Dlužníkům bude odpuštěno penále na daních a sociálním pojištění. Návrh zákona prošel prvním čtením

12.04.2023 | , Finance.cz
DANĚ


Poslanci 5. dubna 2023 v prvním čtení podpořili dva vládní návrhy zákona o pokračování tzv. Milostivého léta. Dlužníci by se tak mohli zbavit penále na daních, sociálním pojištění i komunálních poplatcích.

O odpuštění penále budou moci zažádat jak fyzické, tak právnické osoby. Akce má být pokračováním předchozího Milostivého léta 1 a 2. Tentokrát se ale budou moci dlužníci vymanit pouze od vzniklého penále, nikoliv samotných dluhů. Odpuštěny mají být také bagatelní nedoplatky na daních, které se státu nevyplatí vymáhat z hlediska jejich administrativní náročnosti.

Nyní se k projednané novele bude vyjadřovat sněmovní sociální výbor. Pokud zákon včas projde legislativním procesem, dlužníci by se do pokračujícího Milostivého léta mohli zapojit již 1. července letošního roku.

V rámci dluhů u Finanční správy se budou dlužníkům odpouštět nedoplatky na dani a na příslušenství daně. Podmínkou je to, aby nedoplatky či příslušenství vznikly do rozhodného dne a byly rovněž evidované u státní organizace.

Zdroj: Depositphotos

Co všechno může být odpuštěno dlužníkům na příslušenství daně?

Návrh zákona udává, jaké poplatky na příslušenství daně mohou být dlužníkům odpuštěny. Patří sem:

  • úrok z prodlení nebo jeho obdoba podle jiného zákona,
  • úrok z posečkané částky,
  • penále,
  • pokuta za opožděné tvrzení daně,
  • náklady řízení včetně exekučních nákladů.

Jaké podmínky musí dlužník splnit, aby správce daně žádosti vyhověl?

Podmínkou pro to, aby se dlužník mohl zapojit do pokračování Milostivého léta, je to, že jeho daňový nedoplatek vznikl nejpozději do rozhodného dne, kterým je 30. září 2022.

Další povinností dlužníka je podat žádost o odpuštění dlužné částky v rozhodném období, které začíná 1. července 2023 a potrvá až do 30. listopadu 2023.

Pro kladné vyhovění žádosti bude také nutné, aby dlužník uhradil základní dluh, který souvisí se vzniklým příslušenstvím daně, nejpozději do 30. listopadu 2023.

Daňové nedoplatky bude moci dlužník uhradit na splátky

Dlužník může rovněž požádat o splacení daňových nedoplatků na splátky, jestliže byl v den podání žádosti vyšší než 5000 Kč. Finanční úřad nevyhoví úhradě nedoplatku na splátky, pokud dlužník zažádal o posečkání úhrady nedoplatku na dani.

Úhradu nedoplatku následně dlužník hradí ve 4. splátkách, jejichž termíny splatnosti jsou pevně dány vládním návrhem zákona takto:

1. splátka

30. listopadu 2023

2. splátka

2. dubna 2024

3. splátka

31. července 2024

4. splátka

2. prosince 2024

Nízké nedoplatky na dani a příslušenství daně zaniknou úplně

Automaticky dlužníkům ke dni účinnosti zákona, tedy 1. července 2023, zaniknou nedoplatky na dani a příslušenství daně tehdy, pokud vzniknou do rozhodného dne a jsou menší než 30 Kč a zároveň jde o nedoplatky na dani z nemovitých věcí či jejím příslušenství.

Další nedoplatky a příslušenství v jiných typech daně zaniknou, bude-li částka menší než 200 Kč. Při součtu nedoplatků nesmí výsledná částka převýšit hranici 1000 Kč. V takovém případě by již nedoplatek nezanikl.

Odpuštěno bude také penále na sociálním pojištění

Druhý podpořený vládní návrh se týká odpuštění penále na sociálním pojištění (pojistné na sociální zabezpečení a politiku zaměstnanosti). Co všechno se dlužníkům odpustí?

  • Penále z pojistného,
  • exekuční náklady spojené s výkonem exekuce.

Rozhodné období pro podání žádosti začíná rovněž 1. července 2023 a potrvá až do 30. listopadu 2023. Stejně tak penále nebo exekuční náklady musí vzniknout nejpozději do 30. září 2022.

Dlužník tak bude muset v rozhodném období zaplatit samotný dluh, aby mu stát odpustil úhradu penále a exekučních nákladů.

Dlužník bude moci dlužné pojistné zaplatit ve splátkách

Dlužník bude moci požádat pomocí elektronického formuláře ČSSZ o úhradu dlužného pojistného ve splátkách. Učinit tak bude moci tehdy, pokud dluh přesahuje částku 5000 Kč.

Dlužné částky, které přesahují 50 000 Kč, budou rozloženy do 12 měsíčních po sobě jdoucích splátek. Částky nad tuto hranici bude možné uhradit v 60 po sobě jdoucích měsíčních splátkách.

První splátka musí být dlužníkem uhrazena nejpozději do 31. prosince 2023, ostatní vždy do konce následujícího měsíce.


Čtěte také: 

Jak požádat o snížení záloh na pojistné, když vyděláváte méně než loni

Nikdo s jistotou neví, na jak vysoké úroky má nájemce právo z vratné kauce. Hlavně „nepronajímejte byt pracovníkům finančního úřadu“

 

Autor článku

Veronika Němcová

Veronika Němcová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 5 krát

Články ze sekce: DANĚ