U jakých daňových slev se dělají nejčastěji chyby?

08.04.2024 | , Finance.cz
DANĚ


Už jste vyplnili daňové přiznání? Pokud ne, přečtěte si, jaké jsou nejčastější chyby, které Češi při vyplňování daní dělají.

Jeden termín pro odevzdání daňového přiznání už uplynul. Nic se však neděje, pokud formulář někdo nestihl odevzdat. Jsou totiž ještě dva termíny, do kterých lze přiznání k dani z příjmů fyzických osob stihnout. Hlavně aby bylo vyplněné dobře. Jaké jsou nejčastější chyby v oblasti daňových slev, které se ve formuláři podle finanční správy vyskytují?

Slevu na dítě (ne)můžou uplatnit oba rodiče

Slevu na dítě neboli daňové zvýhodnění rodiče nesmějí uplatňovat souběžně. Je samozřejmě možné, aby ji jeden rodič uplatnil např. na první polovinu zdaňovacího období a druhý na druhou polovinu, ale vždy bude platit, že ji za daný měsíc lze uplatnit pouze jednou a jedním rodičem. Duplicitní sleva na dítě patří mezi nejčastější chyby v daňovém přiznání.

Daňové zvýhodnění lze využívat až do 18. narozenin dítěte. Za předpokladu, že dítě stále soustavně studuje, dokonce až do jeho 26 let.

Daňové zvýhodnění

Výše slevy na dítě

Na první dítě

1276 Kč měsíčně, 15 204 Kč ročně

Na druhé dítě

1860 Kč měsíčně, 22 320 Kč ročně

Na třetí dítě

2320 Kč měsíčně, 27 840 Kč ročně

Na první dítě se ZTP/P

2534 Kč měsíčně, 30 408 Kč ročně

Na druhé dítě se ZTP/P

3720 Kč měsíčně, 44 640 Kč ročně

Na třetí dítě se ZTP/P

4640 Kč měsíčně, 55 680 Kč ročně

Čtěte také: Děti a daně 2024: kdo má nárok na daňové zvýhodnění a jak daňové zvýhodnění vzrostlo?

Daňové slevy a chyby v přiznání 2023, 2024

Zdroj: Shutterstock

 

Jaké příjmy se započítávají při slevě na manželku

Slevu na manžela nebo manželku lze na rozdíl od daňového zvýhodnění na děti uplatnit pouze jednou ročně, a to právě prostřednictvím daňového přiznání anebo ročního zúčtování daně, které bývá v polovině února. Poplatníci si jejím prostřednictvím mohou snížit vypočtenou daň z příjmů, pokud manžel nebo manželka nemá vlastní příjmy, které by přesahovaly částku 68 000 Kč.

Důležité je však vědět, že do těchto příjmů se kromě výdělků ze závislé činnosti započítávají i příjmy osvobozené od daně, jako jsou dary anebo dědictví. Patří sem i dávky nemocenského pojištění, jako je peněžitá pomoc v mateřství. Na druhou stranu se však neberou v potaz dávky státní sociální podpory, jako je např. přídavek na dítě, příspěvek na bydlení anebo rodičovský příspěvek.

Podmínkou k uplatnění slevy na manželku také je, že žije s poplatníkem ve společné domácnosti. Od příštího roku ji navíc půjde uplatnit pouze tehdy, pokud manžel nebo manželka pečují o dítě do 3 let věku.

Výše slevy na manželku činí 24 840 Kč.

Čtěte také: Sleva na manželku nebo manžela pětkrát jinak

Jak je to se slevou za umístění dítěte ve školce?

Výše slevy za umístění dítěte ve školce (tzv. školkovné) u příjmů za rok 2023 činí až 17 300 Kč. I tuto slevu může využít pouze jeden rodič a velmi často se stává, že si výši daňové slevy špatně vyloží. Oněch 17 300 Kč je u příjmů za rok 2023 pouze maximální částka, nikoliv plně automatická, která by náležela každému.

Podstatné je vědět, že poplatník uplatní školkovné ve výši skutečných výdajů za umístění dítěte v předškolním nebo obdobném zařízení.

Bohužel tuto slevu, která má motivovat rodiče k návratu na trh práce, půjde letos uplatnit už naposledy. Pro daně a příjmy od roku 2024 byla zrušena.

Čtěte také: Rodiče pobírající přídavek na dítě by neměli platit školkovné. Stát ho navíc zastropuje

Do kdy odevzdat daňové přiznání?

První termín podání daňového přiznání už uběhl minulý týden. Bylo jím úterý 2. dubna. Do tohoto data se odevzdávala přiznání v listinné podobě.

Do středy 2. května budou formulář k dani z příjmů fyzických osob odevzdávat všichni poplatníci, kteří mají povinnost podat formulář datovou schránkou, ale i ti, kteří zkrátka chtějí přiznání podat elektronicky.

Do pondělí 1. července daňové přiznání odevzdávají osoby, kterým ho zpracovává daňový poradce.

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3
Hlasováno: 2 krát

Články ze sekce: DANĚ