament je v současné chvíli jeden z hlavních dvou orgánů, které schvalují legislativu. Od Lisabonské smlouvy platí, že Parlament je při schvalování legislativy rovnocenný s Radou, ta ho nemůže přehlasovat a každé jedno přijaté rozhodnutí na evropské úrovni odráží skrze Parlament i váš hlas.

A kromě jiného Evropský parlament také schvaluje rozpočet EU, takže se podílí na rozdělování evropských peněz a dotací.

(3) Budete mít svého europoslance

Evropské instituce jsou velmi vzdálené od běžného občana a od rozhodování na lokální úrovni. Výhodou ale je, že samotní europoslanci jsou často snadno dosažitelní ve svých národních kancelářích. A je mnohem snadnější kontaktovat svého europoslance v pražské kanceláři než evropské instituce jako celek.

Je také nutno poznamenat, že díky nízké volební účasti se každý hlas opravdu počítá. Kandidující strany musí dle českého zákona překročit 5% hranici, ale díky nižší volební účasti potřebují méně hlasů než například při parlamentních volbách. Stejně tak je potřeba méně hlasů pro vykroužkování (posunutí) vámi vybraného kandidáta. Při eurovolbách tak mějte na paměti to, že opravdu volíte svého vlastního poslance, který vás bude zastupovat v dalekém Bruselu.

Eurovolby: proč jít volit

(foto: Shutterstock)

(4) Evropský parlament má právo navrhovat evropské právní akty

Parlament se nejen podílí na schvalování legislativy, ale také má právo zákonodárné iniciativy. Od Lisabonské smlouvy sice platí, že toto právo mají i samotní občané v rámci lidové iniciativy, pokud seženou dostatek podpisů. Zároveň ale platí, že z návrhů lidových iniciativ dosud nevznikl žádný právní předpis. Tato lidová iniciativa totiž není pro Komisi závazná. A Komise jako jediný orgán EU má právo připravovat legislativu.

Mnohem větší úspěch tak mají návrhy samotného Evropského parlamentu na přijetí nové legislativy, Parlament totiž může zaúkolovat Komisi zabývat se nějakým tématem. Velkou pravomoc pak má Parlament při samotném přijímání legislativy a při schvalování legislativních aktů v parlamentních výborech. Často právě parlament přijimá ustanovení, která mění návrhy samotné Komise.

Jako občan EU máte navíc nárok předložit Parlamentu petici s návrhem vlastní inicitivy. Tato petice bývá často úspěšnější než občanská iniciativa Komisi. Je to dáno tím, že europoslancům více záleží na hlasu každého jednotlivého voliče.

(5) Ovlivníte směřování Evropské unie

V letošních volbách do Evropského parlamentu je předpokládáno, že posílí euroskeptické a extremistické strany. To může zásadním způsobem ovlivnit nejen směřování samotné Evropské unie, ale i jednotlivých členských států. Extremistické a euroskeptické názory jsou víceméně na vzestupu už posledních pát let, to, jak bude tento trend pokračovat, záleží i na vás. Ať už jste euronadšenec nebo europesimista, je na čase podpořit svůj názor na evropské úrovni.

(6) Podpoříte svou národní stranu

Eurovolby jsou sice primárně o evropské instituci. Ale v podstatě tím vyjadřujete i podporu národní straně. Letošní eurovolby v podstatě slouží jako určitý poločas mezi českými parlamentními volbami. Ty řádné do českého parlamentu se budou konat nejpozději v říjnu 2021. Eurovolby 2019 se tak konají téměř dva roky po volbách 2017 a o něco více než dva roky před volbami 2019. Pokud půjdete volit, vyjadřujete podporu politické straně nejen na evropské úrovni, ale i do dalších voleb do Poslanecké sněmovny.

(7) Další eurovolby budou až za pět let

Mandát evropských poslanců je pětiletý. Další řádné volby do Evropského parlamentu se tak budou konat až v roce 2024. Pokud nechcete na další eurovolby čekat těchto pět let, tak nezapomeňte letos jít volit. Volby do Evropského parlamentu se konají 24. a 25. května.

(8) Zvolíte první youtuberku do Evropského parlamentu

Jako recese zní fakt, že pod kandidátkou číslo 6 najdete hnutí ANO, vytrollíme europarlament. Jako lídrem je Bc. Lucie Schejbalová, známá spíš jako Sejroška, takto ji můžete najít na sociálních sítích. Není jasné, jak moc myslí svůj program tento EU troll vážně, každopádně možnosti tu jsou. A můžete volit svého prvního youtubera.

Autor článku

Hana Bartušková


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3.5
Hlasováno: 14 krát

Články ze sekce: Volby