„Máte padáka!“ Jaká má propouštění pravidla? Kdy zaměstnanec nemůže být propuštěn?

04.08.2023 | , Finance.cz
DANĚ


Výpověď se může týkat kohokoli. Nemusí se jednat pouze o nevýkonné zaměstnance, při restrukturalizaci se ruší to pracovní místo, které je nadbytečné. Jaké musí mít náležitosti? A kdy je nárok na odstupné?

Výpověď z pracovního poměru může potkat každého zaměstnance. Firmy se restrukturalizují, automatizují a počty pracovníků se mohou snižovat. V důsledku toho může následovat výpověď z pracovního poměru z důvodu organizačních změn pro tzv. nadbytečnost.

Pokud má zaměstnanec dobré výsledky, snaží se obvykle zaměstnavatel hledat jiné místo v rámci organizace. To je spíše ale ojedinělé, neboť při propouštění se jedná zejména o zefektivnění procesů a snížení nákladů firmy. 

Propouštění se může týkat také dlouholetých zaměstnanců, kteří pracují pro firmu mnoho let, někdy i desítek let. Tito zaměstnanci pak jsou touto změnou velmi nepříjemně zaskočeni a ocitají se v obtížnější situaci než zaměstnanci, kteří měnili práci častěji. Obvykle nemají připravený životopis, nemají zkušenosti s výběrovými pohovory a jsou si méně jistí svým postavením na trhu práce.

Starší pracovníci to mívají s hledáním nového zaměstnání nejtěžší

Někteří zaměstnavatelé pomáhají propuštěným zaměstnancům s orientací na trhu práce, někdy je poskytována i psychologická podpora. To může pomoci propuštěným zaměstnancům najít novou práce rychleji. Pomoc se sestavením životopisu nebo s kanály, kde jsou zveřejněny pracovní pozice, je velmi přínosná. Na druhou stranu, pokud propuštění zaměstnanci neuspějí se žádostí o práci u několika organizací, jejich sebevědomí může velmi rychle klesat. 

Zejména starší pracovníci hledají nové uplatnění velmi obtížně. Buď jsou překvalifikováni, nebo naopak nemají dostatečnou kvalifikaci na nové místo. Současně s tím již mají pracovní zkušenosti a jsou zvyklí na určitou výši příjmu. Tito propuštění lidé pak opravdu hledají odpovídající práci velmi obtížně. Často jim pak nezbývá než pracovat na živnostenský list. Mohou si založit vlastní podnikání nebo nabízet své služby v oblasti, ve které celý život pracovali. Je to samozřejmě náročnější na získávání zakázek a jsou stále v nejistotě, zda o jejich služby bude zájem. Proto také řada starších lidí odchází do předčasného důchodu, který představuje alespoň nějakou jistotu. 

Obtížným obdobím pro získání nového místa jsou letní měsíce, kdy mnoho personalistů a manažerů čerpá dovolenou a výběrové řízení se tak prodlužuje. To platí i pro období Vánoc a začátku roku. Největší posuny na trhu práce jsou většinou v jarních měsících, kdy firmy nastavují plány na další období, znají své rozpočty a rozhodují o počtu potřebných pracovníků.

Tip: Výpověď ze strany zaměstnance

Nejistou budoucnost mají hlavně pracovníci, které mohou nahradit nové technologie

U kterých pozic můžeme očekávat propouštění v nejbližší době? Předpokládá se, že se bude jednat o pozice, kde bude zavedena automatizace činností a implementovány nové technologie, jako jsou finanční služby, obchod, služby. Uvažuje se i o oblasti zdravotnictví. Dále bude zřejmě docházet ke změnám v oblasti administrativních funkcí, kde bude větší důraz kladen na elektronickou administrativu a méně na manuální práci.

Jaké náležitosti musí mít výpověď?

