Dva příklady, kdy se (ne)vyplatí podat daňové přiznání

16.04.2024 | , Finance.cz
DANĚ


Nemáte povinnost podat daňové přiznání, ale uvažujete, jestli se vám to náhodou nevyplatí? I taková situace může v praxi nastat. Pojďme se společně podívat, kdy tomu tak bude.

U zaměstnanců už letos bylo provedeno roční zúčtování daně. Proběhlo v polovině února. Uběhl navíc i první termín podání daňového přiznaní, který byl stanoven na 2. dubna 2024 a týkal se formulářů podaných v listinné podobě. Další dva termíny nás ještě čekají a toho mohou využít kromě osob, u kterých je podání povinností, i ti poplatníci, kterým se odevzdání může vyplatit. Kdy se to může stát?

Kdo letos nemusí odevzdat daňové přiznání a loni musel?

Daňové přiznání nemusí podávat osoby, jejichž zdanitelné příjmy nedosahují 50 000 Kč za rok. Dříve to bylo 15 000 Kč.

Daňové přiznání dále nemusí podávat osoby, které mají příjem od jednoho zaměstnavatele či více zaměstnavatelů postupně. Podmínkou však je, že zaměstnanec učinil u všech těchto zaměstnavatelů prohlášení poplatníka (tzv. růžový formulář). To platilo i loni. Nicméně letos se zvýšila hranice, nad kterou daná osoba nesměla mít jiné příjmy z podnikání, nájmu, kapitálu apod. Strop do konce roku 2023 činil 6000 Kč za rok. V roce 2024 se zvyšuje na 20 000 Kč.

Důležité je však vědět, že je nutné posuzovat celkové hrubé příjmy, a nikoliv pouze příjmy ponížené o výdaje. Sem pak patří veškeré příjmy, které jsou předmětem daně.

Čtěte také: Kam podat daňové přiznání? Pod který finanční úřad spadáte?

Kdy se vyplatí a nevyplatí podat daňové přiznání

Zdroj: Shutterstock

 

Kdy se nevyplatí podat nepovinné daňové přiznání?

Jestliže se fyzická osoba, které nevznikla povinnost daňové přiznání podat, rozhodne, že daňové přiznání podá dobrovolně, musí do něj uvést veškeré příjmy, které jsou předmětem daně, nejsou od daně osvobozené a nebyly zdaněny srážkovou daní.

„Pokud se například zaměstnanec s příjmy z podnikání do 20 000 Kč rozhodne, že daňové přiznání podá, zdaní ve svém daňovém přiznání nad rámec příjmů ze závislé činnosti také tyto příjmy z podnikání. Pokud by si u svého zaměstnavatele zažádal o provedení ročního zúčtování, takovéto příjmy by nezdanil. Za těchto okolností se tedy dobrovolné podání daňového přiznání spíše nevyplatí a je vhodnější zažádat o roční zúčtování záloh u zaměstnavatele,“ vysvětluje Monika Lodrová, daňová poradkyně ze společnosti BDO.

Kdy se vyplatí podat přiznání k dani z příjmů, i když to není nutné?

V praxi můžeme najít i takové situace, kdy se podání daňového přiznání naopak vyplatí. Je tomu tak zejména tehdy, když poplatník u zaměstnavatele nepodepsal růžové prohlášení poplatníka k dani, a nemohl tak po celý rok uplatňovat žádné daňové slevy. Tyto slevy může využít právě prostřednictvím daňového přiznání, díky čemuž mu může být vrácen daňový přeplatek, nebo vyplacen doplatek daňového bonusu.

Tato situace se týká nejtypičtěji lidí, kteří byli po část roku v dočasné pracovní neschopnosti, na mateřské či rodičovské dovolené, nebo v evidenci Úřadu práce, a nezažádali si o roční zúčtování záloh u zaměstnavatele.

Čtěte také: Vrácení daní za rok 2023 – kdy dostanete daňový přeplatek?

Jaké máme daňové slevy?

V oblastí daní z příjmů lze využívat tyto daňové slevy za rok 2023:

Sleva na poplatníka

30 840 Kč

Sleva na manžela/manželku

24 840 Kč

Sleva na manžela/manželku se ZTP

49 680 Kč

Sleva na ZTP

16 140 Kč

Daňové zvýhodnění na první dítě

15 204 Kč

Daňové zvýhodnění na druhé dítě

22 320 Kč

Daňové zvýhodnění na třetí dítě

27 840 Kč

Daňové zvýhodnění na první dítě se ZTP

30 408 Kč

Daňové zvýhodnění na druhé dítě se ZTP

44 640 Kč

Daňové zvýhodnění na třetí dítě se ZTP

55 680 Kč

Sleva na invaliditu prvního a druhého stupně

2520 Kč

Sleva na invaliditu třetího stupně

5040 Kč

Sleva na studenta

4020 Kč

Školkovné

17 300 Kč

Termín odevzdání daňového přiznání

Letos nás čekají ještě dva termíny, do kterých je možné odevzdat daňové přiznání.

Do 2. května 2024 musí být odevzdáno daňové přiznání elektronickou formou, a to minimálně u všech osob samostatně výdělečně činných, kterým stát zřídil datovou schránku. Do 1. července 2024 pak daně budou odevzdávat ti poplatníci, kterým formulář k dani z příjmů fyzických osob zpracovává daňový poradce.

TIP: Formulář k dani z příjmů fyzických osob za rok 2023

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4.5
Hlasováno: 3 krát