Pokud zaměstnavatel rozhodne o organizačních změnách s následným propuštěním, zaměstnanec nemá moc šancí toto rozhodnutí zvrátit. Jedná se o jednostranný právní akt, kdy zaměstnanec nemusí souhlasit. Výpověď musí být vždy písemná a doručená do vlastních rukou. Může se stát, že pracovník odmítne výpověď převzít. Zákoník práce v tomto případě počítá s termínem tzv. doručení fikcí a toto doručení je platné od okamžiku, kdy se zaměstnavatel pokusil výpověď předat. A nemusí to být přímo na pracovišti, ale kdekoli, kde se zaměstnanec nalézá. Doma, v restauraci, na vycházce, nebo může být poslána poštou. 

Na druhou stranu při výpovědi z organizačních důvodů musí zaměstnanec dostat tzv. odstupné, které se řídí počtem odpracovaných let u daného zaměstnavatele. Je v rozmezí jedné až tří výší průměrné mzdy. Dále platí minimální dvouměsíční výpovědní doba, která běží od prvního dne následujícího měsíce po oznámení výpovědi. Během výpovědní doby dostává zaměstnanec mzdu. Výpovědní lhůta může být dohodnuta v kolektivní smlouvě odlišně – může být delší, proto je dobré se s podmínkami seznámit. Pokud zaměstnanec nemá vyčerpanou dovolenou, bude mu proplacena náhrada. Pokud dovolenou přečerpal, bude mu stržena náhrada vyplacené dovolené z poslední mzdy.

Tip: Jak je to s odstupným při výpovědi, dohodě nebo ukončení pracovního poměru z vaší strany

Kdy zaměstnance nelze vyhodit?

Zaměstnavatel a zaměstnanec se mohou dohodnout na ukončení pracovního poměru, ideálně za podmínek, které by platily i v případě výpovědi. To mohou zaměstnanci využít, pokud najdou nové pracovní místo dříve, než jim skončí výpovědní doba. Záleží na vůli obou stran. Ze strany zaměstnavatele by neměl být na zaměstnance vytvářen žádný nátlak na podpis dohody.

Výpověď nesmí zaměstnavatel dát pracovníkovi, který je v tzv. ochranné lhůtě. To znamená, pokud je dočasně neschopný práce, v době těhotenství, mateřské a rodičovské dovolené, v době výkonu veřejné funkce, vojenského cvičení nebo služby v operačním nasazení, v době ústavního ošetřování a lázeňského léčení a v době poskytování dlouhodobé péče.

Pokud je zaměstnanec ve zkušební době, může mu zaměstnavatel zrušit pracovní poměr kdykoliv i bez udání důvodů. Zaměstnanci pak nenáleží žádné odstupné. Vztahuje se na něj ochranná lhůta po dobu 14 dnů nemoci, ale po jejich uplynutí ke skončení pracovního poměru dojde. Zkušební doba se prodlužuje o dny, kdy zaměstnanec nekoná práci např. z důvodu nemoci či dovolené. To, že se pracovník tzv. hodí marod před koncem zkušební doby, nepomůže. Pracovní poměr stejně skončí, pokud je to rozhodnutí zaměstnavatele. I ve zkušební době je důležité se ptát po důvodech ukončení pracovního poměru zaměstnavatelem. Často se stává, že při přijímání na pracovní místo nebyla vyjasněna očekávání obou stran.

Výpověď ze zaměstnání

Zdroj: Shutterstock

Co dělat, když dostanete výpověď?

Po odeznění prvního šoku je dobré projít podmínky propouštění a zkontrolovat, zda odpovídají zákoníku práce a vnitrofiremním předpisům, zejména kolektivní smlouvě. Pokud je vše v pořádku, nastává čas se rozhlédnout po pracovním trhu a najít novou pracovní výzvu. 

Tip: Co je dobré vědět o rozvázání pracovního poměru dohodou?

Zdroj: Kateřina Legnerová, HR koučka a konzultantka působící na Katedře personalistiky Fakulty podnikohospodářské VŠE v Praze

Autor článku

Redakce

Redakce  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4.5
Hlasováno: 5 krát

Články ze sekce: DANĚ